Hlavní navigace

Linux = konkurenční výhoda!

12. 11. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O tom, že nasazení Linuxu dokáže snížit rozpočet IT oddělení, ví asi každý (nebo skoro každý) IT manažer mimo naši republiku. O tom, že produkovat verzi software mimo jiné i pro Linux, je konkurenční výhodou ví skoro každý šéf vývoje softwarové firmy, opět zřejmě mimo ČR.

K napsání tohoto článku mě vyprovokovala zpráva, že Izraelská společnost Checkpoint hodlá v prvním čtvrtletí příštího roku představit Linuxovou verzi svých produktů Firewall-1 a VPN-1. Nejedná se samozřejmě o první portaci komerčně úspěšného produktu na platformu Linuxu. Nicméně, v oblasti bezpečné komunikace znamená Checkpoint asi to, co Oracle v databázích nebo SAP v ERP (obě dvě zmíněné firmy mají s Linuxem vztahy pozitivní).

Jak už naznačuji v úvodu, situace v naší republice je poněkud divná. Lidé se lehce nechají chytit na lep marketingovému tažení firem, místo toho, aby vzali rozum do hrsti a dělali nezávislá rozhodnutí. Samozřejmě chápu, že Linux není vhodný všude. Rozpočty mnoha firem však utrácejí za komerční produkty právě v oblastech, kde je Linux silný. Uvedu několik příkladů:

Jste jedinec používající počítač, který není zapojený do žádné lokální sítě (např. doma). Potřebujete textový procesor, tabulkový procesor, uživatelsky přívětivé prostředí, Internet, bezpečný email, plánovač času, kompatibilitu souborových formátů vašich dokumentů s formáty MS Office, podporu české diakritiky… Toto vše můžete mít zcela zdarma (a legálně). Ušetříte několik tisíc až desítek tisíc korun oproti obdobnému řešení postavenému na běžných komerčních produktech.

Máte malou firmu, řekněme kolem 20 PC. Opět máte potřeby jako v předchozím uvedeném případě. Novou potřebou je provoz informačního systému firmy. Linux můžete použít jak na serveru (serverech), tak na uživatelských stanicích. Pokud použijete Linux jen pro servery, už to se vyplatí. Problémem v nasazení Linuxu na serveru může být právě váš IS. Stačí-li k provozu vašeho IS souborový server, je to dobré. Pokud je IS technologicky modernější a využívá server k běhu svých aplikací, musí IS přímo Linux podporovat. Nasazením Linuxu a jiného volného software lze ušetřit od cca desítek až po stovky tisíc Kč při porovnání s běžně používanými produkty.

Ve velké společnosti se Linux zcela bezpochyby může uplatnit ve věcech týkajících se intranetu, Internetu a vůbec všeho, co se týká TCP/IP obecně. Váš informační systém, či některé jeho části (databázové servery), může být na Linuxu provozován. Linux směle hledí ke clusteringu tzn., že i pro aplikace požadující vysokou dostupnost není Linux tabu. Ušetřené prostředky záleží na velikosti společnosti. Zcela reálně se mohou vyšplhat až do výše desítek milionů Kč.

A co na to české vývojové firmy? Existují společnosti, které již delší dobu nabízejí provoz svých aplikací na Linuxu, příkladem budiž firma Pragodata. Na druhé straně ovšem existuje spousta firem sveřepě setrvávajících v zajetých kolejích. Vývoj software je činnost zdlouhavá a nákladná. Pokud příští rok přijde nepřizpůsobivá firma se svým novým IS, jehož vývoj trval 3 roky, na trh a moudrý zákazník dá přednost konkurenci nabízející obdobné řešení na Linuxu, nemůže se ona firma divit. Zákazníci totiž, doufám, už brzy budou umět počítat.

Co říci na závěr? IT manažeři, vezměte rozum do hrsti, právě snižování nákladů pomocí Linuxu a obdobného software může být konkurenční výhodou vaší firmy. Vývojové firmy, jestliže verze software pro Linux je dnes konkurenční výhodou, zítra bude možná nutností k přežití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku