Hlavní navigace

Linux Mint: konečně řešení pro začátečníky?

4. 12. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vytvořit distribuci, která by byla vhodná nejen pro používání, ale i pro administraci, a to i pro naprosto laické uživatele, je vysloveně těžký oříšek. Těžký úkol lze brát jako nudnou dřinu, kterou je prostě třeba udělat, nebo jako hozenou rukavici. Přesně tak tento úkol pojali tvůrci Linux Mint.

Co je Linux Mint, a je vhodný i pro moji babičku?

Linux Mint je mladým derivátem Ubuntu, který si klade za cíl být opravdu pro prachobyčejné uživatele. Od Ubuntu se liší v první řadě svým vztahem k proprietárnímu software. Linux Mint sice upřednostňuje svobodný software, ale když svobodná alternativa neexistuje, nebrání se ani použití té nesvobodné. Bravo! Konečně někdo pochopil, že běžným uživatelům je otevřený zdrojový kód úplně ukradený, chtějí prostě, aby to fungovalo.

linux-mint-boot-screen

A můžeme bootovat.

Výběr programů

Poměrně mě zaujal výběr programů. Zajímavé například je, že Linux Mint i do prostředí Gnome dává jako přehrávač amaroK z prostředí KDE. Myslím si, že to je rozumný přístup – proč používat Rhytmbox nebo podobný přehrávač, když amaroK je o několik tříd lepší? Že se bude k tomu muset tahat celé QT a kdesi cosi? No a co? Při dnešních pamětech a diskových kapacitách není důvod podobné malichernosti řešit.

linux-mint-usplash

Bootujeme.

Osobně mě potěšila taktéž přítomnost konfiguračního nástroje Envy, který umožňuje dělat nejrůznější magii s vaším X serverem – především umožňuje instalaci proprietárních driverů a následnou automatickou konfiguraci serveru. Zejména uživatelé s ATI či NVidií to jistě ocení.

Kodeky: a jde to a jde to a jde to!

Ano, je tomu tak, Linux Mint se v otázce kodeků chová rozumně, takže své mp3ky si můžete přehrát rovnou, bez jakékoliv magie. Stejně tak flash plugin. Just works. Paráda. Píšu si velké plus.

linux-mint-default-desktop

Pohled na defaultní desktop Linux Mintu.

Artwork a grafické vyznění distribuce

Linux Mint drží vysoký standard v grafickém ztvárnění, stejně jako mateřské Ubuntu. Na rozdíl od něj však nepoužívá hnědé a oranžové barvy, nýbrž barvy zelené. Nikoliv vlezle zelené jako je tomu u distribuce gOS, ale pěkně ladící, nenásilné a uklidňující.

Za povšimnutí stojí celková organizace ovládacích prvků, která se evidentně ve snaze maximálně pomoci uživateli přecházejícímu z Windows snaží právě tento operační systém napodobit. Virtuální plochy jsou defaultně vypnuté a zvoleno bylo jednopanelové rozvržení místo klasického gnomovského dvoupanelového. Běžným uživatelům to tak bude připadat přirozenější a pokročilejší uživatel jistě ví, kam si pro své milované virtuální plochy sáhnout. Též mintMenu bude pro uživatele zvyklého na Windows příjemnější.

Instalace Linux Mintu

Co se týče instalace, Linux Mint se nesnaží objevovat kolo – instalátor mateřského Ubuntu spolehlivě funguje, tak proč jej nevyužít, že? Pokud byste přesto zaváhali, podívejte se na detailní instalační návod na HOWTOForge.

Specifické programy distribuce

V programech dělaných speciálně pro Linux Mint se tvůrci opravdu pochlapili. Je jich spoustu, takže pokrývají velkou část potřeb uživatelů, jsou elegantní a jednoduché. Myslím, že Linux Mint se může měřit i s tak skvělou distribucí, jako je openSUSE, které ovšem má za sebou celý Novell, který jej vyvíjí.

MintAssistant

S tímto pomocníkem z družiny mintových utilit se pravděpodobně setkáte nejdříve – vybafne na vás hned po instalaci a bude vám k dispozici k prvnímu nastavení systému – zeptá se vás, zda chcete aktivovat defaultně inaktivovaný rootovský účet, zda si přejete připojovat oddíly disku s NTFS či zda je libo při spouštění bashe zobrazovat fortunky.

MintUpdate

MintUpdate je myslím dosti sympatickou utilitkou sloužící k udržování aktuálnosti systému. Zaujalo mě na něm to, že automaticky hlásí, nakolik je který update rizikový. Dělá tak zařazením update do jednoho z bezpečnostních levelů. Důvodem jeho vzniku byla nespokojenost s bezpečností ubuntího Update Manageru.

MintUploader

Přiznám se, že tento nástroj mě nadchnul. Pomocí několika málo kliků vyexpedujete svůj soubor pomocí FTP na internet a po jeho uploadu vybafne na uživatele link na něj, a ten může přeposlat ostatním uživatelům a tak se například rychle podělit o svůj konfigurační soubor, prezentaci, dokument nebo prostě cokoliv. Skvělé.

linux-mint-desktop

Konfigurační nástroj mintDesktop vám umožňuje nastavovat detaily vašeho Linux Mintu.

MintInstall

MintInstall je utilitka která dělá grafickou instalaci software ještě příjemnější a rychlejší. Za poznámku stojí, že se opírá o Mint Software Portal, což je portál obsahující nejen samotný software, ale také informace o něm, ohlasy uživatelů a podobně. A vzhledem k tomu, že na balíčky s příponou mint lze prostě jednoduše poklikat a nainstalují se samy, myslím, že problém s instalací software na Linux Mintu nebude mít ani začátečník.

Co se týče vlastních repozitářů, ty jsou stejné jako v Ubuntu, takže přechodem na Linux Mint ztrátu výhody balíčku téměř na cokoliv neztratíte.

MintConfig

Také jste v Ubuntu postrádali jednotnou grafickou konfiguraci? Záviděli jste lidem používajícím SUSE jejich YAST? MintConfig je vyslyšením vašich modliteb – jedná se prostě o konfigurační centrum, kde naleznete vše, co je možné v Linux Mintu nakonfigurovat.

linux-mint-menu

Utilitka mintMenu je praktičtější alternativa Gnome-menu.

MintMenu

Mint Menu je nejlepší alternativní menu pro Gnome, které jsem doposud viděl. Ne že bych snad opovrhoval tím, které je v openSUSE, ale Mint Menu považuji ještě za ždibíček lepší. Gnome Menu by se jím klidně mohlo inspirovat.

Další utilitky Linux Mintu

To není ovšem vše, Linux Mint obsahuje ještě několik dalších utilitek. Jednou z nich je MintDesktop, který umožňuje nastavovat co se bude zobrazovat na ploše (koš, domovská složka, dokumenty…), různé podrobnosti Nautilu a podobně. Vesměs jsou to věci, kvůli kterým by bylo třeba lézt do Gnome Config Editoru, což po běžném uživateli opravdu nemůžeme chtít.

Další utilitkou může být například MintDisk, který umožňoval práci s NTFS oddíly. Poté, co se tato možnost dostala i do Ubuntu, však již nehraje příliš velkou roli.

Zajímavosti

Jak dlouhý je vývojový cyklus operačních systémů? Na Windows Vista jsme čekali sedm let, Apple vydává nový operační systém zhruba po roce a půl, Ubuntu vychází po půl roce… a co Linux Mint? Ten vychází, když je třeba, přibližně je to po dvou měsících! Tomu říkám „agile development“. Uživatele samozřejmě nic nenutí upgradovat, a pokud to vývojáři stíhají, jako že evidentně ano, tak je kratší vývojový cyklus jedině plus.

Ještě jedna zajímavost ohledně vývojového cyklu je, že Linux Mint vzniká velmi podobně jako Debian. Existuje unstable větev, v Debianu zvaná „Sid“, v Linux Mintu „Romeo“, testing repozitář a repozitář stabilní. Na rozdíl od Ubuntu vývojáři Linux Mintu balíčky backportují.

CS24_early

Edice Linux Mintu

Pokud se vám Linux Mint líbí, ale Gnome příliš neholdujete, nebojte se, Linux Mint nabízí řešení i pro vás. Vybrat si můžete z XFCE nebo KDE, případně pokud máte na stole obrázek RMS a myslíte si, že proprietární software je fuj, můžete si stáhnout Linux Mint Light Edition, která obsahuje pouze svobodný software. Po této edici by měli sáhnout též uživatelé ze Spojených států, kde je Main Edition s proprietárním software nezákonná.

Závěr

Linux na desktopech nevyhraje proto, že se líbí geekům, ani proto, že je opravdu kvalitní, prosadit se však může, když přesvědčí běžné uživatele. Linux Mint na to bezesporu má –. Kodeky, MintUploader, Envy, to všechno ukazuje, že tvůrci distribuce jsou praktičtí a myslí na běžné uživatele. Myslím si, že Linux Mint může směle konkurovat i tak skvělé distribuci, jako je openSUSE, kterou mimochodem v některých ohledech připomíná. Osobně mě přesvědčil a začnu jej doporučovat potenciálním zájemcům o Linux.

Odkazy

A co vy, kterou distribuci doporučujete začátečníkům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.