Hlavní navigace

Linux na desktopu roste nezměněným tempem

19. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před rokem jsme vás informovali o tom, že Linux začal na desktopech významně růst a za předchozí dva roky se počet linuxových desktopů zdvojnásobil. To alespoň říkají internetové měřící služby a jejich analýzy. Po roce jsme se rozhodli průzkum zopakovat. Jaká je situace v letošním roce? Pokračuje růst?

Je to právě rok, co jsme psali o tom, že se počet linuxových desktopů za dva roky zdvojnásobil. Víme už také, že Linux je nasazen na 70 % českých webových serverů. Rok od posledního průzkumu situace s linuxovými desktopy je na čase provést další analýzu.

Loňský rozbor ukázal, že zatímco v září 2005 používalo celosvětově Linux přibližně 0,35 % uživatelů, o dva roky později to bylo už 0,7 %. Za dva roky tedy došlo skutečně k výraznému zrychlení migrace uživatelů a grafy začaly růst směrem vzhůru.

Graf zastoupení Linuxu

Situace v letech 2005 až 2007 (Zdroj: NetApp, TheCouter)

Z grafů bylo už tehdy jasné, že někdy v roce 2006 nastoupila nová vlna přechodu na Linux a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla situace v nejbližší době změnit.

Opět jsme získali data ze serverů Net Applications a The Couter, za posledních 12 měsíců – od září 2007 do srpna 2008. Ty jsme vynesli do společného grafu:

Desktopy 07 az 08

Červená křivka opět ukazuje vývoj linuxových uživatelů dle serveru The Counter, zelená zobrazuje údaje získané od Net Application (dále Net App).

Z grafů je jasně patrný pokračující trend nárůstu počtu linuxových desktopů. Obě měřící služby se přitom shodují na tom, že aktuálně má Linux na desktopech zastoupení těsně nad 0,90 . Net App ukazuje 0,93 %, The Counter 0,91 %.

V loňském měření se přitom data z obou zdrojů významně lišily: The Counter byl v srpnu na 0,6 % a Net App skončil na 0,8 %. Pokud přihlédneme k průměrné hodnotě (0,7 %), pak během posledních dvanácti měsíců vzrostl počet uživatelů linuxových systémů na desktopech téměř o jednu třetinu na více než 0,9 %.

Když si tato čísla vyneseme do grafu za poslední tři roky, zjistíme, že trend se za poslední rok nijak významně nezměnil. Počet linuxových desktopů tedy roste stále nezměněnou rychlostí.

CS24_early

Desktopy 05 az 08

Před rokem jsem v článku psal, že důležitější než desetinky procent je nastartování nové vlny růstu počtu linuxových desktopů:

Ačkoliv se zdá, že absolutní čísla jsou velmi malá, troufám si tvrdit, že důležitější než aktuální čísla je nastartování onoho pozitivního trendu. Růst totiž pravděpodobně přitáhne další uživatele, což by znamenalo další zrychlení.

Nyní se zdá, že dlouhodobý růst skutečně pokračuje a zatím se nehodlá zastavit. Pokud nás nepotká žádná neočekávaná pohroma, měl by Linux na desktopu během několika měsíců překročit jednoprocentní zastoupení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.