Hlavní navigace

Linux v autech Toyota, Lexmark nesmí omezovat recyklaci náplní

4. 6. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V automobilech Toyoty se potkáte s Linuxem, ale zatím jen v USA. Lexmark prohrál u soudu a bude z toho precedent. Pozměnila se Evropská Svobodná licence a Raspberry Pi Foundation spojuje své síly s CoderDojo.

Software a Hardware

Aktivita AGL aktuálně sdružuje 100 výrobců z automobilového průmyslu a připravuje jednotný systém, který by měl fungovat jako průmyslový standard založený na GNU/Linuxu. První automobilkou, která jej uvede na trh, je Toyota, jež představila Toyotu Camry modelového roku 2018 s infotainmentem založeným na AGL. Postupně se dostane na všechny nové modely v Severní Americe a můžeme doufat, že zbytek světa nenechá Toyota moc dlouho čekat. Soupeřem AGL je Android, který již několik automobilek využívá, například Renault, Honda, či Hyundai.

Zejména trochu starší uživatelé si budou pamatovat slovo wintel, ale časy se mění. Intel není jediným významným hráčem na poli x86, byť reálně má jen jediného konkurenta, a Microsoft s Qualcommem ohlásili ARMmové laptopy s Windows 10 S, které by měly vyrábět firmy Lenovo, HP, nebo ASUS. Microsoft má připravenu překladovou vrstvu, která dovolí běh aplikací instalovaných z Windows Store. Bude to propadák jako v případě Windows RT, nebo se dočkáme běžně dostupných laptopů a počítačů s ARMy?

Programovací jazyk D, jeden z možných nástupců jazyka C, možná získá lepší podporu v GCC 8. 13 balíků vylepšení frontendu, jde o ~800 000 nových řádek kódu, implementuje verzi jazyka 2.0 a podporu běhových i sdílených knihoven. Všechny patche jsou na gcc-patches, finální začlenění se dá čekat v roce 2018. Pokud byste se chtěli s jazykem D seznámit, je dobrým výchozím bodem web D Programming Language.

Na trhu je tolik SBC (Single Board Computer), že je asi nad síly jednoho člověka se v nich orientovat. Redakce Linux.com pořádá anketu, v níž můžete zvolit svůj oblíbený jednodeskový počítač. Nabídka je opravdu pestrá a nejsou to jen klony populárního Raspberry Pi.

Zajímavá a nepříjemná čísla ukázal průzkum bezpečnosti dat ve veřejných cloudech. Až 82 % databází je nezašifrovaných, zhruba třetina nemá omezenou konektivitu pro vybrané IP adresy, polovina služeb poslouchá na standardním nezašifrovaném portu (80) a přes 90 % služeb nemá nastavený firewall.

Byznys, politika, právo

Právo spotřebitelů dělat si se zakoupeným zbožím, co chtějí, je přirozené, ale firmy se snaží bránit používání neoriginálních spotřebních materiálů, nebo neautorizované údržbě. Nejvyšší soud USA se postavil za práva spotřebitelů ve sporu o neoriginální/repasované náplně do tiskáren Lexmark. Tiskárny jsou velmi specifický segment, často jsou prodávány téměř za výrobní cenu a výrobce vydělává na dodávkách spotřebních materiálů. Tímto rozsudkem vzniká precedent pro další podobné případy, například pro majitele traktorů John Deere.

Možná jste netušili, že v Evropské Unii máme od roku 2007 i vlastní open-source licenci, která se dočkala několika změn. Vedle překladu do chorvatštiny má rozšířenou kompatibilitu s dalšími svobodnými licencemi, mj. i s GPL3.

Telegraficky

Dvě organizace zabývající technologiemi (především) pro mladé, Raspberry Pi Foundation a CoderDojo, spojily své síly.

Po 10 letech vývoje končí jedna z povedených distribucí, Parsix, která bude udržována ještě 6 měsíců po vydání Debianu 9. Na stránce novinek se vývojáři spokojili se strohým oznámením konce, o důvodech můžeme spekulovat.

Popularity Ubuntu nedosáhl, přesto jej bude škoda.

Pokud nesledujete pravidelně nabídky Humble Bundle, mohl by vám uniknout balíček knih vydavatelství Apress, s tématikou věnovanou GNU/Linuxu a svobodným nástrojům, v ceně od jednoho do patnácti dolarů.

CS24_early

V cestě za bezpečnějším internetem začal Google řadit na blacklist weby, které používají přihlášení a nejsou dostupné přes HTTPS.

Firma NComputing představila tenkého klienta pro Citrix, který je postaven z Raspberry Pi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.