Hlavní navigace

Linuxová kancelář a další drobty

23. 11. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V našem seriálu pro začátečníky jsme už zmínili všechny nejpoužívanější součásti kancelářských balíků. Zbývá zmínit součásti, které se nepoužívají tak masově, přesto mohou výrazně pomoci při určitých činnostech. Řeč může být o grafickém editoru, programu na tvorbu schémat či správci projektů.

Přiznám se, že tento díl vznikl hlavně proto, abych uvedl můj oblíbený modul z balíku OpenOffice.org nazvaný OpenOffice.org Draw. V devadesátých letech jsem na půl úvazku pracoval pro jedno grafické studio, kde jsme dělali zakázkovou výrobu vizitek, razítek a reklamních letáků. Vše se provádělo v tehdy dostupném a hojně používaném programu CorelDraw 3.Ve své době to byl jeden z mála nenáročných profesionálních produktů (pokud pominu specializované DTP pracoviště, která fungovala na jiných platformách a na úplně jiných produktech), který měl přívětivé ovládání a velkou funkční výbavu. Jak šel čas, vývoj tohoto druhu softwaru samozřejmě postupoval a z dnešního pohledu nám tehdejší vychytávky mohou připadat směšné. Pokud si tedy spustíte již zmiňovaný OpenOffice.org Draw, budete si připadat jako v CorelDraw verze 3. Jedná se o vektorový grafický editor, práce s klasickými bitmapovými obrázky (třeba s fotografiemi) se omezuje jen na prosté vložení a zmenšování/zvět­šování/ořez. Ideální je to nástroj pro zpracování firemních letáčků, pozvánek či firemních tiskovin na které je kladen požadavek na jakési grafické zpracování. Můžete namítnout, že předešlé věci je možno vytvářet i pomocí modulu OpenOffice.org Write, není to však ono – v OpenOffice.org Draw máte svobodu v nastavování a pohybu po stránce včetně takových věcí jako vrstvy, rozměry, průhlednost atd. Přirovnání k CorelDraw verze 3 je navíc trefné v tom, že i funkčnost je na podobné úrovni. V porovnání se specializovanými nástroji (z těch svobodných jmenujme třebaInkscape) je počet funkcí opravdu malý, z pohledu kancelářského balíku ovšem obsahuje mnoho funkcí, které na zpracování výše zmiňovaných tiskovin bohatě postačují. Navíc lze OpenOffice.org Draw doporučit jako výukový nástroj pro následný přeskok do vyššího „grafického“ patra, neboť s ním pochopíte základy práce s vektorovou grafikou, která je v určitých ohledech specifická.

Velmi šikovnou a propracovanou funkcí je možnost tzv. vektorizace bitmapových obrázků. Pokud máte například nějaké schéma, které jste nakreslili rukou a naskenovali, je možno pomocí této funkce převést naskenovaný obrázek do vektorové podoby bez toho, aniž byste jej museli překreslovat. Nejlépe funguje tato funkce, pokud používáte málo barevné obrázky s jednoduchou kresbou. Pro převod fotografií moc vhodná není a k dobrému výsledku to nevede. Samozřejmostí je kreslení základních tvarů jako jsou čtverce, obdélníky, kruhy či elipsy. Nakreslíte i čáry započaté či ukončené šipkou, různá bloková schémata. K dispozici jsou i netradiční tvary jako jsou různé hvězdy, komixové bubliny nebo všemožné ukazatele ve tvaru šipek. Do OpenOffice.org Draw můžete importovat i mnoho grafických formátů ať už vektorových či rastrových. Stále však (i v aktuální verzi 3.0) nemůžete importovat vektorovou grafiku ve formátu SVG (a využít tak např. obrovskou databázi tzv. klipartů z projektu Open Clipart Library), i když některé klony (např. Go-oo) tuto podporu mají. Ostatně je možné stáhnout doplněka přidat podporu SVG i do standardního OpenOffice.org, doplněk však není všemocný.

Bylo by však nefér vychvalovat OpenOffice.org za modul OpenOffice.org Draw, když i jeho největší konkurent podobnou součástí disponuje také – jmenuje se Karbon14. Svou funkčností je na tom podobně jako OpenOffice.org Draw, v mnoha ohledech je na tom možná lépe. Na první místo bych zařadil opravdu méně problémovou podporu SVG formátu, která je z pohledu začátečníka velmi zajímavá. Ne každý má totiž talent a cit pro přímé vytváření vektorových obrázků. Lépe je tak využít již existující knihovny obrázků, které nabízí již zmiňovaný projekt Open Clipart Library. Najdete v ní několik tisíc obrázků z všemožných oblastí a hlavně se svobodnou licencí, která vám umožňuje tyto obrázky využít dle vašeho uvážení. Na práci s knihovnou je Karbon14 lepší volbou než OpenOffice.org Draw. Množství podporovaných vstupních a výstupních formátů je u programu Karbon14 trochu menší než u OpenOffice.org Draw. Funkčnost obou je pak srovnatelná.

Jenže balík KOffice však s přidání programu Karbon14 ještě nekončí. Přidává navíc klasický rastrový program Krita. Program Krita sám o sobě je velmi dobrý a v práci s rastrovou grafikou opravdu nezaostává ani za komerčními konkurenty. Pokud mluvíme o doplňcích jako jsou Karbon14 či OpenOffice.org Draw, kde nepředpokládáte, že se mohou rovnat programům stejné kategorie, u Krity to neplatí. Je mnoho uživatelů, kteří používají balík KOffice právě kvůli programu Krita. Nabízí totiž mnoho funkcí pro profesionální grafiky, implementují se nástroje, které pomáhají vytvářet iluzi „ručně“ kreslených obrázků atd. Z pohledu začátečníka pak Krita zvládá všechny operace, které byste mohli potřebovat při práci s digitálními fotografiemi. Navíc tím, jak se chystá Windows verze celého balíku KOffice, může nastoupit svou cestu při pokořování jiného svobodného giganta – programu GIMP. Z pohledu uživatele Windows totiž bude mít „normální“ vzhled a podobnou funkčnost. Podstatnou výhodou programu Krita je však to, že umožňuje použití objektů dalších součástí KOffice. Práce s textem je tak snadnější než v jiných programech tohoto typu – můžete snadno využít KWord. Programy tohoto typu nemají u komerční konkurence Microsoft Office svou obdobu, proto je zmiňuji.

U KOffice zůstaneme i nadále a podíváme se na KPlato. Pokud jste manažerem, asi pracujete v týmu a řídíte jednotlivé projekty. Právě pro správu projektů je určen KPlato. Můžete si pomocí něj naplánovat celý projekt, rozepsat na jednotlivé kroky a kontrolovat jejich splnění nebo si prohlížet návaznosti jednotlivých kroků atd. Je to slušná alternativa k programu Microsoft Project.

CS24_early

Další docela mimořádnou součástí balíku KOffice je programKivio. Je to opět docela specifický program, který patrně v domácnosti moc využití nenajde. Hodí se obzvláště tam, kde potřebujete vytvářet schémata jako je např. organizační struktura firmy nebo schéma počítačové sítě. Navíc můžete vytvářet i bloková schémata. Není to samozřejmě jediný program ve svobodném světě, můžete využít i program Dia. Je stejného zaměření a pokud máte rádi program GIMP, bude vám prostředí programu povědomé. K dispozici je sada symbolů, které můžete využít pro kreslení schémat.

Z hlavních součástí obou kancelářských balíků je to asi vše, ještě v nich najdete integrované součásti pro psaní matematických vzorců (OpenOffice.org Math a KFormula). Navíc KOffice přináší ještě doplňky KChart (tvorba grafů, s možnostmi modulu pro OpenOffice.org se však nemůže srovnávat) a Kugar (pro generování sestav). Tímto výčtem jsem pravděpodobně vyčerpal téma kancelářských balíků a programů, příště se budeme věnovat domácím fotografům. Téma samozřejmě není vyčerpáno, spíše jsme zmínili zajímavé projekty z pohledu uživatele – začátečníka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.