Hlavní navigace

Malý a výkonný router RouterStation

4. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Minulý rok jsme si představili routovací desky, tzv. RouterBoardy od firmy Mikrotik. Ty mají v sobě RouterOS a politika firmy je spíše uzavřená, i když využívá Linux. Máme tu ovšem ještě jednoho výrobce, který by neměl být opomíjen a k Linuxu se chová mnohem vstřícněji, Ubiquiti Networks.

Samotná firma nás moc nezajímá. Zajímavější jsou produkty, které nabízí. Kdybychom měli porovnávat s Mikrotikem, Ubiquiti Networks (UBNT) nabízí širší portfólio zboží a méně routovacích desek, tzv. RouterStations. Ty jsou pro nás z celé nabídky nejdůležitější. UBNT toho má ale víc, co bychom neměli přehlédnout. Nejvíce pochvalované jsou krabičky NanoStations s jednoduchou instalací, se softwarově přepínatelnou polarizací antény, nastavitelným výkonem a hlavně s operačním systémem AirOS. RouterStations mají na sobě už více paměti a používají OpenWRT.

AirOS

Reklamy na UBNT už bylo dost, tak teď se podíváme na AirOS, a je rozhodně na co. Jde o velmi malý operační systém, ke kterému je na webu výrobce k dispozici jak SDK, tak i binární podoba pro aktualizaci. AirOS je dostatečně malý, aby se vměstnal do 2 MB flash paměti. Dává se proto do krabiček, které jsou vybaveny méně jak 16 MB flash paměti. To jsou třeba zmíněné NanoStations. OpenWRT by se do těchto krabiček dalo nahrát, ale bohužel už by se k základní instalaci moc navíc nevešlo. AirOS jde ovládat přes webové rozhraní. Oproti jiným podobným produktům je na velmi dobré úrovni. Uvnitř systému najdeme klasický Linux natlačený ve SquashFS. Webové rozhraní je napsané v PHP a generuje bashové skripty, které nastavují jednotlivé komponenty. Můžete se tak jednoduše kouknout, jak UBNT řeší některé nastavení. Když si stáhnete již hotovou binární tak není problém si webové rozhraní upravit podle svého. UBNT také uvolňuje aktualizace, takže můžete získat i další funkcionalitu navíc. V posledních verzích se jednalo třeba o firewall, který dříve citelně chyběl. Díky otevřenosti je ale vcelku jednoduché si vlastní skript doplnit.

AirOS: main

Webové rozhraní je přehledné a na první pohled působí příjemně.

AirOS: link

Oproti jiným krabičkám v podobné kategorii má nadstandardní možnosti nastavení nejen pro WiFi část, ale i pro tu síťovou.

AirOS: link2

RouterStations

RouterStations je odpověď pro některé uživatele, kteří potřebují domácí linuxový server s velmi nízkou spotřebou. Sice nezastoupí krabičku pro stream videa, ale webovou kamerku nebo sdílený disk díky integrovanému USB nabídnout dokážou. RouterStation je nabízena ve dvou verzích, Pro a ne-Pro. Právě USB a cena největším plusem oproti RouterBoardům od Mikrotiku. RouterStation seženete kolem tisíce korun a Pro verze vás přijde přibližně na dvojnásobek.

RouterStation 1

RouterStation

Klasická RouterStation se od Pro verze liší v gigabitových síťovkách a několika detailech. Krom gigabitových síťovek je trochu složité se dostat k jádru desky, tedy k sériovému portu. Ten tedy není tak moc potřeba jako u RouterBoardu, protože obnova OpenWRT je mnohem jednodušší, ale rozhodně se hodí, když si špatně nastavíte IP adresy nebo chcete vědět co se děje při nabíhání. RouterStation pracuje s napětím 3.3 V a klasické PCčko s 5 V. Když připojíte sériový port PCčka k RouterStation, v lepším případě to nebude fungovat, v horším něco shoří. Je proto potřeba použít převodník na 3.3V. Na Internetu je hromada návodů, jak ho postavit, ale nejjednodušší způsob je koupit kabel pro nějaký stejně „postižený“ mobilní telefon a vyrobit ho z něj, v mém případě dobře posloužil kabel pro staré Siemensy. Pak stačí připojit zem, TX a RX vodiče na desku a třeba pomocí gtkterm se kochat bootováním. Pro USB port si musíte koupit klasický kablík pro připojení přímo na desku, stojí asi 60 Kč.

Důležité jsou také parametry desky:

  • Procesor Atheros MIPS 24K, 680MHz
  • 64 MB SDRAM
  • 16 MB flash (MTD)
  • 3× 100 Mbps ethernet
  • 3× mini-PCI slot
  • Napájení od 12 V do 24 V (PoE)
  • Provozní teplota od –30°C do 75°C
  • USB 2.0 port (bez konektoru)
  • Sériový port (bez konektoru)
  • GPIO port
  • JTAG

Výkon procesoru je vyšší než na RouterBoardech ve stejné cenové hladině a dokáže nahradit mnohem dražší RouterBoardy i na páteřních spojích. 64 MB RAM je dostatečné množství pro většinu aplikací. Na hranici 16 MB flash paměti se už dá vcelku jednoduše narazit, ale Quagga pro dynamické routování, software pro wNebkameru, případně Samba se do toho vejde. Díky třem mini-PCI slotům může RouterStation nahradit většinu WiFi zařízení.

RouterStation 2

RouterStation Pro

Pro verze je vybavena stejným procesorem jako předchozí, ale výbavou je o třídu výš. Bohužel zůstává flash paměť na 16 MB, ale RAM byla rozšířena na 128 MB. Větší jsou i možnosti rozšíření. Důležité je vyvedení sériového a USB portu na správný konektor, takže v případě sériového portu není potřeba TTL převodník. Díky přítomnosti gigabitového ethernetu není možné napájet zařízení po stejném kabelu, takže na rozdíl od ne-Pro verze má tahle konektor pro napájecí zdroj. Navíc máte možnost rozšířit funkčnost o SDIO zařízení jako je bluetooth, GPS přijímač, rádio atd.

Parametry:

  • Procesor Atheros MIPS 24K, 680MHz
  • 128 MB SDRAM
  • 16 MB flash (MTD)
  • 4× 1 Gigabit Ethernet
  • 3× mini-PCI slot
  • Napájení od do 48 V
  • USB 2.0 port
  • Sériový port
  • GPIO port
  • JTAG
  • SDIO

Instalace OpenWRT a AirOS do UBNT produktů

Když se vám RouterStation dostane do ruky, bude v něm vývojová verze nějaké starší revize, takže první co je dobré udělat, je aktualizovat ho novým obrazem. Ten je možné buď stáhnout ze stránek projektu OpenWRT nebo si zkompilovat vlastní podle našeho článku. Jediný rozdíl oproti popisovanému postupu je nastavení Target Profile na „Ubiquiti RouterStation“. Po kompilaci se v adresáři bin objeví soubor obsahující v názvu ubnt.

CS24_early

Teď přichází na řadu zavaděč. Ten se chová tak, že buď zavede systém, a nebo při podržení záchranného tlačítka spustí TFTPD server na IP adrese 192.168.1.20/24 a čeká na data. Ty pak nahraje do flash paměti. Nahrát takhle můžeme jak OpenWRT, tak AirOS.

Závěr

Největším nedostatkem desky RouterStation je absence krabiček. RouterBoardy jsou tak rozšířené, že krabičky už vyrábí i české firmy. Hlavně kvůli „linuxovosti“ není RouterStation rozšířena na více místech, přitom díky absenci placeného softwaru vychází i 2× levněji než RouterBoard. To ovšem není často argument, protože pro uživatele neznalé Linuxu je obsluha RouterStation náročnější než u RouterBoardů. UBNT se to snaží řešit vypsáním soutěže o webové rozhraní pro OpenWRT. K RouterStation není problém připojit externí disk a přes Sambu/FTP/NFS sdílet data po domácí síti. Stejně tak mu nedělá problém stahovat přes BitTorrent a tady jeho možnosti nekončí. Za málo peněz člověk dostane hodně muziky.

Seriál: OpenWRT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.