Hlavní navigace

Microsoft PostgreSQL, svobodná rajčata a svobodný RF generátor

18. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
PostgreSQL je zařazené na Microsoft Azure. Docker získal certifikaci pro nasazení v britském G-Cloud 9 a posiluje v Číně. O zdrojové kódy Inkscape se již nestará Launchpad.

Software a Hardware

Vývojáři distribuce Parrot Security OS, která je vyzdvihována z bezpečnostních hledisek, pravděpodobně změní základ z Debianu a Devuan. Důvodem je systemd, který podle vývojářů funguje spolehlivě v běžných situacích, ale nesmiřují se s porušením jednoduchosti, který učinil z GNU/Linuxu stabilní systém.

Svobodný vysokofrekvenční generátor představil turecký startup ERA Instruments. V konstrukci je použito Arduino-Due a o Wi-Fi konektivitu se stará populární ESP8266. Generátor se bude prodávat za 499 dolarů (10 MHz až 6 GHz) a 749 dolarů (250 kHz až 15 GHz). Ovládání je přes webové rozhraní, zatímco konkurenční levné RF generátory využívají USB připojení s ovládacím software.

Byznys, politika, právo

Docker získal, pro edici Docker Enterprise Edition, britskou certifikaci pro G-Cloud 9, který slouží veřejnému sektoru. A že se Dockeru daří, ukazuje i spuštění lokálního adresáře v Číně, kde spolupracuje s Alibabou. Slibná budoucnost pro kontejnerové technologie se rýsuje i v akademické sféře.

Nejvyšší soud USA může omezit tzv. „patentové trolly“, posouzením ústavnosti inter partes reviews. Aktuálně je stav takový, že nejvyšší soud ruší rozsudky v patentových sporech soudů nižších instancí. Patentové spory jsou problém na celém světě a lze doufat, že reforma duševního vlastnictví nezůstane jen v USA.

PostgreSQL roste nenápadně a výrazným impulsem pro její rozšíření může být i zařazení na Microsoft Azure. PgSQL je nyní v nabídce všech největších poskytovatelů cloudových služeb na světě.

Open source nemusí být jen software. Již známe svobodné pivo a němečtí výzkumníci představili svobodná rajčata a svobodnou pšenici. Bohužel se patenty uplatňují i v zemědělství – na nové odrůdy plodin.

Telegraficky

Na vlnu PIE „nasedají“ i distribuce Ubuntu a OpenSUSE Tumbleweed. Uživatelé Fedory mají PIE již od verze 23.

Pokud vás zajímá programovací jazyk Go, mohl by vás zaujmout i projekt GopherOS.

Vývojáři Inkscape změnili systém pro správu verzí, z Launchpadu na GitLab. Příprava migrace trvala celý rok.

Celých 95 milionů nových fotografií a videí denně, to je Instagram, který patří Facebooku. Od počátku je vyvíjen v Pythonu a novinkou je úspěšný přechod na Python 3.

UX DAy - tip 2

Úspěch příspěvku „jak ukončit Vim“ dal asi popud pro vznik článku s 5 hloupými způsoby ukončení Vimu. Ten nejhloupější byl dokonce před lety natočen na video:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.