Hlavní navigace

Sun na scéně s vlastním ODF pluginem

12. 2. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po Microsoftu se nyní i Sun rozhodl přijít se svou alternativou ODF pluginu pro MS Office. Zatím je sice teprve ve fázi intenzivního vývoje, ale již se o něm všude píše a také první výsledky už vypadají dost podařeně. Podaří se Sunu prosadit ODF na úkor DOC a DOCX?

O co se jedná

Jak jsme již v týdnu psali ve zprávičce o připravovaném ODF pluginu společnosti Sun, zanedlouho bude mít plugin Microsoftu nezanedbatelnou konkurenci. Že Sun, společnost vyvíjející ODF, bude mít na funkčnosti pluginu mnohem větší zájem než Microsoft, který vyvíjí konkurenční OpenXML, je jistě všem jasné. A myslím si, že je to docela vidět.

Jak funguje

Simon Phipps, zaměstnanec Sunu, na svém blogu uvádí:

Plugin pracuje s využitím vysoce optimalizovaného sestavení OpenOffice.org jako konverzního enginu, a poté vkládá kód do Wordu tak, že přidá ODF jako další formát, takže uživatelé mohou otevírat a ukládat ODF soubory přesně jak očekávají, stejným způsobem jako RTF, DOC a další formáty. Dokonce můžete nastavit ODF jako výchozí formát.”

Považuji to za dobrou myšlenku – Sun využil již existujícího kódu, kdežto plugin Microsoftu je stavěn „na zelené louce”. To znamená jak kratší dobu vývoje, tak to, že kód, který využívá Sun, je již odladěn, a tedy lze teoreticky předpokládat méně obtíží při práci s pluginem od Sunu. Zda to tak bude ve skutečnosti, to ovšem teprve uvidíme.

V čem se liší od pluginu Microsoftu

Především logikou fungování. Microsoftí plugin vyžaduje uložit dokument nejdříve v DOCu nebo DOCXu a potom teprve je možno jej exportovat. Do vlastních MS také zrovna moc šikovně integrován není, je prostě určen k jednorázovému exportu či importu, rozhodně to není plnohodnotná práce s ODF v MSO. Plugin od Sunu se chová jinak – jeho integrace je dobrá a práce s ODF v MSO díky němu patrně již nebude žádný problém.

Další významný rozdíl je v zaměření na konkrétní verzi MSO – Consortiuminfo.org ve svém článku o sunovském pluginu uvádí, že plugin spolupracuje zatím pouze s MSO 2003. Zda je to dobře, není jednoznačné. MSO 2007 je pro většinu uživatelů tohoto kancelářského balíku budoucnost, nicméně většina jich nyní má právě zmíněný MSO 2003. Než převáží verze 2007, lze očekávat, že Sun bude mít už připravenou verzi i pro ni. Žádná zbytečná práce oklikou, navržená aby uživatelé zacházeli s ODF jako s druhořadou záležitostí. Žádné předpoklady nainstalovaných doplňků pro OpenXML, aby to fungovalo. Prostě rovnocenná podpora standardizovaného formátu používajícího spíše OSS než tvorby od nuly, takže vylepšení v OpenOffice.org se automaticky dostanou do tohoto pluginu.

Co se celkového přístupu k problému týče, Simon Phipps to shrnuje takto:

Udělali jsme to, co Microsoft mohl a také měl udělat na prvním místě místo boje a šíření FUD. Použili jsme volně dostupný OSS kód k vytvoření bezešvé, intuitivní podpory ODF do MS Wordu. Žádné neudržovatelné XSLT. Žádné hloupé a zbytečné dodatečné položky v menu.”

Kdy se na něj můžeme těšit

Těšit se samozřejmě můžeme hned, vyjít by měl v průběhu února jako betaverze a někdy na jaře by měla být k dispozici stabilní verze. Zhruba v dubnu se pak můžeme těšit na plugin pro konverzi prezentací a tabulek.

Důsledky

Mnoho organizací odmítalo ODF s tím, že jej druhá strana, má-li pouze MSO, nepřečte. To se ovšem postupně mění. Používání ODF přestane být problematické a ODF má tedy šanci na větší rozšíření.

CS24_early

Ostatně popularita ODF stoupá poměrně závratně. „Přijetím ISO standardu v minulém roce se OpenDocument Format podstatně rozšířil – s tím, jak stále více vlád a podniků na světě akceptuje tento standard,” říká Marino Marcich, správní ředitel ODF Aliance, skupiny více než 350 organizací, vlád a podniků používajících OpenDocument Format.

To se týká samozřejmě také našeho ministerstva kultury. Jak jste asi zaregistrovali, před časem proběhla tiskem kauza o používání ilegálního software ve zmíněné organizaci. Tehdy na to zareagoval CZLUG, o čemž jsme informovali v článku Otevřený dopis CZLUGu ve věci porušování autorských práv. Využívání tohoto pluginu považuji za schůdnou cestu jak pro ministerstvo, tak pro zastánce dodržování standardů. Jistě že bych byl mnohem raději, kdyby ministerstvo přešlo na Linux a OpenOffice, ale když alespoň budou posílat dokumenty v ODF, já budu spokojen. Ostatně v některých státech ODF ve státní správě už používají, tak proč by to nešlo i u nás?

Odkazy

Myslíte, že bychom měli po naší státní správě vyžadovat používání ODF, když teď budou mít možnost volby kancelářského balíku dle vlastního uvážení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.