Hlavní navigace

Money Manager Ex: tak trochu jiné domácí účetnictví

3. 2. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

I tak nudná a stereotypní věc jakou je správa domácích financí může být pojímána originálním a netradičním způsobem. Dnes představovaný program by si mohl za podtitulek své činnosti zvolit účetnictví pro ajťáky. Pokud máte rádi peníze pod kontrolou a nevyžadujete přebytek funkcí, bude se vám líbit.

U řady open-source nástrojů se objevuje otázka, proč vůbec vznikly. Jaká byla motivace jejich autorů, že vložili netriviální množství času a energie do něčeho, co v globálním měřítku nemůže obstát a nepokusili se o to, přispět některému z již zaběhnutých kolegů k rozvoji té či oné funkce. Dnes představovaný produkt nabízí ovládání a styl práce jako klasický databázový produkt. Včetně podobného názvosloví či přehledových tabulek.

Myslím, že v mnohém se jedná o aplikaci, která může oslovit právě uživatele, kteří jsou počítačově zdatní a s databázovými systémy běžně pracují. To, co by běžný uživatel označil za strohost prostředí, bude databázový správce považovat za normální a přehledné. Cílovou kategorií jsou pak především ti uživatelé, kteří již nejsou spokojeni s vedením domácích financí v excelovské tabulce a přitom nemají potřebu nějakého složitého prostředí s velkým množstvím ikonek, nástrojů a funkcí.

A právě pro tyto uživatele je určený poněkud minimalisticky laděný Money Manager Ex. Nečekejte od něj tvorbu faktur nebo podporu podnikání, ale spíše onu zmíněnou, jemně vylepšenou tabulku a přesný databázový přístup.

Začínáme

Hned při prvním spuštění aplikace se zobrazí krátký dialog, který vás provede základním nastavením – je možné zvolit měnu a vytvořit si první účet. K tomu můžete přiřadit jednak řadu běžných údajů jako je jeho číslo, měna nebo počáteční zůstatek ale také další doplňkové informace jako jsou webové stránky instituce, přístupové údaje nebo kontakt. Musíte také nastavit, zdali je účet otevřený či uzavřený a o jaký typ účtu se jedná. Pokud chcete například nakládat s akciemi, musíte mít alespoň jeden investiční účet. Samozřejmostí je podpora většího množství účtů, stejně tak jako převody mezi nimi.

Ke každému běžnému účtu je pak veden soupis příjmů a výdajů. Každá položka v seznamu musí mít unikátní číslo a vyplněný účel platby i jejího příjemce. Musíte si tedy zvyknout na to, že aplikace bude po každé položce vyžadovat kompletní zaplnění všech potřebných údajů, a to i v případě, že jsou to peníze čistě pro vás.

Zvláště v počátcích je tato zásadovost programu poměrně obtížná, ale když si již zvyknete na tento způsob práce a máte již zadané všechny obvyklé osoby, se kterými jste v bankovním styku, pak jistě oceníte to, že máte o všech penězích dokonalý přehled. Pokud jde o kategorie, za které utrácíte, pak je možné si je libovolně měnit, doplňovat či přejmenovávat a tak si je přizpůsobit vašim potřebám.

Již jsme se zmínili, že aplikace dovoluje pracovat s akciemi. Ty je možné přiřazovat k jednotlivým investičním účtům a nechávat si zjišťovat ceny akcií online. Ač aplikace nabízí práci s více měnami, akcie počítá všechny čistě dolarově, bez ohledu na cokoli. Zajímavé také je, že ač je jako zdroj informací o kurzech nastavený Yahoo, program odkazuje na Google Finance.

Money Manager Ex nabízí také nástroje na práci s trvalými příkazy nebo správu majetku. Můžete tak sledovat vývoj vašeho celkového bohatství, které může být uloženo také třeba v obrazech či komoditách a nemovitostech.

Statistika a další možnosti

Velmi intuitivně je řešen rozpočet. Mezi lety je možné využít převedení plánovaných příjmů a výdajů a jen si je drobně modifikovat. Nový rozpočet je ale třeba vytvářet zcela od píky. K dispozici máte tabulku se všemi kategoriemi a jednotlivým řádkům je možné přiřadit hodnotu finanční, zda je to pasivum či aktivum, a také s jakou periodicitou se v rozpočtu objeví. Díky tomu, že si můžete libovolně doplňovat kategorie, je celý systém rozpočtování poměrně pohodlný a velmi přehledný.

Statistiky jsou spíše na úrovni jednoduchých grafů a tabulek, které vám ukáží, za co kolik utrácíte a tyto data dokáže aplikace roztřídit dle jednotlivých kategorií. Přítomný je také filtr jednotlivých transakcí, přehled rozpočtu, porovnávání příjmů a výdajů atp. Nečekejte žádné zázračné možnosti, ale pokud hledáte jen základní přehled o tom, co se vlastně s vašimi penězi děje, bohatě bude dostačovat.

root_podpora

Ano či ne?

Money Manager Ex není žádným komplexním či robustním nástrojem, který by vytvářel zázemí pro podnikání nebo složité analýzy a statistiky. Nabízí ale velmi přehledné ovládání, možnost exportu do CSV, QIF či html zprávy. K dispozici je také možnost si databázi nechat zašifrovat. Importní možnosti jsou ale značně omezené a v podstatě jsou téměř limitovány na přenos souborů mezi touto aplikací. Zamrzí nedotažená práce s měnami, která celkovou kvalitu aplikace sráží poněkud dolů. Stejně jako nepříliš dotažená lokalizace.

Pokud hledáte nástroj, který by posloužil jako alternativa k excelovské tabulce a nabídne toho o kousíček víc, pak se může jednat o volbu, která nemusí být vůbec špatná. Ti náročnější pak zřejmě sáhnou k nástrojům jako je HomeBank či KMyMoney, o kterých jsme psali nedávno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.