Hlavní navigace

Skrooge: domácí finance v luxusním balení

5. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hledáte robustní a kvalitní nástroj na správu osobních financí? Takový, který bude kopírovat trendy moderních aplikací a současně umožní detailní nastavení téměř čehokoli? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, pak věnujte svoji pozornost multiplatformní finanční aplikaci Skrooge.

Skrooge je jedním z mimořádně zajímavých počinů mezi nástroji na správu osobních financí. Je k dispozici pro Windows i pro Linux (konkrétně je podporováno Ubuntu) a je šířen jako open source. Základní filosofii programu je možné vytušit krátce po spuštění – maximum služeb, přehledů a funkcí na jednom místě. Je tedy poměrně zřetelně určen pro náročné domácí uživatele, nikoli však primárně na ty podnikající.

Aplikace je poměrně silná v oblasti importu – bez potíží si poradí s Grisbi, HomeBank i KMyMoney. Importovat lze i jednotlivé účty, ale například mBank (stejně jako u všech ostatních testovaných) nahlásila chybu a nahrání dat neproběhl. Snad jediné, co bylo potřebné ošetřit, bylo ohlídání si nastavení měn. Instalace v Ubuntu probíhá ze standardních repozitářů, ale aplikace se nepochopitelně sama neumístí do menu s programy, což je vada spíše kosmetická. Je určená pro grafické prostředí KDE, ale i pod Gnome běží poměrně rychle a stabilně. Poněkud nepříjemné s pohledu uspořádání programu je, že vyžaduje alespoň 19´´ monitor, aby se na něj pohodlně vešly všechny položky. Běh na klasickém 15,4´´ není nijak nepoužitelný, ale ani přehnaně pohodlný.

Co na začátku potěší přehled typů na den, které jsou poměrně užitečné a řada z nich vám umožní usnadnit a především urychlit práci. Na začátku musíte tedy importovat již předchozí finanční schémata nebo si vytvořit nová. Přidávání nových ústavů probíhá poměrně nelogicky, neboť se od modifikace stávajícího účtu liší jen tím, že zmáčknete jiné potvrzovací tlačítko.

Ergonometrické uspořádání je celkově hodně netradiční; zaujme práce s ve více kartách, jak ji známe z internetového prohlížeče, tlačítka zpět a vpřed, která jsou funkční i po uložení změn nebo užitečná drobnost jako je zaheslování souborů. Mezi zajímavosti patří nekonečná možnost zpřesňování (či zanořování) položek v kategoriích, kterých je již v základní variantě poměrně velké množství.

Poměrně příjemným rysem celé aplikace je skutečnost, že je možné si vše dopodrobna nastavit a tak přizpůsobit individuálním potřebám. Pokud chcete mít o svých financích opravdu přehled, jistě oceníte také základní obrazovku účetnictví, které vám nabídne nejen stavy všech účtů a celkové údaje, ale také typ dne, porovnání příjmů a výdajů za tento a minulý měsíc nebo vás upozorní na plánované platby. To vše z jednoho místa.

Praktické ovládání

Na ovládání aplikace je nutné si chvíli zvykat. Ze všech doposud testovaných programů je svým způsobem nejobtížnější a nejsložitější, ale po pár dnech praxe se začíná jevit jako rychlé, efektivní a praktické.

Základní strukturu tvoří levé výčtové menu, které umožňuje spravovat více účtů ve více měnách, s tím, že jedna měna musí být nastavená jako primární. Aplikace podporuje automatickou úpravu kurzů měn, což je velice praktické.

Aplikace na rozdíl od svých mnohých konkurentů nesází na desítky různých grafů a ukazatelů, ale snaží se poskytnout efektivní přehled příjmů a výdajů – jak podle kategorií, tak podle kont či měn. Zaplaveni desítkami grafů tedy rozhodně nebudete. Na druhé straně mně osobně žádný důležitý údaj nechyběl.

Samozřejmostí je možnost plánování transakcí, které vám program připomene a současně vám dá také jednoduchý přehled o tom, co vás za příjmy a výdaje (plánované) v nejbližší době čeká. S tím je spojená také predikce budoucnosti. Zatímco například KMyMoney nabídne údaj, o kterém je těžké soudit, jak přesně jej určil, Skrooge vám dá vybrat mezi několika přístupy, jak vaši budoucí finanční situaci odhadnout.

Již jsme se zmínili o poměrně bohatém stromu s kategoriemi příjmů a výdajů. Na první pohled může vypadat struktura až příliš bujně, ale při chytrém ovládání se vám může poměrně shodit, zvláště ve chvíli, kdy máte vícero příjmů nebo potřebujte z dat vyfiltrovat například výdaje na služební automobil pro zaměstnavatele. Samozřejmostí je také vyhledávání transakcí pomocí zvolených parametrů.

Za poměrně užitečný nástroj považuji také kalkulátor, který vám umožňuje vypočítat, kolik vám vynese účet v bance nebo kolik zaplatíte za placení kreditní kartou. Aplikace umožňuje nakládat s akciemi – spojovat je, rozdělovat. Při nákupu vám také umožní vyplnit položky daň či provize. Na druhé straně bych ale zde uvítal podstatně kvalitnější a komplexnější přístup, včetně například online ověřování hodnoty. Další položkou je pak seznam plátců a přehled provedených operací, který funguje naprosto standardním způsobem.

Ano či ne?

Pocity z práce se Skrooge jsou poněkud rozporuplné. Aplikace vykazovala jen jednu běhovou chybu, když se odmítala uložit, což je nedostatek velmi závažný, ale nedokážu říci, zda se jedná o můj individuální problém, nebo o jev obecný. Bohaté možnosti nastavení čehokoli – od přehledů přes práci s historií až po predikci budoucnosti – je sice sympatické, ale pro většinu uživatelů možná přespříliš pracné.

CS24_early

Z funkcí nechybělo téměř nic potřebného, ale bylo toho možná až příliš. Práce s panely, která je doplněna o záložky, je zajímavá, ale opět možná poněkud nadbytečná či zesložiťující ovládání, které je již tak dost komplikované.

Na druhou stranu, pokud si s financemi a podobnými programy rádi hrajete, máte rádi vše pod kontrolou a s možností pokročilého nastavení, může být Skrooge poměrně dobrá a kvalitní volba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.