Hlavní navigace

Multimédia pro začátečníky: tentokrát video

22. 2. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V dnešní době, kdy vám pomalu ke každým novinám či lepšímu časopisu přibalují DVD s videem, asi těžko odoláte tomu, že byste občas nechtěli nějaký ten pěkný film vidět. Řada lidí dnes nemá klasickou televizi a disponuje jen počítačem jako univerzálním přehrávačem. Lze využít k přehrávání videa i Linux?

Odpověď zní – samozřejmě, a kdo by čekal něco jiného, patrně Linux nikdy neviděl. Dnes už totiž každá pro začátečníky doporučovaná distribuce nabízí nějaký program pro přehrávání pohyblivých obrázků. Začnu tím, že v dnešní době můžeme video prohlížet ze dvou zdrojů. Prvním zdrojem je internet. Soubory s videem nejsou fyzicky uloženy na žádném médiu ve vašem počítači (CD, DVD, flash disk, pevný disk, paměťová karta např.), k jejich přehrávání potřebujete internetové připojení a obvykle také internetový přehrávač. V tomto případě mluvíme o tzv. streamovaném videu. I tak můžeme v tomto případě ještě zmínit dva způsoby přehrávání. První, a skoro bych řekl používanější způsob, je přehrávání videa pomocí flash přehrávače, který nabízí přímo provozovatel stránek. Ve svém počítači musíte mít nainstalovaný internetový prohlížeč s integrovaným doplňkem, umožňujícím přehrávat tzv. flash animace. Jedná se o speciální program, který tvůrcům stránek umožní připravit programy, které přehrávají video na jejich stránkách uložené. Nejmasovějším příkladem použití flash technologie pro přehrávání videa je server YouTube. Výhodou tohoto přístupu je to, že pak vám přehrávání videa funguje na každém operačním systému, na kterém je možno spustit flash animaci.

Někteří jiní poskytovatelé pak vše nechávají na vás, zajistí pouze stream (tj. tok dat plynoucích mezi vámi a serverem poskytovatele obsahu) a vy musíte ve svém počítači použít příslušný program, který si s daným tokem poradí. Obvykle narazíte na streamy označené jako WMV, RealVideo či QuickTime. Tento přístup je v poslední době méně častý, protože může způsobovat problémy. Může se vám stát, že tento tok videa ve svém Linuxu nepřehrajete. Musíte mít totiž nainstalován přehrávač, který je schopen tento typ videa přehrát a být integrován do internetového prohlížeče. Trochu pracnější pak je možnost předat odkaz na video z dané internetové aplikace do přehrávače přímo, bez nutnosti integrace do internetového prohlížeče. Může to být někdy věda a narazíte na spoustu problémů, pak musíte mít k ruce někoho zkušenějšího, kdo vám s tím pomůže. To byl například donedávna případ Archivu České televize, nyní však změnili přístup a integrovali flash přehrávač, se kterým vše běží k plné spokojenosti.

Stále však přetrvává jedna problémová oblast, a to je třeba Půjčovna ČT. Ta nabízí za poplatek možnost přístupu k některým filmům či seriálům z historie, případně možnost v předstihu vidět díl, který ještě v TV neběžel. Aby bylo video chráněno před neoprávněným uživatelem (rozuměj aby mohl video sledovat jen ten, kdo zaplatí), je video šířeno s tzv. DRM (ve zkratce se jedná o způsob, jakým je video chráněno před nelegálním šířením). Jeho implementace do Linuxu zatím není provedena, a tak si takto chráněné video nepřehrajete. Většina řešení je totiž založena na přehrávači Windows Media Player, který je výchozím přehrávačem v operačních systémech firmy Microsoft a práci s DRM umí. Na linuxové platformě však neexistuje.

Zpět k videu. Pokud máte k dispozici klasické DVD či video soubor uložený v počítači, můžete využít přehrávač, který je ve vaší distribuci. Podobně jako v případě přehrávačů hudby, existuje mnoho přehrávačů videa a řada přehrávačů, o kterých jsme minule mluvili, umí přehrávat video, a řada dnes zmiňovaných přehrávačů umí přehrávat hudbu. Začneme tím, co máte jako výchozí ve většině linuxových distribucí. Pokud máte čerstvě nainstalovanou distribuci, můžete samozřejmě video přehrávat. Pokud používáte GNOME, patrně narazíte na Totem. Je to šikovný přehrávač, který je možno používat jako samostatný program, ale ve své integraci jde dál. Pokud používáte také výchozího souborového správce Nautilus, využívá Totem pro přehrávání souborů. Obdobně i Mozilla Firefox. Pokud chcete vidět jak vypadá, podívejte se do sekce Screenshotsna domovské stránce projektu. Přehrajete s ním většinu známých video souborů, umí přehrát DVD či VCD a disponuje možností přehrávat streamy. Při přehrávání máte možnost nahrát si k videu titulky z externího souboru a nechat si je do videa zobrazit.

Výchozím přehrávačem v KDE je KPlayer, ale není to úplně pravda. KPlayer je totiž grafickou nadstavbou na program MPlayer, který opravdovou ikonou ve světě přehrávání videa v Linuxu. Primárně se MPlayer ovládá z příkazové řádky, což mnoho pokročilejších uživatelů vítá, začátečníkům lze však doporučit grafické nadstavby typu Kplayer (pro KDE) nebo GMPlayer (pro GNOME). Program MPlayer je opravdu až po střechu napěchován funkcemi a možnostmi, které zahrnují přehrávání všemožných hudebních i video souborů, DVD, VCD. Podporuje titulky, obrázky či streamované video. K perličkám patří například možnost přehrávání videa na textové konzoli. Pro začátečníky tedy stačí spustit jakýkoliv program, který funguje jako nadstavba MPlayeru a už nemusí řešit nic dalšího. Obvykle se video přehraje a pokud ne, je s ním nějaký problém. Tím chci říci, že pokud se objeví problém při přehrávání v MPlayeru, nemá začátečník moc šancí jej přehrát jinak, protože to bude chtít dlouhé laborování a spoustu zkušeností, které zelenáč nemá. Navíc je tento program dostupný na více platformách.

CS24_early

MPlayer není jediný, i když je asi nejpoužívanější. K dosti rozšířeným patří i VLC. Má francouzský původ a dlouhou historii. Provozovat jej můžete na několika operačních systémech. Výčet podporovaných souborů pro přehrávání je podobně dlouhý jako u MPlayeru. Vítězí však asi ve větším počtu platforem, které podporuje. K dispozici je i doplněk pro internetové prohlížeče, které jej integrují jako svůj video přehrávač. Jak vypadá, můžete zjistit ze sekce Screenshotsna domovské stránce. Podobně jako MPlayer, nabízí i Xine jakýsi základ, na kterém jsou stavěny nadstavby. Nejznámější nadstavbou je asi Kaffeine, což je přehrávač postavený na Xine pro KDE. Kaffeine je v některých distribucích, které používají KDE, nastaven jako výchozí přehrávač.

Stejně jako u hudebních přehrávačů není možné jednoznačně říci, který program je nejlepší. Každému vyhovuje něco jiného, spousta lidí nepoužívá ani jeden ze zde jmenovaných atd. Zkuste to tak brát, vyzkoušet některé z dnes zmíněných a vyberte si dle své nálady a vkusu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.