Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mýty o ekonomické podstatě Open Source (2) od carten - Dobrej clanek, ale uz pri cteni komentaru k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2003 7:55

    carten (neregistrovaný)

    Dobrej clanek, ale uz pri cteni komentaru k prvnimu dilu sem nestacil zasnout. Zvlaste nad prispevky ruznych manazeru apod. Myslim si ze pro komunitu neni na prvnim miste snaha zdolat komercni software a vydelavat obri sumy. Pokud chci opravdu specializovany a vynikajici software, tek si za nej klidne zaplatim, ale pokud potrebuji jen nektere funkce tak sahnu po OS. Jako priklad bych uvedl GIMP. Vecne ctu v diskusich, ze je na nic a ze Photoshop umi tohle a tamhleto. Jasne ze pokud budu delat kazdej den 8 hodin grafiku a jeste nejakou slozitou, tak si asi zaplatim za komercni soft, ale proc bych za nej platil, kdyz potrebuju vyretusovat par fotek, nebo neco podobneho (vim ze v Gimpu toho jde vic). Nekdo proste porad nemuze pochopit, ze nekteri lide pisi (jednodussi) programy jen tak a ne pro zisk. Kazdej mate moznost volby co pouzivat a kolik za to platit tak vo co de? Kdyz se nekomu OS nezda tak at plati. Je to jako ty lidi co porad nadavaj na to, co se vysila na TV Nova. Neresim. Proste prepnu nebo jdu do hospy.

  • 23. 7. 2003 18:19

    Vaše jméno (neregistrovaný)

    Nekdo proste porad nemuze pochopit, ze nekteri lide pisi (jednodussi) programy jen tak a ne pro zisk...

    V diskusi o ekonomické podstatě Open Source jsou jiné než ekonomické argumenty pro Open Source nepodstatné. Já osobně jsem na www publikoval řadu zdrojových kódů bez jakýchkoliv omezení pro jejich následné využití. Ale nemám ambice z této činnosti dělat ekonomicky udržitelný model.

  • 25. 7. 2003 20:43

    Jan Samohyl (neregistrovaný)

    Dobry den,

    pisete, ze jste publikoval nejake programy. Muzete nam tedy poslat alespon odkaz na ne, kdyz uz neuvadite adresu ani webove stranky? Dekuji.

    Moc neverim tomu, ze rikate, ze spickovi programatori podepisuji dohody o tom, ze nesmeji pracovat na opensource. Mozna existuji dohody, ze nebudou pracovat na konkurencnich/odvozenych projektech; ale to jim nebrani pracovat na jinych projektech. Myslim, ze opravdu dobri programatori by na neco takoveho nemohli pristoupit; ti opravdu dobri se totiz vetsinou nebrani zverejnit svuj kod nebo zkusenosti. Stejne jako lide z akademickeho prostredi totiz vedi, jak je sdileni informaci podstatne pro dalsi rozvoj. Je na tom zalozen cely soucasny technicky pokrok, bez ohledu na fakt, ze toto reseni je v teorii her nestabilni. V 16. stol. alchymiste spoustu veci tajili, a tim v podstate zablokovali pokrok chemie a fyziky, protoze kazdy musel na vse prichazet znovu. Teprve osvicenstvi prineslo rozvoj, protoze zmenilo tu vyzkumnou filozofii. Mimochodem, ta teorie her a nashovy rovnovahy funguje pouze, pokud znate casovy horizont nebo pocet tahu, v kterem to delate, jinak je to samozrejme blbost. Proto nakonec tato strategie vitezi a nejinak tomu bude i u opensource.

    Jeste jste zminil, ze znate nejake vyvojare Microsoftu. A co napsali? A lze to nejak dolozit? Lze nejak dokazat, ze jsou opravdu tak dobri?

  • 28. 7. 2003 14:50

    Stanik (neregistrovaný)

    Musím se s Vámi podělit o ljednu mou malou radost:
    Jsem špičkový programátor programující uzavřený software.
    A ještě další svojí radost:
    Nikdo mi nebrání psát otevřený software pro vlastní zábavu... : )
    A ještě několik radůstek navíc:
    Veškerý software, který jsem vytvořil obsahuje algoritmy, které jsem vymyslel. Přestože jsem tento software s těmito algoritmy využil při programování pro firmu, ve které jsem zaměstnán, nikdo mi nemůže zakázat, abych stejné své algoritmy nemohl použít ještě někde jinde (třeba v OS). Ono to totiž zakázat přirozeně nejde.
    Ve svobodných systémech jsou mé algoritmy a mé myšlenky chráněny autorským zákonem, který je nadřazen obchodnímu zákoníku.
    V těch nesvobodných systémech existují umělá omezení (kupříkladu obchodní zákoník nadřazený nad ostatní...), která však nemají žádnou váhu. Ledaže by to se mnou provedli stejně, jako češi s mistrem Hanušem při stavbě Pražského Orloje.... : )