Hlavní navigace

Na jedno místo v IT v Česku průměrně čeká 90 uchazečů

24. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Trh s prací je nesmírně dynamický a neustále se mění vlivem nesčetných, tu více a tu méně viditelných, ekonomických faktorů. Jestliže na něm i vy chcete uspět při hledání zaměstnání, pak bude určitě vhodné vybavit se daty právě z našeho aktuálního článku. Zaměřuje se na situaci v IT branži v Česku.

Jednou z těch méně příjemných životních zkušeností je hledání zaměstnání. Toho si naneštěstí člověk v moderní dravé ekonomice obvykle užije ažaž. Přirozeně platí jednoduchá úměra, že čím více technologií ovládáte a máte delší praxi, tím snadněji najdete umístění. 

IT branže je velice rozsáhlá a poptávka široká, nikdo však neumí vše, proto je jistě na místě důkladně prostudovat aktuální trendy, předpoklady pro příští léta a teprve pak plánovat nějaké delší životní nasměrování. Pro řadu osob znalých určité technologie samozřejmě může být dnešní článek inspirací k přesedlání z jednoho koně na jiného. Ať už se však rozhodnete jakkoliv, jisté je minimálně to, že počítače, robotika, technologie a přidružené oblasti budou v našich životech hrát stále větší roli.

Pokud bychom se měli bavit o žebříčku 10 pozic, s nimiž mají lidé z Human Resources největší potíže se zaplněním, pak se před námi objeví následující žebříček:

  1. Java/J2EE
  2. Security
  3. Software Developer
  4. SAP
  5. Database Administrator
  6. .NET
  7. Oracle
  8. SharePoint
  9. C#
  10. Active Federal Government Security Clearance

Položky jsou poměrně jasné, jen snad tu poslední by bylo vhodné trochu osvětlit: poslední položka se odkazuje na ty technické profesionály, kteří disponují federálním bezpečnostním certifikátem a povolením pracovat pro státní vládní organizace a vládní kontraktory typu Lockeed Martin.

A ještě jedna drobnost – zmíněný žebříček se týká pouze Ameriky. Co se týče našich luhů a hájů, tak zde nám pořadí prozradilo tiskové oddělení známého pracovního webu Jobs.cz a doprovodné komentáře jeho specialistů.

Co se v Česku hledá?

  1. Programátor
  2. IT analytik
  3. IT konzultant
  4. Správce operačních systémů a sítí
  5. Správce aplikačního SW
  6. Databázový specialista
  7. SW architekt
  8. Project Manager
  9. Support IS
  10. Tester
  11. Account Manager
  12. Vedoucí vývoje/Team Leader
  13. Pracovník help desku
  14. IT ředitel/manažer
  15. Technik HW
  16. Specialista ERP
  17. IT Security Specialist
  18. Project Administrator
  19. Architekt HW systémů

Pořadí vzniklo na základě statistik generovaných v náborovém sytému LMC G2.

Průzkum platů v oboru IT – JobsMoney 2010

  • Zdroj: Průzkum platů na Jobs.cz a Prace.cz

  • Údaje o platech jsou v Kč za měsíc, pro hlavní pracovní poměr, jedná se o průměrné hodnoty hrubé mzdy.

  • Údaje vyjadřují nabídku platů ze strany firem v náborové aplikaci LMC G2, kterou využívá 8 000 středně velkých a velkých zaměstnavatelů.

  • Požadavky uživatelů vycházejí z dat, které uchazeči o práci uvádějí v aplikaci JobsMoney na portálu Jobs.cz a v aplikaci Porovnání platů na portálu Prace.cz.

  • Statistika byla vygenerována ze vzorku 5573 dat uchazečů na trhu práce.

  • Pro statistiku platů bylo zvoleno 22 pozic v oboru IT, u kterých bylo provedeno meziroční srovnání – z důvodu rozsáhlosti tabulky jsme museli přistoupit na redukci regionů na jednoho zástupce – zvolili jsme Jihomoravský kraj jako nejrelevantnějšího zástupce s největším vzorkem dat pro srovnání s Prahou.

„Na platech v segmentu informačních technologií se v minulém roce projevil vliv úpadku ekonomiky. Krize ukončila přeplácení IT specialistů a obměnou prošla také poptávka firem, které se zajímají zejména o konzultanty se znalostí technologií i byznysu, takže jednostranně zaměření odborníci mohou mít potíže s uplatněním,“ řekl Ondřej Mysliveček, analytik portálů Jobs.cz a Práce.cz.

Přeplácení a strmý růst platů v IT, které v předchozích letech stoupaly u některých pozic až o desítky procent ročně, vloni ustal. V lepším případě rostly mzdy o jedno až dvě procenta. Změnou prošlo i nastavení odměňování. V současné době je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon, tak aby plnil zejména motivační roli," dodal Mysliveček.

„Od nového roku jsme na portálech Jobs.cz a Prace.cz zaznamenali vyšší počet inzerovaných pozic v IT o 70 % (to je ale způsobeno růstem celého trhu práce, protože celkový počet inzerovaných volných míst vzrostl také o 70 %), v současné chvíli firmy poptávají na našich portálech 2065 pozic v IT s místem pracoviště v ČR. Zvýšená míra poptávky je zejména po programátorech (17 % volných míst v IT), IT analyticích (11 %) a IT konzultantech (10,5 %),“ komentuje aktuální vývoj Ondřej Mysliveček.

Jaké technologie poptávají zadavatelé práce nejčastěji?

Vyjádření Milana Hradila, vedoucího programátorů LMC: nejčastěji v inzerátech zaměstnavatelé poptávají znalost: JAVA, C++, PHP.

Kolik v průměru technologií musí uchazeč minimálně zvládat, aby měl šanci vůbec zaujmout a uspět?

Alespoň tři technologie (PHP programovací jazyk, ovládání databáze a HTML), u Windows stačí znalost dvou aplikací C++ nebo JAVA.

Kolik uchazečů se v průměru hlásí na nejpoptávanější IT místa?

V průměru se na jednu vystavenou pozici ve frekventovaných oborech hlásí 90 kandidátů.

Je největší poptávka po databázích, tradičním programování nebo webovém programování?

Vedou webové aplikace nebo databáze pro segment bank.

Vykazují tyto poptávky nějaké výrazné změny poslední dobou?

Spíše stagnují.

Která technologie patří k těm, po nichž poptávka meziročně poklesla nejvíce?

Dochází k rozvoji webových aplikací na úkor klasických Windows.

Vyskytují se občas i poptávky, v nichž by programátor mohl uplatnit i znalosti jazyků dnes již kapku ne-mainstreamových (Fortran, Cobol, …)?

Ano, je to mainfraime (např. u IBM) – často využívají banky.

Jak odhadujete další trendy v poptávce po programátorech u místních i světových firem, aneb mají se místní bát outsourcingu?

Zatím stagnuje.

root_podpora

Obrázek o situaci si udělá inteligentní čtenář jistě sám, nicméně jeden bod za vypíchnutí přece jen ještě stojí, a to „Kolik uchazečů se v průměru hlásí na nejpoptávanější IT místa?“. Vypadá to, že časy, kdy si programátor mohl vybírat pozice s takřka jistým přijetím, jsou nenávratně pryč. Pokud se na podobné pozice hlásí v průměru téměř stovka uchazečů, je zřejmé, že se uchytí jen ti opravdu nejlepší. Takže i v případě, že obejdete pohovorů desítky (což přirozeně stojí čas, peníze a nervy) a investujete roky do svého vzdělání, stále nebudete mít nic jistého…

Zdroj: Tiskové oddělení Jobs.cz, ComputerWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.