Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Na návštěvě v Radiu Beat: na bigbít je nejlepší Debian a Audacity od TKL - Starám se o IT v soukromých rádiích cca....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2017 9:32

    TKL (neregistrovaný)

    Starám se o IT v soukromých rádiích cca. od roku 2000 a můžu říct, že to vypadá všude velmi podobně.
    Na serverech velmi často najdete Linux v mnoha podobách: Debian nebo Centos, který většinou nahradil SLES. V drtivé většině rádiových serveroven se virtualizuje, troufám si tvrdit, že v naprosté většině na VMware ESXi.

    Na stanicích je to v 99,9% Windows (nejčastěji Windows 7 Professional), ale na nich spousta OS software: Libre Office, VLC, Audacity atd... spolu s komerčními audio editory typu Sound Forge a Vegas.
    Linux na stanicích vidět i přesto lze, ale většinou jen v kanceláři IT oddělení :-)

    Ajťáci z rádií jsou nadšenci, které baví vymýšlet různá vlastní řešení, takže se používá spousta jednoúčelových strojů, sloužících k různým účelům typu monitoringu vysílání, streamingu signálu, záznamu telefonátů, zálohování a podobně.

    Rádia taky používají mnoho software vyvíjeného na zakázku, specifických pro tento segment trhu, který pro ně tvoří menší firmy jak české, tak slovenské a poslední dobou i německé.

    Je to prostě takový svět sám pro sebe, kde je spousta věcí stejných, jako jinde, ale stejně velká část je naopak úplně netypická a pro člověka zvenčí naprosto nezvyklá :-)

    Pokud by čtenáře Rootu zajímalo, jak to funguje nejen na úrovni jedné stanice, ale ve velké síti rádií, kdy jsou jednotlivé stanice rozesety po celé republice, můžeme se domluvit.

  • 10. 3. 2017 13:56

    jozo (neregistrovaný)

    Mna by to urcite zaujimalo. Hlavne technicke riesenie archivacie a prehravaniu audia. Napr. ake servery su pouzite, aka je ich diskova kapacita, aka databaza je pouzita, ci sa pouzivaju aj info z wiki, cddb.....

  • 15. 3. 2017 17:07

    djmanas

    To by možná stálo i za seriál. Tak nějak si nedovedu představit, že byste to každému psal zvlášť a určitě se najde dost lidí, které by to zajímalo. Já jsem další z nich.