Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Na webu se obchází GNU GPL, jde o peníze od j - Ja bych si k tomu dovolil tvrdit, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2013 8:46

    j (neregistrovaný)

    Ja bych si k tomu dovolil tvrdit, ze predne zdaleka ne kazde dilo podleha autorske ochrane. A zaroven si dovolim tvrdit, ze samotne CSS rozhodne autorske ochrane nepodleha - neb nejde o samostatne dilo. Samo o sobe to totiz neni NIC.

    => je uplne jedno co prohlasuje tvurce, ale to CSS muze kdokoli vzit a pouzit.

  • 19. 7. 2013 9:26

    vn158 (neregistrovaný)

    Netriviální CSS bude rozhodně ochraně podléhat. Otázkou by spíše mělo být, jak by to poškozený ve sporu prokázal. A co LESS styly?

    Ochrana se nevztahuje na vhled jako takový, ale na konkrétní (netriviální) kód - je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora.

  • 22. 7. 2013 11:50

    j (neregistrovaný)

    Jenze CSS samo o sobe nic nedela, ochrana se vzdy vztahuje na nejakou prezentaci najekaho dila. A jelikoz to CSS bez toho podkladu, ktery je GPL je zcela nefunkcni a nepouzitelne, tak nemuze byt chraneno zvlast. CSS je totiz vzdy zcela svazano se zcela konkretnim HTML kodem.

    Je to asi stejny, jako kdyby malir chtel autorsky chranit barvu v pixle ... nebo chlupy svyho stetce.

    Jinak specielne co se tyce webu, bylo by obecne zajimavy vyresit, zda vubec lze web chranit, protoze v 99% pripadu plati, ze web je generovan nejakym kodem (php, asp ...) a to samo vcetne CSS. Tudiz (podle me) autorske ochrane podleha ten kod, ktery to generuje, a nikoli uz vysledek (pokud nepocitam obsah v podobe obrazku a textu).

  • 18. 8. 2013 22:15

    Riff (neregistrovaný)

    CSS rozhodne autorske ochrane nepodleha - neb nejde o samostatne dilo. Samo o sobe to totiz neni NIC. Je uplne jedno co prohlasuje tvurce, ale to CSS muze kdokoli vzit a pouzit.

    To je protimluv jak prase - pokud je to CSS samostatně nepoužitelné, pak má smysl ho ukrást jenom v případě, že ho použiješ s tím zbytkem. A to už jsme zase někde jinde...

    autorske ochrane podleha ten kod, ktery to generuje, a nikoli uz vysledek (pokud nepocitam obsah v podobe obrazku a textu).

    Běžně se postupuje stylem PDF -> HTML šablona -> WP/Joomla/Drupal. HTML šablona je schopná fungovat jak s přidaným redakčním systémem, tak bez něj - je to samostatný produkt. V případě WP pak platíš za to, že tu šablonu někdo na RS nasadil za tebe a ušetřil ti tím třeba měsíc práce. Jinak bys musel koupit HTML šablonu a někomu ještě za převod místo několika desítek dolarů zaplatit ten měsíc práce celý.