Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (6. 10. 2005)

6. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další příděl krmiva pro vaši pandu červenou (Firefox). Tentokrát se jedná o All-in-one-sidebar, QuickNote, Tab Mix a AdBar. Máme rádi panely, v sobotu i v neděli.

All-in-one-sidebar

Pokud jste někdy používali Operu, třeba se vám zalíbil postranní panel, ve kterém se ukrývá spousta důležitých a rychle přístupných funkcí. Přesně tohle přidává do Firefoxu rozšíření All-in-one-sidebar.

Vyvolat sidebar můžete buď pomocí klávesy F9, nebo klepnutím na tenký okraj, který se ukrývá na příslušné straně prohlížeče. Úplně stejně pak můžete panel schovat.

Allinone

Panel se ukrývá standardně na levé straně prohlížeče, ale pokud vám to vyhovuje, můžete si jej přehodit doprava. Integruje v sobě nejpoužívanější dialogy: záložky, historii stránek, správce stahování, správce rozšíření, správce motivů vzhledu a další.

Klepnutím na příslušnou ikonu se pak dialog vysune a nabídne vám své služby. Vše je velmi přehledné a máte při ruce nejdůležitější funkce prohlížeče.

QuickNote

Pravděpodobně znáte lepící papírky post-it, na které si můžete napsat hromady vlastních poznámek a přilepit si je na viditelná místa. Pokud chcete psát poznámky přímo ve Firefoxu, můžete si nainstalovat QuickNote.

Po nainstalování se vám v menu nástroje objeví položka QuickNote, která je rozbalovací a umožní vám jednoduše otevřít okno s poznámkami. To může vypadat jako běžné plovoucí okno nebo může být součástí prohlížeče jako sidebar nebo další panel. Pro oblíbenou polohu si můžete také zvolit klávesovou zkratku CTRL+F7, která QuickNote otevře. Záleží jen na tom, co vám vyhovuje, výsledek je každopádně podobný.

quicknote

Ve zvoleném prostoru se vám objeví okno se dvěma panely a žlutým podkladem. Vše je konfigurovatelné, takže si můžete jednotlivé detaily nastavit. Do tohoto okna můžete ručně psát své poznámky. Ty se ukládají do nastavených souborů, které jsou čistě textové a standardně jsou umístěny ve vašem profilu. Můžete je ale mít, kde chcete. Veškeré poznámky se ihned ukládají.

Velmi příjemnou funkcí, která dělá z tohoto rozšíření ještě užitečnější nástroj, je možnost vložit poznámku z webu pouhým přetažením označeného textu do okna QuickNote. Můžete to také udělat z kontextového menu. Pokud si to nastavíte, může být text doplněn URL stránky, ze které pochází.

Tab Mix

Prohlížení v panelech, to je droga. Dokážete si představit prohlížeč bez nich? Brrr, hrůza pomyslet. Existují ale i možnosti, jak jejich funkce dále rozšířit a vylepšit. Jednou z těchto možností je právě Tab Mix.

Umí toho opravdu hodně, takže jdeme na něj. Umí zvolit, kam se mají otevírat nová okna. Dokáže měnit vzhled a pozici lišty s panely. Umí nastavovat práci s panely pomocí myši. To je asi nejdůležitější bod.

Tab Mix

Můžete pomocí kolečka přepínat panely, běžným přetažením měnit jejich pozice, přepínat panely pouhým najetím myši a další. Tab Mix je skutečně velmi komplexní rozšíření a nemá cenu zde popisovat všechny jeho možnosti. Pokud jste závislí na panelech, rozhodně jej alespoň vyzkoušejte.

AdBar

Možná patříte k těm několika málo uživatelům, které mrzí, že už Opera neobsahuje vaše oblíbené textové reklamy. Pokud ne, asi se divíte, proč by někomu měla reklama vyhovovat. V tomto případě se jednalo o textovou reklamu, která byla relevantní obsahu webových stránek. Když jste například navštívili server o Linuxu, reklama vám necpala Viagru, ale nějaké zajímavé linuxové řešení. Jsou proto lidé, kterým taková spojnice chybí.

root_podpora

adbar

Pokud byste si přáli mít reklamní pruh ve Firefoxu, nic není ztraceno a stačí si nainstalovat AdBar. Ten standardně zobrazuje dva reklamní pruhy, ale vše je možno nakonfigurovat. AdBar sice nemá běžný konfigurační dialog, ale v kontextovém menu hlavní nabídky můžete vybrat položku „Vlastní“ a dát si reklamy, kam chcete.

Jazyk, kterým jsou reklamy psány, závisí na procházených stránkách. Někdy to ovšem nefunguje úplně na sto procent, pravděpodobně dává reklamní systém přednost relevantnosti reklam před jazykovou shodou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.