Hlavní navigace

Napster na Linuxu? No problem.

8. 6. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo by v dnešní době neznal Napster, že? Je trnem v oku RIAA, má problémy s Metallicou a dalšími interprety a na druhou stranu je milován miliony fanoušků po celém světě. Nic z toho nás ale dnes nebude zajímat, my se podrobněji podíváme na dva linuxové Napster klienty pro Xka.

I když se to někomu může zdát neskutečné, znal jsem Napster ještě před pár dny jen z vyprávění a článků a tak jsem si řekl, že když je to taková bomba, měl bych to zkusit. K seznámení se s tímto fenoménem poslední doby, potřebuje člověk samozřejmě nějakého klienta a tak jsem ho začal hledat a výsledkem mého snažení je tento článek. Pro recenzi jsem vybral dva, kteří se mi podle popisku na Freshmeatu jevily jako dobrá volba. Pokud chcete vyzkoušet i jiné, začněte třeba tady a o svých zkušenostech nám pak můžete napsat.

Prvním testovaným kouskem, po kterém jsem jako uživatel KDE logicky sáhl, je Knapster. Jak už z názvu plyne, je určen pro KDE (konkrétně pro KDE 1.2) a k jeho chodu potřebujete ještě knihovnu qt1.44 a pthreads. Aktuálně je ve verzi 0.10.

Stáhnout si můžete rpm balíček, deb balíček nebo zdrojáky. Já jsem zvolil rpm a instalace proběhla naprosto bez problémů. V menu KDE přibyla položka Knapster a už jsem se mohl vrhnou do víru gigabytů legální i nelegální hudby.

Prostředí Knapsteru je poměrně strohé, ale účelné. Před prvním připojením je třeba v Option → Preferences zadat vaše uživatelské jméno a heslo. Pokud se přihlašujete poprvé a chcete teprve vytvořit nového uživatele, nezapomeňte zaškrtnout volbu Logon as new user. V dalších záložkách zvolíte rychlost své linky, výchozí adresář pro download/upload, maximální počet downloadů najednou atd. Pak už stačí jen vybrat Connect → LogOn a můžete začít vyhledávat.

Knapster

Výběr můžete upřesnit nastavením požadované rychlosti spojení a požadavku na kvalitu záznamu – frekvence a bitrate. Omezit můžete i maximum zobrazených záznamu, defaultně je tato hodnota nastavena na 100. Výpis si můžete nechat řadit podle zvoleného parametru (uživatel, kvalita nahrávky, rychlost linky atd.). Soubory, které se vám zalíbily označíte a pravým myšítkem (dobrá zkratka :)) zvolíte Download file. Pokud jste měli mezi vybranými soubory něco od Metallici, čekejte brzy návštěvu od jejích právníků :))

Druhým v pořadí je GTK-Napster. Jak z názvu vyplývá, budete pro jeho chod potřebovat knihovnu GTK ve verzi minimálně 1.2.x. Aktuální verze GTK-Napsteru je 0.201.

Instalace je opět bezproblémová. Po stažení zdrojáků a jejich rozpakování použijete oblíbenou sekvenci „./configure“, „make“, „make install“ a můžete se vydat na lov oblíbených kapel.

GTK-Napster

Jak je vidět na obrázku, je GTK-Napster o něco uživatelsky přítulnější, což může při volbě klienta rozhodnout. Po prvním startu stačí opět provést jednoduchá nastavení (jméno, heslo, rychlost linky, výchozí adresář atd.) a po stisku tlačítka Connect začít vesele hledat a stahovat.

Nejdůležitější částí je samozřejmě okno pro vyhledávání skladeb. To je celkem logicky skoro stejné jako u Knapsteru, opět můžete zvolit několik parametrů, které by skladba vašich snů měla mít.

Oproti Knapsteru má GTK-Napster navíc sekci Hotlist, kde si můžete evidovat své známé, se kterými například sdílíte stejné hudební vyznání a být tak hned v obraze, co má kdo nového a jestli je zrovna on-line.

Cloud 24 - tip 1

Závěr
Oba dva klienti plní účel pro který jsou určeny. Subjektivně mi přijde GTK-Napster svižnější a určitě je více user friendly. Na druhou stranu, v jednoduchosti je síla, takže i Knapster si své uživatele najde – třeba mezi úplnými začátečníky, pro které může být výhodou instalace z rpm, která nevyžaduje nic jiného, než znát příkaz rpm -i. Rozhodněte se sami, při volbě mezi těmito dvěma prakticky nemůžete šlápnout vedle.
Pokud jste zatím s Napsterem neměli tu čest a hledáte nějaké informace v češtině, nasměrujte svůj prohlížeč na Plaváčkův web, naleznete tam určitě užitečné informace včetně seznamu českých uživatelů Napsteru.

Mimochodem, jak jsem tak při testování nevěděl co hledat, ťuknul jsem do vyhledávání i Lunetic. Výsledek mě docela překvapil. Hošani z Litvínova jsou celkem populární, a kdybych byl bláznivá 12ti letá fanynka, mohl jsem mít celé album Nohama na zemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.