Hlavní navigace

Něco pro zasmání, nebo k pláči?

13. 7. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Časopis Chip nadělil tento měsíc svým čtenářům pěkný dárek. Jedná se o CD s honosným názvem RedHat Linux 7.1. Je jedině dobře, že se časopis Chip snaží přiblížit operační systém Linux svým čtenářům, ale...

Na této distribuci je na první pohled něco zvláštního. Kromě klasického souboru Readme, který obsahuje informace o distribuci, najdete v kořenovém adresáři CD soubor cti_mne.doc. Zpočátku jsem tomu nemohl uvěřit. Říkám si: „to asi někdo zvolil nevhodnou koncovku pro textový soubor“. Bohužel, jedná se o dokument aplikace Micro$oft Word. Tak to je vážně nevkusné.

Začal jsem být opravdu zvědavý, co se v tomto pro mě šifrovaném dokumentu skrývá. Strčil jsem tedy CD do počítače, na kterém běží operační systém Micro$oft NT 4.0, a pokusil jsem se otevřít dokument cti_mne.doc pomocí aplikace WordPad. Vzápětí jsem zažil další šok. Autoři použili k vytvoření dokumentu nějakou sofistikovanou verzi Wordu. Můj WordPad si s tím zkrátka neporadil. Nakonec jsem použil konvertor kancelářského balíku StarOffice. Ejhle, zabralo to.

Dokument popisuje, kterak si má počínat začínající uživatel při instalaci operačního systému RedHat Linux 7.1. Je určen zejména uživatelům operačního systému Windows, kteří chtějí experimentovat s operačním systémem Linux. To je také zřejmě důvod, proč byl soubor na CD přidán v tak nešťastném formátu.

CS24_early

Nevím, co mají autoři dokumentu proti formátům jako je html, prostý text nebo rtf. Není přece takový problém uveřejnit těch pár řádků s téměř nulovým formátováním v některém ze zmíněných formátů. Operační systém Linux je od základu OpenSource. Nevím, proč se ho někdo snaží obohatit o dokumentaci, kterou si může přečíst pouze uživatel konkurenčního operačního systému. Tím spíše, když má možnost uveřejnit svůj dokument ve formátu, který by byl schopen přečíst uživatel libovolného operačního systému. Možná chtěli autoři vyjít vstříc uživatelům operačního systému M$ Windows. Pak ovšem nechápu, kde berou jistotu, že uživatel operačního systému M$ Windows, je automaticky uživatelem aplikace M$ Word.

Diskusí, článků, petic a polemik na téma otevřené formáty versus proprietární formáty bylo již mnoho. Nemá cenu nosit dříví do lesa. Soubor ve formátu M$ Word na CD s distribucí Linuxu však podle mého názoru stojí za článek. Pro mě je to přinejmenším pohoršující. Kdykoliv můžeme použít otevřený formát a použijeme nějaký proprietární formát, dáváme zbraň do rukou firmám, jako je Micro$oft. Ty nás pak mohou vydírat a nutí nás platit za jejich software. Myslím, že si to mnoho lidí neuvědomuje. V korespondenci se běžně posílají přílohy ve formátu .doc, státní správa uveřejňuje dokumenty ve formátu .doc, ceníky firem jsou na internetu ve formátech .xls nebo .doc. A tak bych mohl pokračovat.

Byl pro vás článek přínosný?