Hlavní navigace

Největší „polovodičový“ nákup: Qualcomm kupuje firmu NXP

30. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Xiaomi, Apple a Microsoft uvedly nová zajímavá zařízení, začala se certifikovat zařízení s novým Wi-Fi standardem, Twitter ohlásil konec služby Vine a Bitcoin opět zaznamenal slušný růst.

Software a hardware

Microsoft představil nový all-in-one počítač Surface Studio. Nejde o žádného drobečka, displej má úhlopříčku 28 palců a v konfiguraci s Intel Core i7 dosáhne i slušného výkonu. Nakonec ani nejde o klasický počítač, ale spíš zařízení nové kategorie. Displej je totiž dotykový a zařízení lze různě polohovat, např. ho téměř položit. Surface Studio bychom tak mohli označit třeba za velký domácí tablet. Zaujme také příslušenství Surface Dial, což je kolečko, které lze položit na obrazovku a regulovat s ním různé věci. Surface Studio zřejmě najde využití u designérů, popřípadě v různých obchodech pro interaktivní prezentace apod. Také nepůjde o nic levného, základní konfigurace vyjde na tři tisíce dolarů.

Apple uvedl nové MacBooky Pro. Hardware nějak zvlášť nepřekvapí, stále jde o docela standardní notebooky postavené na čipsetech Intelu. Jednoznačně největší novinkou je zavedení dotykového OLED displeje nad klávesnicí, který nahradil funkční klávesy a který bude nabízet specifické možnosti pro jednotlivé aplikace. Pokud toho jejich vývojáři přes API využijí. Nové MacBooky už obsahují pouze konektory USB-C, konkrétně čtyři, a klasický audio jack. Pokud budete potřebovat něco jiného, musíte využít bezdrátové konektivity nebo redukcí. Největším mínusem je opět cena, která ještě trochu vzrostla a u nás se v nižší konfiguraci bude pohybovat kolem 50–60 tisíc korun.

Nová specifikace pro bezdrátový přenos dat 802.11ad, známá spíše pod názvem WiGig se chystá do světa. Sdružení WiFi Alliance začalo s certifikací prvních zařízení s podporou WiGig, které se na trhu objeví příští rok. Jde hlavně o síťovou kartu Intel Tri-Band Wireless, díky které se podpora dostane do řady počítačů. Prvním certifikovaným routerem se stalo dosud neuvedené zařízení od Qualcommu. Hlavní výhodou WiGig samozřejmě bude rychlost, teoreticky dosahující až 8 Gbps. Využije se pro to pásmo 60 GHz, ale zařízení si poradí i s pásmy 2,4 a 5 GHz. Opravdu vysokých rychlostí však bude možné dosáhnout jen při vzdálenosti do 10 metrů. Od nové specifikace se mimo jiné čeká, že by mohla vyřešit problém špatné mobility headsetů pro virtuální realitu.

Zajímavých zařízení tento týden bylo představeno opravdu hodně. Xiaomi uvedlo dva nové velké telefony. Prvním je Xiaomi Mi Note 2 se zakřiveným displejem, špičkovou výbavou a konečně i globální podporou LTE, který se může prosadit jako alternativa staženého Samsungu Galaxy Note 7. Ještě víc ale zaujal Xiaomi Mi Mix. Proč, lze poznat při prvním pohledu na zařízení. Mi Mix má opravdu miniaturní okraje a displej zabírá víc než 90 % čelní strany zařízení. Dnes jsme přitom zvyklí na hodnoty mezi 70–75 %. Mi Mix však bude spíš takový prodejní prototyp. Bude se vyrábět jen v omezeném množství a prodávat zřejmě jen v Asii. Xiaomi se chce ujistit, že jde o dobrý návrh, než se pustí do opravdu masové výroby.

Internet a web

Společnost Twitter ohlásila ukončení provozu služby Vine, kterou před čtyřmi roky koupila. Vine slouží pro sdílení krátkých šestisekundových videí a de facto tak vynalezl nový formát on-line videa a zábavy. Možnost sdílení podobných videí však začalo nabízet čím dál víc služeb, hlavně Instagram, a Vine začal skomírat. Důvody uzavření služby Twitter neupřesnil, ale zřejmě se provoz prostě a jednoduše nevyplatil. Zatím se nic nemění a služba ještě několik měsíců bude běžně fungovat. Samotná videa by měla být přístupná ještě dlouho po uzavření.

Byznys, politika, právo

Akvizice společnosti NXP Semiconductors společností Qualcomm, o které se hovořilo několik posledních týdnů, byla oficiálně potvrzena. Qualcomm za NXP zaplatí 38 miliard dolarů, hodnota transakce při započtení dluhu činí 47 miliard dolarů. Jde tak o historicky největší akvizici v oblasti polovodičů. NXP je největším výrobcem NFC čipů na světě a dodává různá další radiofrekvenční zařízení pro automobily, budovy apod. Qualcomm doufá, že mu NXP otevře cestu právě do chytrých automobilů nebo do internetu věcí. NXP má také velmi hodnotnou sbírku téměř deseti tisíc patentů. Minulý rok NXP koupila dalšího velkého výrobce Freescale Semiconductor.

Řada firem zveřejnila své čtvrtletní výsledky a objevilo se mezi nimi několik zajímavých faktů. Např. už jsme psali, že Applu po 15 letech poprvé poklesly příjmy. Nedobře je na tom LG, jehož mobilním zařízení z vyšší třídy se teď vůbec nedaří a projevilo se to na vysoké čtvrtletní ztrátě 389 miliónů dolarů. Samsungu vzhledem k problémům s Note 7 klesly prodeje, tržby i zisk. Ten padl téměř na polovinu, nicméně stále jde o slušný zisk a firma je v suchu. Vůbec poprvé pak vykázala zisk automobilka Tesla.

Zajímavosti / telegraficky

Minule Tesla ohlásila, že její elektromobily budou technicky schopné automatického řízení, a teď se hlásí s další zajímavou novinkou. Jde o solární střešní tašky, které dokážou sbírat energii stejně jako solární panely, ale jsou prakticky k nerozeznání od klasických střešních povrchů. Tesla je vyvinula ve spolupráci s firmou Solar City, se kterou se časem zřejmě sloučí. Zároveň byla uvedena nová baterie Powerwall 2 právě pro solárně napájené domy. Má kapacitu 14 kWh a nepřetržitě dokáže dodávat výkon 5 kW. Bohužel Tesla neoznámila ceny ani to, kdy budou novinky komerčně dostupné.

Takhle může vypadat střecha od Tesly

Takhle může vypadat střecha od Tesly

Německá kancléřka Angela Merkelová varuje před tím, že internetové vyhledávače mohou manipulovat naše vnímání vybraným směrem. Vyhledávače by podle ní měly zveřejňovat více informací o svém fungování a svých algoritmech.

Bitcoin opět zažil slušný růst kurzu. Za posledních sedm dní posílil o cca 14 % a aktuálně se obchoduje nad 700 dolary. Takové mety kurz dosáhl naposledy letos v červnu a předtím až v únoru 2014.

Eben Moglen opustil Free Software Foundation, kterou jako hlavní právník bezplatně zastupoval posledních 23 let. Moglen se dál bude věnovat své organizaci Software Freedom Law Center.

Open space není ideální prostor pro činnosti vyžadující koncentraci – např. programování. Alespoň si to myslí Joel Spolsky, šéf serveru Stack Overflow. Jeho názory a postřehy shrnuje magazín Quartz.

UX DAy - tip 2

Někteří uživatelé se se svými virtuálními asistentkami snaží vést neslušné konverzace. Taková Cortana si to ale jen tak nenechá líbit.

Ilustrace toho, jak to vypadá v linuxovém jádru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.