Hlavní navigace

NetBSD: desktopový systém mimo střední proud

15. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

NetBSD je unixový operační systém, který má mnohým uživatelům jistě co nabídnout nejen na serveru, ale i na desktopu. Přesto o tomto systému toho moc napsáno nebylo a je tak trochu přehlížen. Rozhodl jsem se o něm napsat seriál, který bude pojednávat především o použití NetBSD na desktopu.

Proč NetBSD na notebook?

Když jsem dostal k 15. narozeninám notebook s předinstalovanými Windows 7, neuměl jsem s počítačem dělat vůbec nic. I přesto jsem se tenkrát rozhodl nainstalovat Linux. Proč? Jednoduše proto, abych si nemusel kupovat antivir, do kterého mě tlačili rodiče (abych notebook neměl hned zavirovaný).

Mou první linuxovou distribucí bylo Ubuntu 10.04 LTS. Protože jsem neměl práci s Windows moc zažitou, naučil jsem se s Ubuntu celkem rychle. Tak jsem přešel na Linux.

Po nějaké době jsem začal experimentovat s dalšími linuxovými distribucemi, jako třeba PCLinuxOS, OpenSuse, Sabayon, Linux Mint, Slackware a Debian. Na Debianu mi sice z počátku některé věci nefungovaly (WiFi, 3D akcelerace a probouzení notebooku), jinak mi ale vyhovoval, zejména kvůli stabilitě a rychlosti. Své problémy jsem brzy vyřešil (zkompiloval jsem driver od realteku, nainstaloval fglrx-driver a podobně).

Debian používám jako primární systém doteď, konkrétně ve verzi Squeeze, tedy oldstable. Když totiž vyšel Wheeze, upgradoval jsem, ale nefungovalo probouzení, které jsem v tu dobu nutně potřeboval (a neměl čas ten problém řešit) a nebyl ještě k tomu k dispozici fglrx-legacy-driver (dnes už je). S pomocí zálohy jsem downgradoval na Squeezeho. Jedinou nevýhodou je, že nemám aktuální software.

V listopadu loňského roku jsem dostal chuť nainstalovat nějaký klasický unix-like systém, abych si rozšířil obzory. Měl jsem vidinu toho, že bych mohl experimentovat dle libosti a kdybych něco pokazil, nic se nestane, protože primárně používám Debian. Dále bych mohl mít aktuální software, ten sice nepotřebuji, ale mít ho je jasná výhoda.

A proč jsem sáhl právě po NetBSD? Když jsem zkoušel různá linuxová distra (viz výše), zkoušel jsem i PC-BSD, OpenBSD a NetBSD. Nejprve jsem sáhl po PC-BSD, ale po jeho instalaci nefungovala regulace chlazení a přehřál se mi notebook. Na OpenBSD se objevil podobný problém, počítač se při větší zátěži také přehříval.

NetBSD jsem zpočátku vůbec nezvažoval, protože se o něm skoro vůbec nepíše. Nakonec se ukázalo jako nejlepší z *BSD, protože když jsem systém trochu víc vytížil, notebook se taky začal víc chladit, tím pádem se nepřehříval. Nutno ovšem napsat, že ne vše fungovalo a funguje. Nefungovala a nefunguje WiFi (není ovladač od realteku), nefunguje probouzení a nevidí moji tiskárnu (není ovladač). Zatímco dříve když jsem instaloval něco z pkgsrc, skončilo to většinou neúspěchem, v současné verzi NetBSD se mi to povedlo až na software v pkgsrc/wip vždy.

Další změnou k lepšímu je, že už systém detekoval dvě jádra procesoru namísto jednoho. Dále pak, že balíky, které nainstaluje pkgin, jsou ve stejné verzi, jako když se instalují pomocí pkg_add (přičemž PATH je nastavena na repozitář dané verze systému, o správě softwaru ale později), takže nevznikají žádné kolize.

Je tu tedy vidět celkem velký posun dopředu. Věci, které mi nefungují, by samozřejmě nefungovaly ani na jiném *BSD a už vůbec ne třeba na Minixu nebo na některém z pokračovatelů OpenSolarisu.

Protože žádný další svobodný unixový systém nemá lepší dokumentaci a protože jsem chtěl získat další zkušenosti, nainstaloval jsem si vedle Debianu právě NetBSD.

Letmé srovnání s linuxovým desktopem

Výhody:

  • ucelený vývoj (NetBSD se vyvíjí jako kompletní os, včetně jádra)
  • rychlost
  • čistota kódu
  • obsáhlá přehledná dokumentace
  • systémová nenáročnost

Nevýhody:

  • méně aplikací (mně osobně zatím žádná nechybí)
  • nejsou dostupné uzavřené ovladače
  • méně uživatelů, což znamená méně lidí, kteří vám mohou poradit

I přesto ale NetBSD stojí za vyzkoušení, minimálně jako virtualizovaný systém.

Pro ty z vás, kteří se rozhodli NetBSD dát šanci, krátce popíšu instalaci. Nebude to moc podrobné, protože instalace je alespoň deset let stejná a mnohokrát popsaná.

Instalace

Po naběhnutí se zobrazí dotaz, v jakém režimu chcete spustit instalaci, pro standardní instalaci stiskněte 1. Začne se startovat systém a spustí se samotná instalace.

Následně vybereme jazyk instalátoru a rozložení klávesnice. K dispozici je i česká qwerty.

Dále vyberte, co chcete udělat. Pokud instalujete systém poprvé, vyberete pravděpodobně „Install NetBSD to hard disk“.

Nyní se dostáváme k dělení disku:
1. Vyberete, jestli chcete použít celý disk k instalaci nebo dělit disk.

2. Rozdělíte disk podle svého uvážení.

Jeden z diskových oddílů musí obsahovat souborový systém ufs (NetBSD) a nastaven jako „install yes“.

3. Určíte velikosti k přípojným bodům /, /home, /tmp /var /usr a swap

4. Po zapsání změn na disk vyberete, jestli se má instalovat zavaděč do MBR a odkud se má systém instalovat (cd/http/ftp…)

Po samotné instalaci sytému máte ještě možnost systém nakonfigurovat, např. nastavit heslo rootovi, nainstalovat pkgin a rozbalit pkgsrc (obojí bych doporučil, týká se to správy softwaru, o které si povíme někdy příště) nebo třeba nastavit síť.

CS24_early

Na samém konci zadejte příkaz:

# shutdown -r now, popř shutdown - now

Po restartu a vyjmutí instalačního média z PC vám naběhne systém do textového módu. Co dělat dál? O tom budou další díly.

Byl pro vás článek přínosný?