Hlavní navigace

Netflix už nedovolí obejít omezení pomocí VPN

15. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože je videotéka Netflix internetová služba, stále s sebou nese jedno břemeno dřívější doby – dostupnost obsahu podle geografické lokace uživatele. Dosud to šlo poměrně snadno obejít použitím proxy serverů, ale tomu je konec. Netflix to přestává tolerovat a prokoukne, odkud skutečně sledujete.

Není Netflix jako Netflix. V jedné zemi může být dostupných o desítky či dokonce stovky filmů a seriálů víc než v té druhé. To není přístup, ze kterého by asi měla služba samotná radost, ale musí se tím řídit. Je to dáno licenčními právy k televizní a filmové tvorbě, kde geografické hranice stále hrají velkou roli.

Dosud služba tolerovala použití různých nástrojů na bázi proxy (VPN), které umožnily přistupovat k obsahu nedostupném ve skutečné lokaci uživatele. To se teď mění. Použití proxy samozřejmě bude povolené, nicméně Netflix vás prý prokoukne a naservíruje jen obsah určený pro zemi, odkud ho skutečně sledujete. Informace o technickém řešení pochopitelně zveřejněny nebyly.

Rozhodnutí přichází jen cca týdne poté, co byl Netflix zpřístupněn téměř po celém světě s výjimkou Číny a několika zemí, na které je ve Spojených státech vyhlášeno obchodní embargo. Zřejmě i vzhledem k tomuto rozšíření na Netflix víc tlačili producenti obsahu, aby omezení skutečně vymáhal. Někteří poukazují na to, že teď Netflix zakazuje praktiku, díky které v minulosti získal nemalé množství uživatelů.

Paradoxní také je, že v České republice není dostupná ani některá tvorba přímo od Netflixu. Jedná se hlavně o seriálový hit House of Cards. Důvodem je zakoupení exkluzivních vysílacích práv Českou televizí. ČT už si ale nepřiplatila za streamovací práva, a tak se dostáváme do zvláštní situace, kdy u nás první opravdu úspěšný on-line seriál není možné sledovat on-line.

CS24_early

Těšíme se, až budeme moci všechen obsah nabídnout zákazníkům všude, aby si mohli celý Netflix užít bez použití proxy. To je cíl, za kterým jdeme, píše se v závěru oznámení. Dokud ale bude mít tradiční televize silnou pozici, nelze očekávat, že by se situace výrazně změnila. V případě House of Cards a ČT ale asi jde spíš o shodu náhod a nevhodné načasování, než trend, který by Netflix chtěl razit.

Měsíční předplatné Netflixu vyjde na 8–12 eur v závislosti na tom, jakou kvalitu chcete a kolik streamů zároveň chcete sledovat. Díky přítomnosti profilů pak může jeden účet efektivně používat i víc lidí – členů domácnosti. Sdílení účtu Netflix povoluje, resp. nikde výslovně nezakazuje. V tomto ohledu je benevolentnější než řada obdobných služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.