Hlavní navigace

VLC pro Android: slavný přehrávač v mobilním balení

13. 2. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Multimediální přehrávač VLC asi netřeba představovat, řadí se mezi nejpopulárnější open-source projekty vůbec. Na desktopu má pevné místo, ale to už nestačí. VLC chce opanovat i rozvíjející se mobilní trh. Verze pro Android vás nezklame. Je veskrze konzervativní, ale splní vše, co od ní očekáváte.

Vývoj VLC pro Android je poněkud zdlouhavý a nečitelný. První beteverze spatřila světlo světa už v létě 2012. A dnes? Aplikace je stále v betaverzi. Nutno dodat, že téměř tři roky stará verze byla velmi odlišná od té současné – jak funkčně, tak uživatelským rozhraním. Podstatné je, že za poslední rok už se přehrávač téměř nemění a nová vydání se nesou pouze ve znamení oprav a drobných úprav. Dle mého názoru už je nálepka beta poměrně zbytečná a možná i lehce odrazující. Věřím, že verze 1.0 přijde už velmi brzy.

VLC pro Android můžete stahovat na Google Play i z webu VideoLAN jako APK balíček. Podporovány jsou architektury ARM (v7+) i x86, která u mobilních zařízení stále čeká na větší rozšíření. Android je potřeba nejméně ve verzi 2.1 Eclair. Mimochodem, v popisu aplikace na Google Play je podrobně specifikováno, k čemu aplikace potřebuje jednotlivá oprávnění. Maličkost, která potěší.

V jednoduchosti je síla

Výhodou přehrávače je jeho jednoduchost. Vše se točí kolem čtyř módů, které jsou přístupné přes boční vysouvací panel. Jedná se o video, zvuk, adresáře a historii. VLC tedy skenuje obsah úložiště a vytváří knihovnu médií, ale soubory pro přehrání lze hledat klasicky i v adresářové struktuře.

Knihovna videí

Na horním panelu pak stojí za zmínku dvě ikony. Jedna (lupa) vám umožní real-time vyhledávání v knihovně, druhá otevření síťového proudu (např. klasické HTTP ale i protokoly jako MMS nebo RTSP). VLC pro Android si však na rozdíl od desktopového bratříčka neporadí s videi na YouTube.

Přehrávání videí

Velmi jednoduše vypadá i samotné přehrávání videí. To je však dáno tím, že některé možnosti jsou dostupné prostřednictvím neviditelných gest. Při prvním spuštění vám je přehrávač ukáže. Vertikálním tažením po levé straně obrazovky regulujete jas, po pravé straně pak hlasitost. No a horizontálním tažením video přetáčíte. Na tento způsob ovládání si zvyknete velmi snadno. Pro doplnění, nastavení jasu ovlivňuje jas pouze v aplikaci VLC. Při přepnutí jinam se jas vrátí do standardního systémového nastavení.

Při přehrávání videa dále stojí za pozornost zámeček, který uzamkne obrazovku v aktuální poloze (nasvislo či naležato) a přehrávač tak bude ignorovat akcelerometr. Doporučuji zapnout ihned po spuštění videa, protože jinak se občasnému převrácení obrazu vyhnete jen těžko. Další tlačítko slouží k nastavení poměru stran a v rozklikávací nabídce pak můžete např. upravit rychlost přehrávání nebo načíst titulky. Ty se načtou automaticky v případě, že mají stejný název jako přehrávané video – známe z desktopového VLC.

VLC samozřejmě umí pracovat i se stopami audia a titulků vloženými přímo do kontejneru. Ještě bych rád upozornil na jednu odlišnost od desktopové verze. VLC pro Android zaznamenává poslední známou pozici ve videu a po opětovném otevření souboru se video začne přehrávat od ní. Je to určitě dobře, protože přetáčení a hledání pozice je na mobilních zařízeních přece jen komplikovanější.

Přehrávání hudby

Přehrávání hudby, resp. zvukových souborů, nebudeme nějak sáhodlouze rozebírat. Multimediální přehrávače obecně sice umí video i audio, ale v praxi se mnohem častěji používají jen pro video. Pokud plánujete poslouchat pravidelně a udržovat větší hudební kolekci, sáhněte po specializovaném hudebním přehrávači, který nabídne více funkcí a obvykle i hezčí kabátek.

Mód Zvuk používá klasické zobrazení a zvukovými soubory tak můžete listovat podle čtyř kategorií: umělci, alba, skladby a žánry. Samozřejmostí je podpora ID3 tagů či zobrazení obalů CD, které VLC načte buď ze samotného audiosouboru nebo z přiloženého obrázku. U zobrazení základních ID3 tagů to ale končí, nemůžete se podívat na podrobnější informace ani tagy jakkoliv editovat. Nechybí sice ekvalizér, ale opět – pokud si budete chtít hrát s ekvalizérem, nejspíš použijete pokročilejší hudební přehrávač.

Pochvalu VLC zaslouží za integraci do Androidu. Na uzamčené obrazovce se zobrazí jako tapeta obal desky a v případě Androidu 5.0 Lollipop i základní ovládací prvky přehrávače. I u starších verzí Androidu máte možnost rychle ovládat přehrávání, a to z notifikačního centra.

Tipy a nejdůležitější nastavení

Problematickou oblastí androidích zařízení je hardwarová akcelerace videa, protože existují mraky různých čipsetů. V některých zařízeních proto VLC ve výchozím stavu hardwarovou akceleraci podporuje, v jiných ne. Výchozí nastavení pravděpodobně bude nejlepší, nicméně můžete si s ním trochu pohrát v nabídce Nastavení → Obecné → Hardwarová akcelerace. Většina nových zařízení ji zvládá bez problému. Při nejhorším prostě vrátíte automatickou konfiguraci.

Pokud budete sledovat videa s českými titulky, změňte výchozí kódování na Eastern European (Windows-1250). V tomto kódování české titulky bývají nejčastěji. Učiníte tak v nabídce Nastavení → ecné → Znaková sada titulků.

V kontextové nabídce videí je k dispozici šikovná možnost Přehrát jako zvuk. VLC tak vezme opravdu pouze zvukovou stopu a jako ke zvukové stopě se k ní bude chovat – přehraje ji v audio části aplikace. S tím se pojí např. ta výhoda, že můžete klidně vypnout displej, dát mobil do kapsy a jen poslouchat.

Pokud z jakéhokoliv důvodu nastavíte zrychlení videa či audia, setkáte se s klasickým šmoulovatěním hlasů. Když v nabídce Nastavení → Další nastavení → Výkon povolíte Časové roztažení zvuku, VLC tento efekt do značné míry dokáže eliminovat. Přehrávač ale upozorňuje, že je pro to třeba poměrně výkonné zařízení.

root_podpora

Ve výchozím nastavení je přehrávač stylizován do bílé barvy. To není úplně ideální při sledování používání ve tmě, kdy bílá barva zbytečně vypaluje oči. Proto doporučuji v nabídce Nastavení zatrhnout možnost Povolit černý vzhled, který je k očím šetrnější a dle mého názoru VLC i víc sluší.

Závěr

Je VLC nejlepším přehrávačem pro Android? Asi ne, tato pozice dnes zřejmě patří MX Playeru, který nabízí víc možností, např. v oblasti podpory titulků. Mobilní verze VLC však ostudu svému jménu nedělá. Přehrávač je jednoduchý, spolehlivý a hlavně přehraje téměř vše, na co si vzpomenete – včetně částečně poškozených souborů. Minimálně 95 % uživatelů zkrátka VLC bude stačit. Díky univerzálnosti bych přehrávač zařadil mezi základní výbavu telefonu či tabletu s Androidem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.