Hlavní navigace

Nokia je "otevřená", ale nikoliv "open source"

13. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kolem společnosti Nokia se toho v poslední době děje opravdu hodně. Firma uzavřela dohodu s Microsoftem a teď de facto uzavřela svou dříve stěžejní platformu Symbian. V duchu známé pohádky o chytré horákyni by někdo mohl napsat i moderní pohádku o Nokii, která umí být zároveň otevřená o neotevřená…

Jak jsme již informovali 5. dubna, firma Nokia to myslí vážně s přechodem na Windows Phone 7 a beze vší pochybnosti se rozhodla spojit pro budoucnost s Microsoftem. Proč se k tomuto kroku Nokia rozhodla, je samo o sobě záhadou. U Microsoftu je to s pár procenty tržního podílu pochopitelné, ovšem u giganta typu Nokia s téměř třetinovým podílem na trhu smartphonů je to k delšímu zamyšlení. Pokud nicméně marketingové oddělení Nokie bere lednový podíl Symbianu (a potažmo i OS řady Series) s 31 % (tj. druhé(!) místo hned za Androidem) jako absolutní selhání, pak bereme zpět.

Podíl mobilních platforem

Za podobné situace se obvykle více optimalizuje produktové portfolium tak, aby firma se svými modely oslovila co nejvíce zákazníků, ovšem krok Nokie je skutečně extrémní a podivný. Ale buďme realisté, ani ten nejpitomější manažer na světě nezavrhne 31 % podílu jen proto, aby dal přednost 3 % u Windows Mobile. Šance na okamžité ukončení podpory Symbianu jsou tedy prakticky nulové, jelikož si firma nemůže dovolit naštvat desítky milionů zákazníků. Jiná otázka ovšem je, jak to bude v budoucnu. Jak jsme též naznačili v článku, nikdo nemůže vědět, zda dnes již Nokia nebere Symbian a jeho klony jen jako slepou vývojovou větev…

Co se týče samotného procesu otevřenosti, bohužel i okolo toho se vyrojila spousta podivných věcí a pochybností. Ačkoliv Nokia veřejně hrdě proklamovala svoji otevřenost, brzy se zjistilo, že licence není tak úplně neprůstřelná a zkrátka nesplňovala podmínky. Právníci Nokie měli zvolit přehlednější jazyk a specifikaci. Průměrný programátor zvažující, zda věnovat svůj čas platformě, nemá právnické vzdělání a neláká jej sedět dva dny nad anglickým právnickým doublespeakem.

Nokia mluví o aktuální licenci jako o „otevřené alternativním způsobem“, což je docela i pravda – před nahlédnutím do kódu musí být subjekt registrován. To přirozeně ostře koliduje s filozofií open source, jelikož za něj nelze považovat něco, do čeho se dostanete pouze po registraci a to ještě „možná“, jelikož, citujeme: „…monitorujeme registrace a schvalujeme pouze dříve řečené spolupracovníky – tj. japonské OEM a něco málo komunitních vývojářů, s nimiž aktuálně spolupracujeme na rozvoji platformy“. Celé to působí podezřelým dojmem. Jak se má člověk vůbec stát důvěrným spolupracovníkem platformy, pokud jej firma nejprve nepustí do kódu? A za druhé, jeden z toho má pocit, že pokud nejste evidentní spolupracovník, pak registrací neprojdete. Získávat informace skrze Nokia Forum by sice také mohlo fungovat, ale není to řešení ideální a navíc spoléhá na třetí osoby.

Nabízí se samozřejmě otázka (a ne jedna), proč to Nokia dělá? Hypotéz tu máme více, takže zvolte si dle chuti, popřípadě projevte vlastní fantazii a kreativitu s dalšími:

1. Za vším je Stephen Elop – člověk nemusí být společník Sherlocka Holmese a jmenovat se Watson, aby mu došlo, že panuje jakási podivná shoda mezi příchodem ex-microsoftího zaměstnance Stephena Elopa a přijetím Windows Phone. Pokud by zástupci akcionářů (pochybujeme, že Stephena vybrala funkce Random() v Excelu…) byli zdravě paranoidní, nikdy nepřijmou osobu z Microsoftu, ale někoho neutrálního, popř. někoho jen z okrajové branže, takže by nehrozil ani náznak nějakých věcí v pozadí.

2. Nokia se mohla zaleknout konkurence, která jí opravdu nenechá nic zadarmo a myslí na budoucnost. Ovšem spojit se za této konstelace s klesajícím Microsoftem (tržní podíl zhruba okolo 3 % – tj. skoro 10–11× menší než Symbian) by byl tah velmi unáhlený, ba šílený: Microsoft si mezi verzemi Windows Mobile 6 a Windows Phone 7 nadělal mezi uživateli velkou řadu nepřátel. Pokud pomineme nemožnost upgradu, jak bývá často zvykem u Android OS zařízení, pak uživatele doslova naštval desítkami „zlepšení“, z nichž namátkou vybíráme nekompatibilitu WP7 s WM 6 (resp. menší verzí). Microsoft mimochodem zapomněl poradit těm uživatelům, kteří již investovali nemalý peníz do aplikací pro tradiční Windows Mobile a Windows CE. Za podobné situace je tudíž naprosto k nepochopení, proč by Nokia zahodila vyladěný Symbian/Series a radostně se vrhla v ústrety Windows Phone 7 (možná bod 1.)

3. Nokia sama ještě tak trochu neví, a proto mlží a prodlužuje čas pro rozmyšlení. Až bude mít jasno, jak se vším naložit, objeví se jakoby náhodou „opravy“ a poté se celá licence stane jednoznačně otevřenou nebo uzavřenou.

4. Někdo je zkrátka neschopný – známý lidský faktor také padá do úvahy, osoba zodpovědná za provedení licence mohla klidně odfláknout svoji práci, jelikož se těšila na večerní grilování s Jackem. To se nám však nejeví příliš pravděpodobné, jelikož věci podobného rozsahu a důležitosti nemají obvykle na starost jednotlivé osoby, ale celé týmy právníků.

5. Nokia chce rozvířit díky mírné negativní odezvě vody okolo Symbianu a takto na něj upoutat pozornost. Mírným naštváním komunity také firma ihned zjistí, jak moc lidem na Symbianu záleží a zda jej má nebo nemá cenu dále „živit“.

6. Firmu oslovila skrytá genialita Windows Phone 7 OS a vidí v něm jasný trhák příštích let.

Za předpokladu, že bych byl asertivní, perspektivní a ke světlým zítřkům mířící mladý programátor se znalostí Javy, pak bych zcela určitě u svých budoucích projektů volil Android OS hned z několika důvodů. Na prvním místě je samozřejmě největší trh a stále rostoucí základna zařízení a tedy i nejvíce potenciálních uživatel/kupců. Android OS je rovněž k dnešnímu dni mobilním operačním systémem, který má největší momentum na trhu, takže není pravděpodobné, že jej něco na čelní pozici ohrozí. Naopak, dá se od něj časem očekávat ještě dokonalejší penetrace napříč širším spektrem přístrojů.

Dnes rozebrané kroky Nokie určitě k popularitě Symbianu nepřidají, takže vsadit dnes na podobného kulhajícího a již kapku stárnoucího koně by se také nemuselo po čase vyplatit. Rozhodně bych se nechtěl dostat do situace, kdy bych začal vyvíjet větší projekt, investoval do něj roky práce a ve finále zjistil, že platforma, pro kterou jej vyvíjím, byla dána na odpis, popřípadě bude nahrazena nějakou jinou. Co když se to totiž za dva roky stane zase?

Jelikož Symbian Foundation jako taková již neexistuje, nemá ani teoretickou šanci věci nějak ovlivnit (a ono by to stejně zřejmě k ničemu nebylo: protože na něco takového zkrátka neměla pravomoc). Tak či onak, k aktuálnímu datu zůstává (i pro budoucno) největší autoritou Nokia se svým „symbian.noki­a.com“. Mimochodem, možná je konec Symbian Foundation předzvěstí věcí budoucích?

Jistou věcí je na každý pád to, že pokud se lidé okolo Symbianu nevzpamatují a věci rázně nevyřeší, dá se předpokládat naštvání si i poslední hrstky věrných…

CS24_early

Zdroje:

Wikipedie
OSNews
Symbian.Nokia­.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.