Hlavní navigace

Nokia vypustila mobilní platformu založenou na Linuxu a Qt

9. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nokia oznámila spuštění platformy Qt Extended 4.4, což je vývojová platforma pro mobilní a vestavěné aplikace založená na open-source Qt toolkitu. Součástí je modulární architektura, která poskytuje základní stavební kameny pro uplatnění linuxového softwaru. Má pokrývat širokou řadu produktů. Co nabízí?

Nokia získala majoritní podíl v norské softwarové firmě Trolltech počátkem tohoto roku za v přepočtu 153 milionů dolarů a nyní pracuje na konsolidaci její technologie, jejíž cílem má být zjednodušení vývoje na platformě Qt. Uvolnění Qt 4.4 Extended je součástí o oživení původního projektu platformy Qtopia, kterou Qt Software (dříve Trolltech) vyvíjí.

Platforma Qt Extended se skládá z 19 samostatných komponent, které pokrývají širokou škálu funkcí, včetně zasílání zpráv, multimédií a funkcí souvisejících s produktivitou.

Qt Extended je navržena tak, aby urychlila vývoj softwaru pro širokou škálu klientských zařízení, jako jsou video IP telefony, přehrávače médií a ostatní moderní zařízení, uvedl viceprezident firmy Nokia, Sebastian Nystrom.

Platforma Qt Extended

Základní funkce v modulu telefonie zahrnují podporu GSM, GPRS a VoIP. Platforma obsahuje referenční implementace, které mohou vývojáři dále rozvíjet či modifikovat. Přístup k hardwaru je umožněn skrze abstraktní vrstvy, které umožňují vývojářům snazší práci a konzistentní přístup k těmto zařízením.

Komponenta zabývající se zprávami (messaging) pokrývá celou škálu mobilních komunikačních technologií, včetně SMS, MMS, e-mailu a instantní komunikace. Je založena na Telepathy, modulárním komunikačním rámci, který je rovněž používán Nokií na platformě Maemo a rozšiřuje se i na Linuxových stanicích. Tato platforma zahrnuje knihovnu zpráv, která poskytuje vývojářům API vyšší úrovně pro vytváření zpráv a manipulaci se systémovým úložištěm zpráv. Mimo jiné zpřístupňuje i další služby Telepathy, včetně XMPP komunikace prostřednictvím Telepathy Gabble connection managera.

Podpora multimediálního obsahu je zprostředkována na vysoké úrovni abstrakce skrze knihovnu Phonon. Qt Extended podporuje Phononové backendy Helix a GStreamer, ale vývojáři mohou vytvořit i své vlastní. Multimédia budou moci implementovat DRM, která je kompatibilní se standardem Open Mobile Alliance DRM.

Platforma přichází i s vlastním PIM (personal information managementem), který využívá databázi SQLite, která je plně rozšiřitelná a může být samozřejmě paralelně používána více aplikacemi naráz. Toolkit obsahuje synchronizační API a widgety, které mohou být použity při vývoji nových PIM aplikací. Platforma obsahuje i referenční implementaci velice jednoduchého PIM balíčku.

Uživatelské rozhraní je samozřejmě také postaveno na widgetech z Qt toolkitu. Rozvržení a design menu systému, dialeru a správce oken lze přizpůsobit skrze konfigurační soubory XML. Systém podporuje základní funkci rozpoznávání písma, běžnou telefonní klávesnici (s prediktivním vkládáním textu) a QWERTY klávesnice.

Ukázka prediktivního vkládání textu Qt aplikací

CS24_early

Qt Extended přichází i s řadou dalších užitečných věcí, včetně QWebKit widgetu pro tvorbu mobilních prohlížečů a klientů složitých internetových aplikací. Podporuje Bluetooth a WiFi, a některé důležité součásti síťových architektur, jako jsou restriktivnější politiky systému skrze sandboxing aplikací a meziprocesovou komunikační vrstvu, která se stará o zprostředkování modelu signálů a slotů, který je jedním z hlavních rysů Qt.


Článek původně vyšel na autorově blogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku