Hlavní navigace

Norsko dává sbohem analogovému rozhlasu, jako první vypíná FM

8. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kromě toho byl týden ve znamení veletrhu CES. Intel uvedl výpočetní kartu, Kingston 2TB flash disk, Acer monstrózní herní notebook, a co nás potěšilo, výrobci nejdou cestou Applu s odstraňováním konektorů.

Software a hardware

Norsko už za pár dní, zřejmě jako první země na světě, vypne FM rozhlas z důvodu zastaralosti. A to i přesto, že podle průzkumů je většina občanů země proti. Technologii plně nahradí digitální vysílání DAB, které je stejně jako u nás v provozu už řadu let. Ostatní země se k takovému kroku zatím neodhodlaly hlavně proto, že FM vysílání je stále považováno za efektivní formu komunikace v případě mimořádných událostí apod. FM stále používají také autorádia starších vozů, v pětimiliónovém Norsku jsou takových cca 2 milióny. O podobném kroku uvažují také ve Švýcarsku, Dánsku nebo Velké Británii. ČR o vypnutí FM zatím vážněji neuvažuje, nicméně v horizontu deseti let k němu pravděpodobně dojde.

Jaká je v současnosti nejatraktivnější herní konzole? Překvapivě asi NES Classic, která v sobě má třicet legendárních her pro stařičký NES. Jak se ale dalo očekávat, někteří majitelé se s tím nechtěli spokojit a začali bádat, jak jich do krabičky dostat víc. A podařilo se. Sice to chce trochu hackování (na podobné úrovni jako při nahrávání alternativní ROM do telefonu), ale v samotném hardwaru se vrtat nemusíte. Poté je k dispozici dalších třicet her. Konzole je bohužel stále nedostatkové zboží a někde se její cena vyšplhala z původních 60 dolarů až na trojnásobek. I kvůli tomu se řada zájemců poohlíží po alternativách, zejm. Raspberry Pi s distribucí RetroPie, kde lze rozběhnout neomezený počet her pro NES a další konzole, i když to je legálně šedá zóna.

Novinky z veletrhu CES 2017

Tento týden se nesl ve znamení veletrhu spotřební eletroniky CES. Letos je to padesát let od prvního ročníku, nicméně CES měl dlouho pauzu a ve skutečnosti jde teprve o šestnáctý ročník. Novinek je samozřejmě hromada a všechny tu shrnout nemůžeme, ale podíváme se na to nejzajímavější.

Po miniaturním počítači Intel Compute Stick společnost přichází s Compute Card. Jde opět o počítač v miniaturním balení, ale rozdílů je poměrně hodně. Zařízení je širší, ale zato tenké pouhých pět milimetrů. Zajímavá je ale hlavně jeho filozofie. Intel by Compute Card chtěl rozvíjet dlouhodobě a prosadit mezi výrobci elektroniky. Pokud by výkon televize nestačil, uživatel by měl možnost původní výpočetní kartu vyměnit za novější a výkonnější. Karta zřejmě bude komunikovat výhradně přes USB-C. Nápad je to hezký, otázkou je, jak se na něj budou tvářit samotní výrobci elektroniky, kteří by asi raději prodali celé nové zařízení. Zásadní bude, aby Intel řadu skutečně udržoval a aktualizoval mnoho let.

Představeno bylo docela dost herních notebooků, které už mnohdy nejsou obrovské mašiny s kýčovitým designem. Podívejme se ale na něco trochu jiného – nejlepší herní notebook na světě Acer Predator 21 X, což je spíš relativně snadno přenosný stolní PC. Ve zkratce: 7 kilogramů, 21 palců s obnovovací frekvencí 120 Hz, dvě (!) grafické karty Nvidia GTX 1080, jedna z nejlepších variant procesoru Intel Core i7, úložiště NVMe či mechanická klávesnice. Stroj k napájení potřebuje dokonce dva zdroje a výrobce radši ani neuvedl výdrž na baterii. Zkrátka šílenost. Podobně šílená je i cena 10 tisíc eur.

A jak už tomu bývá, vše má zase o něco vyšší kapacitu a výkon. Kingston uvedl USB flash disk DataTraveler Ultimate Generation Terabyte s kapacitou 1 TB nebo 2 TB. Dvouterabajtový flash disk jsme ještě neviděli. Cena je pochopitelně vysoká, ale vzhledem ke kapacitě nikterak přemrštěná – zařízení vyjde na cca 900 dolarů. Samozřejmostí je USB 3.1, ale Kingston bohužel neuvedl přenosové rychlosti. Otázkou zůstává, proč raději nevzít 2,5 palcový externí disk, který vyjde cca desetkrát levněji.

Co se týče síťových prvků, tak jsou trendy snadno nastavitelné domácí Wi-Fi mesh sítě. To znamená, že koupíte pár krabiček, rozhodíte je po domě a všude máte dobré pokrytí. Průkopníkem v této oblasti byla společnost Ubiquiti Networks, ale postupně se přidávají další firmy. Např. Linksys uvedl vlastní řešení Velop. Bohužel i v tomto případě jsou zařízení poměrně drahá – jedno vyjde na 199 dolarů, ale pokud jich zakoupíte víc, dostanete určitou slevu. Je to daň za jednoduchost.

Dobrou zprávou je, že ne všichni výrobci se rozhodli následovat Apple a jeho kontroverzní rozhodnutí z poslední doby. Drtivá většina notebooků a telefonů stále má konektor jack, většina výrobců ultrabooků také ještě zařadila nějaké to klasické USB, HDMI nebo čtečku karet. USB-C asi je budoucnost, ale ne všichni to chtějí brát tak rychle jako Apple. A pomyslnou cenu za odvahu asi získává HP, které se rozhodlo novou verzi ultrabooku Spectre x360 udělat udělat o dva milimetry tlustší, aby se do něj vešla větší baterie.

Chytré telefony s hardwarovou klávesnicí jsou zpět. A uvést je nemohl nikdo jiný než BlackBerry – značka, která se hardwarovými klávesnicemi proslavila. Telefon zatím nemá jméno a výrobce neuvedl ani technické specifikace, ale je zřejmé, že jde o klasický a poměrně čistý Android. Asi nejzajímavější je, že klávesnici lze použít i jako trackpad, pokud nefandíte matlání po displeji.

Zajímavosti

Carsharing může značně snížit počet automobilů v ulicích. Výzkumníci z MIT zjistili, že cca 13 tisíc taxíků v New York City by šlo nahradit jen třemi tisíci sdílených vozů. To je dáno hlavně tím, že by se mohli snadno najít pasažéři, kteří mají společný cíl, a vozy by tak byly téměř pořád zaplněné. O cca 20 % by ještě bylo rychlejší alokování pasažérů a vozů. S tím by se samozřejmě také značně snížily náklady na jízdu. Možnosti carsharingu už pilně studují Uber nebo Lyft.

Služba Vine nadobro skončí už 17. ledna. Aplikace se přemění na fotoaplikaci Vine Camera a obsah už nebude dostupný. Uživatelé jsou vyzýváni k přechodu na Twitter, který jim trochu pomůže tím, že bude nové účty doporučovat bývalým sledujícím z Vine.

Na internetu najdete nejrůznější druhy zábavy. V pátek např. víc než dvacet tisíc lidí na Twitchi sledovalo, jak se dohadují dva domácí asistenti Google Home. Nakonec vše dobře dopadlo a zařízení si vyznala lásku.

CS24_early

Zatímco Bitcoin zase zažívá docela divokou jízdu, byl vydán dokument Banking on Bitcoin. K vidění je ve vybraných amerických kinech a na několika VOD službách. Pro nás je nejdostupnější asi Vimeo. Paradoxně zatím neexistuje způsob, jak za zhlédnutí zaplatit bitcoiny.

Herní platforma Steam překonala svůj rekord v počtu zároveň přihlášených uživatelů. V sobotu 7. ledna jich bylo víc než 14 miliónů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.