Hlavní navigace

Nova Launcher: spouštěč z Androida na steroidech

2. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Android 4 disponuje dobrým a rychlým launcherem, ale postrádá mnoho vlastností, které měly alternativní launchery dlouho před ním. Google nemůže jen tak zkomplikovat něco tak zásadního, a proto přichází komunita. Nova Launcher je výchozímu launcheru velmi podobný a přináší řadu zajímavých vlastností.

Launcher je speciální aplikace, která slouží ke spouštění dalších aplikací, stará se o plochy, nabízí přístup k nastavení a na její propracovanosti závisí to, jak moc při práci s telefonem budete trpět. Android měl od svého začátku velmi jednoduchý launcher, který se od první verze 1.0 moc neměnil. I proto možná měly výrobci telefonů silné nutkání dávat do svých produktů launchery vlastní.

Android 4.0 byl ve vývoji proti předchozím verzím 2.x velmi dlouho a s jeho příchodem se ledasco změnilo, včetně launcheru. Uživatelské rozhraní se sjednotilo, práce s aplikacemi, plochami a widgety se změnila a launcher konečně začal vypadat jako něco, co zas tak moc úprav nepotřebuje. Jeho největší slabostí je tak pouze stoprocentní nekonfigurovatelnost. Má 5 ploch, na nich pár widgetů a ve spodní liště 4 aplikace. Nic víc, nic míň. Vývojáři také změnili způsob ovládání tak, aby nevyžadoval hardwarové tlačítko menu, takže k nastavení se nově můžete dostat ze seznamu aplikací nebo z notifikační lišty.

Netrvalo to dlouho a komunita přišla s alternativními launchery pro Androida s číslem 4, ať už se jednalo o pouhé přidání podpory do již existujících, nebo vznikly úplně nové. Jedním z těch nových je Nova Launcher, o kterém bude i tento článek.

Nova Launcher

Pokud bych měl Nova Launcher někomu doporučit, řekl bych, že je to launcher pro uživatele, kterým vesměs vyhovuje ten výchozí, ale rádi by si upravili některé parametry. Výchozí launcher zapadá do grafického vzezření celého systému, je jednoduchý a s trochou cviku neklade při používání překážky. Není tedy důvod jít hned po úplně jiném konceptu. Shrnuto v několika důležitých bodech na Nova Launcheru oceníte nejvíce:

  • Stejný vzhled jako výchozí launcher
  • Pohodlná konfigurace ploch
  • Jednoduchá práce s aplikacemi
  • Seskupování aplikací na ploše
  • Různé efekty
  • Bohaté možnosti konfigurace
  • Skinovatelnost
  • Překrývání widgetů
  • Gesta

Plochy, aplikace a widgety

Když chcete upravit rozložení nebo počet ploch, stačí stisknout dvakrát home tlačítko. Zobrazí se vám konfigurační okno, kde je možné plochy různě přehazovat, rušit a vytvářet. Rozhraní je velmi podobné GoLauncheru. Co může být na první pohled nemožné, je nastavení výchozí plochy. Ta je označena zelenou šipečkou v pravém horním rohu plochy, a pokud chcete nastavení změnit, stačí šipku chytit podržením prstu a přesunout nad požadovanou plochu.

Stejně pohodlným způsobem lze pracovat s aplikacemi. Pokud vytvoříte novou plochu a chcete vybrat vícero aplikací, které na ní budou, tak nad plochou podržíte prst a při přidávání nové aplikace zvolíte „výběr více položek“. Samozřejmě je možné použít i způsob z originálního launcheru, kdy vlezete do seznamu všech aplikací a nad tou požadovanou podržíte prst, dokud se nepřesune nad aktuální plochu. Odstranění aplikace opět provádí přes dlouhý tap a kromě odstranění z plochy je možné aplikaci rovnou odinstalovat. Přehlédnout se nedá také možnost editace aplikace, resp. jejího názvu a ikony. Všimněte si, že Nova Launcher vrací možnost přidat aplikaci přes dlouhé podržení prstu nad prázdným místem na ploše. To výchozí launcher v Androidu 4 neumí a byla to jedna z věcí, kterých si uživatelé všimli v prvních minutách.

Užitečnou funkcí je seskupování aplikací do adresářů. To umí i originální launcher, ale zde si můžete vybrat, jak se bude adresář jmenovat a jak bude vypadat. Třešničkou na dortu je pak možnost umístit na plochu tzv. Nova akce, což může být přepínač zobrazení notifikační oblasti, docku nebo třeba odkaz na jinou plochu.

Stejně jako jiné launchery i Nova Launcher umí pracovat s widgety, a kromě standardních funkcí umí měnit jejich velikost. Se změnou velikosti si některé widgety poradí lépe než jiné. Nova Launcher jim totiž poskytne větší prostor, a je na widgetu, zda ho využije, nebo nechá, nebo se nějakým způsobem deformuje. Tato funkce je i ve výchozím Androidu, takže většina udržovaných aplikací by s ní neměla mít problémy. Zajímavou funkcí je překrývání widgetů, kterou je ale třeba nejprve zapnout v nastavení. Do popředí či pozadí pak widget přesunete volbami, které se objeví při dlouhém podržení prstu nad vybraným widgetem.

Seznam všech aplikací a v tomto případě i widgetů se od toho ve výchozím launcheru o mnoho neliší. Vpravo nahoře najdeme místo ikonky Google Play ikonku s třemi tečkami, která obsahuje odkaz kromě Google Play také na nastavení Nova Launcheru a správu aplikací. Rolování mezi jednotlivými stránkami aplikací a widgetů je horizontální, ale na rozdíl od výchozího launcheru umí Nova aplikace a widgety oddělit, takže se nestane, že hledáte aplikaci a najednou vidíte, že už jste ve widgetech. Navíc kromě oddělení si můžete nastavit i vertikální rolování. Zobrazené aplikace je možné skrýt, aby se nepletly, a také je možné vytvořit skupiny aplikací podobně jako adresáře na ploše, které se zobrazí na začátku seznamu.

Konfigurace

Do konfiguračního menu je možné se dostat několika způsoby. Je možné použít třeba zmíněnou ikonku tří teček v seznamu aplikací, hardwarové tlačítko menu na ploše nebo použít volbu „Launcher“ v systémovém nastavení. Zde pak lze ovlivnit různé detaily v chování. Můžete si nastavit vlastní mřížku plochy, rozměry okrajů, zobrazit či skrýt lištu pro hledání, nastavit jiný efekt pro posun mezi plochami a mnoho dalších.

Jak jsme si řekli výše, v seznamu aplikací se dají vytvořit adresáře podobně jako na ploše. Nastavení těchto adresářů včetně aplikací v nich obsažených se mění právě v konfiguračním menu v podnabídce Menu. Kromě adresářů odsud můžete vytvořit nové záložky, takže kromě aplikací a widgetů budete mít rychlý přístup třeba k aplikacím od Googlu a podobně.

Výchozí launcher má dost omezené možnosti v oblasti docku, kde se nacházejí aplikace, které vidíte bez ohledu na vybranou plochu. Dock může mít v Nova Launcher několik stránek, a můžete si i vybrat, kolik aplikací na jedné z nich bude. Zajímavým zpestřením pak jsou gesta, na která je možné namapovat vlastní akce. Celkem jich je na výběr 9 a to pinch, táhnutí nahoru či dolů, dvojitý tap, táhnutí dvěma prsty a podobně.

CS24_early

Když jste se vším spokojení, můžete zamknout rozložení a nastavení ploch, aby jste si ho náhodným pohybem nezměnili.

Shrnutí

Nova Launcher je možné stáhnout zdarma v osekané verzi. Po zakoupení klíče přibližně za 70 Kč dostanete třeba podporu pro skrývání aplikací, gesta či zobrazení nepřečtených událostí u ikon vybraných aplikací. Pro každodenní práci s telefonem používám Nova Launcher přibližně dva měsíce, a to jak s oficiálním systémem, tak s CyanogenMod 9. Proti originálnímu launcheru potřebuje Nova více paměti, což se projeví kdekoli, kde je jí nedostatek, a rapidně klesá pohodlí. V případě, že máte paměti dostatek a už jste si zvykli na originální launcher, Nova Launcher vás určitě osloví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.