Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (17. 8. 2005)

17. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Je tu zase středa a s ní váš oblíbený článek. Dnes bude hodně o Internetu, trochu o šifrování, malinko o multimédiích a drobet taky o PHP.

S rozmáhajícím se každodenním používáním Internetu začala tato globální síť postupně poskytovat širokou řadu užitečných služeb, o kterých se jejím zakladatelům ani nesnilo. Velmi často používanou funkcí jsou on-line překladače a slovníky zvládající poměrně inteligentní obousměrný překlad mezi mnoha světovými jazyky. Pokud je vám podobná služba známá a často ji používáte, snad oceníte program FreeSpeak, který poskytuje jednotné a snadno přístupné GTK rozhraní pro překládací enginy Google, AltaVista a FreeTranslation. Kromě zřejmých výhod ve snažší přístupnosti a jednotném ovládání umožňuje tato aplikace také snadnou práci s textem ve schránce a možnost mít otevřených více překladů zároveň pomocí tabů. FreeSpeak je napsán v Pythonu a pro jeho běh budete potřebovat knihovnu GTK.

RSS čteček – ať už samostatných, nebo integrovaných do mailového klienta, webovského browseru, kávovaru nebo klece na kanárka – jsme už viděli celou řadu. Mohlo by se tedy zdát, že téma je vyčerpáno a s ničím novým už se nedá přijít. Opak se snaží dokázat aplikace PenguinTV, která si klade za cíl do jednoho přímočarého rozhraní vměstnat přehled RSS kanálů společně s multimediálním materiálem jako video blogy nebo Podcast. Zvládá pracovat nejen s přímým stahováním souborů, ale nově také s torrentovými soubory. Dnes už samozřejmá je podpora Unicode a automatické stahování a třídění souborů podle metadat. PenguinTV je napsán na knihovně GTK, kterou budete k jeho spuštění pochopitelně potřebovat.

Kolikrát člověk potřebuje uložit nějaké důvěrné informace do zabezpečeného úložiště. Nemusí jít zrovna o heslo k emailovému účtu, ale kupříkladu o důležitou poznámku či 14místný hardwarový číselný kód k mobilnímu telefonu. Takové informace je možné šifrovat ručně pomocí PGP, ale práci vám značně usnadní aplikace schraňující všechny vaše důležité údaje pod jednou střechou. Pokud vám takový kousek softwarového vybavení chybí, možná najdete zalíbení v programu KeySafe, který všechna vámi vložená data uzamkne na jedno heslo zvané Master Password. To zadáte pokaždé, když se ke svým datům chcete dostat. Výhodou KeySafe je přímočará jednoduchost ovládání – vše je vměstnáno do dvou záložek v jednom okně. Jednoduše zvolíte umístění zabezpečeného souboru, timeout pro přístup a můžete šifrovat. KeySafe ke svému běhu vyžaduje knihovnu GTK.

root_podpora

KMediaFactory je prostému uživateli snadno přístupný a pochopitelný nástroj pro tvorbu VideoDVD na domácím počítači. Poskytuje přístup k, pro domácí videa zcela postačujícímu, setu DVD šablon, ze kterých uživatel ve třech jednoduchých krocích vytvoří hotový K3B nebo dvdauthor projekt připravený k vypálení. Kromě toho dokáže prostě vytvořit DVD strukturu do připraveného adresáře pro pozdější zpracování jiným nástrojem. Pro budoucí verze programu autor plánuje přidat podporu pro export do ISO obrazu disku a tvorbu slideshow z JPEG obrázků. Pro video vstup je zatím podporován pouze formát MPEG2, do kterého není problém libovolné video převést pomocí mencoderu. Pro spuštění KMediaFactory budete potřebovat knihovnu QT a nainstalované prostředí KDE alespoň ve verzi 3.3. Pro práci s DVD je nezbytný dvdauthor, libdvdread a ImageMagick alespoň ve verzi 6.

Vývojáři PHP, kteří už někdy pracovali s CLI verzí PHP v interaktivním režimu, jistě ocení jednoduchý script phpa, který v rámci možností vylepšuje práci v tomto zvláštním módu. Na rozdíl od svého vzoru se neukončí, pokud narazí na chybu v kódu (ten je vyhodnocován příkazem eval), automaticky přidává odřádkování za výstup z každého příkazu a dokáže rozeznat okamžité příkazy od kontrolních struktur a deklarací funkcí či tříd. Kromě toho také podporuje doplňování pomocí tabulátoru, podobně jako například bash. Pochopitelně vzhledem k jistým omezením jazyka samotného není phpa univerzální ani dokonalé, ale určitě dokáže práci výrazně zpříjemnit. Phpa bude fungovat na všech POSIXových systémech s terminálem a interpreterem PHP. Kromě samotného PHP ve verzi 4 nebo 5 budete potřebovat také readline modul, který je třeba zapnout při kompilaci jazyka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku