Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (19. 7. 2006)

19. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes nás čeká jeden šikovný prográmek pro skládání hudby, 3D animační nástroj a šikovný prográmek pro přepínání virtuálních ploch. V druhé části si pak ukážeme souborový manažer, program pro práci s fotografiemi v RAW a jednu užitečnou blbůstku.

Beast

Beast sice možná zní poněkud divně, ale žádná bestie se za ním neskrývá. Beast vzešel z Bedevilled Audio System a je to tedy program na práci s hudbou, konkrétně spíše pro její skládání.

Beast by si měl poradit s MIDI, ale i s WAVy, OGGy, MP3, …, které dokáže editovat. Je zde k dispozici editor samplů pro skládání hudby ze smyček a celá řada vstupních a výstupních filtrů. Nechybí ani podpora pluginu projektu LADSPA. Program vypadá velmi zdařile a pokud vás hudba zajímá nejen z pozice posluchače, doporučuji vyzkoušet.

Beast

K-3D

Jestliže byste podle názvu K-3D odhadovali na nějakou 3D aplikaci pro KDE, tak máte jen z části pravdu. Místo KDE se před vámi objeví GUI v GTK+, ale to není z funkčního hlediska příliš důležité. Za oním K-3D se totiž ukrývá 3D modelovací, animační a renderovací systém šířený pod GNU GPL.

Prostředí působí komplexním dojmem, ale do jaké míry drží po funkční stránce krok s konkurencí, si netroufám odhadnout. V ukázkové galerii projektu lze však najít docela působivé kousky.

K-3D

Komposé

Za názvem Komposé se skrývá šikovný malý prográmek sloužící k přepínání virtuálních ploch, nebo k výběru již spuštěné aplikace. Komposé může zobrazit náhledy programů na jednotlivých plochách a na tu vás pak přepnout, nebo náhledy všech programů a požadovaný program pak přepnout na aktuální plochu. Sice se nejedná o tak efektně vyhlížející aplikaci, jak můžete vidět např. v XGL, ale i tak se s ní příjemně pracuje.

K na počátku názvu již tentokrát opravdu znamená KDE, ale funkčnost mohu potvrdit i v GNOME a Xfce.

Kompose

gFast File

Grafických souborových manažerů je v GNU/Linuxu celá řada, ale ty jsou buď silně svázané s určitým deskopovým prostředím, nebo po slibném začátku začnou pomalu skomírat. gFast File patří do druhé kategorie, ale zatím se jedná o mladý projekt a mluvit o skomírání je zatím předčasné.

GFast File nepatří ani mezi klasické dvoupanelové souborové manažery ani mezi programy „průzkumníkovského typu”, i když k němu má asi trošku blíž. Místo klasické stromové struktury máme před sebou místa, jak je známe z /etc/fstab  a dál jsou již k dispozici pouze soubory a adresáře v jednom okně. Základní souborové operace se provádějí přes schránku nebo kontextové menu a na další věci se volají externí programy. Příjemně působí zobrazování stavu prováděných nebo již provedených operací, takže i když se uklepnete, budete vědět co se stalo. Program není ani žádný všeuměl, ale udržet soubory v lati již zvládne. K jeho provozu budete potřebovat Mono.

gFast File

Rawstudio

Většina kvalitnějších digitálních fotoaparátů umožňuje ukládat snímky v tzv RAW formátu, tedy vpodstatě v podobě, v jaké se objeví na výstupu snímače. Tato podoba ovšem neodpovídá klasickému čtvercovému rastru, jak jej známe z již hotových snímků na naších monitorech a je nutno je do této podoby přepočítat. Jelikož se může jednat o relativně složitou proceduru, nemusí být od věci snímek nechat uložit v RAW a vlastní převod pak provést na počítači, který má určitě více výpočetního výkonu a kde se dá snáz do této procedury „kecat”.

Pokud hledáte program, který vám umožní zpracovat RAW v GNU/Linuxu, můžete zkusit např. Rawstudio. V Rawstudio můžete přehledně ovlivňovat některé parametry snímků, které se pak promítnou při vlastním převodu do běžných formátu. Určitě se nejedná o jediný program pro zpracovávání RAW obrázků v GNU/Linuxu a možná ani ne o ten nejlepší, ale více se již brzy dočtete v připravovaném seriálu.

CS24_early

Rawstudio

WTF

A na závěr zase jedna blbůstka, i když pro někoho možná i užitečná. Slova jako LOL, ROFL, OMG, … se časem staly téměř neodmyslitelnou součástí každodenní neformální internetové komunikace. Že se jedná o akronymy, neboli zkratky zejména anglických frází, již asi taky většina z nás pochopila, ale u některých si stejně člověk tak akorát pomyslí – WTF?

A přesně takhle se jmenuje i shellový skriptík, který vám řekne význam akronymu, který mu zadáte jako parametr v příkazové řádce. Sice taky není vševědoucí, ale pomoci může.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.