Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (20. 10. 2004)

20. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru aneb pokračování dramatické telenovely. Dnes tu máme grafický přepínač úloh pro KDE, multimediální centrum, P2P klient, grafický program, PHP systém pro správu webu a nechybí ani blbinka týdne.
  • Komposé (Grafický přepínač úloh pro KDE)
  • MythTV (Multimediální centrum)
  • MLDonkey (P2P klient)
  • Krita (Grafický program)
  • Mambo (PHP systém pro správu webu)
  • XSnow (Zábavný doplněk pracovní plochy)

Většina čtenářů pravděpodobně už slyšela o Exposé, grafickém přepínači úloh používaném v Mac OS X. Tento vpravdě inovativní program se stal inspirací pro mnoho projektů, které tuto funkci s různou mírou úspěšnosti implementují na ostatních operačních systémech. Komposé je zaměřeno na prostředí KDE, respektive jeho komponentu KWin. Princip je jednoduchý: uživatel stiskne nějakou předem zvolenou klávesu (např. F11) a Komposé uspořádá všechna otevřená okna do šachovnice tak, že uživatel vidí zmenšený obsah každého okna a jeho titulek. Z tohoto nadhledu může potom jednotlivá okna zavírat či minimalizovat, nebo si vybrat jedno okno, které se přenese do popředí. Komposé je stále ještě ve vývojovém stádiu a rozhodně se zatím nedá srovnávat se svým vzorem. Příští verze má už ovšem využívat funkcí nového X.org a časem se snad dočkáme i oslnivých efektů a plynulých přechodů oken.

MythTV je robustní multimediální program původně zaměřený jen na sledování televize. V současnosti podporuje nahrávání výstupu z TV tuneru, teletext, grafické menu přímo v okně aplikace, přehrávání DVD, stříhání videa a spoustu dalších věcí včetně předpovědi počasí, čtení RSS a ovládání emulátoru ATARI. Naštěstí není většina těchto funkcí zahrnuta přímo v základním programu, ale je dostupná ve formě malých plug-inů. Problémem pro začínající uživatele by ovšem mohl být trochu šílený instalační proces – MythTV závisí na obrovském množství komponent a při pokusu o instalaci na Mandrake 10.0 jsem musel stáhnout a nainstalovat asi 30 RPM balíčků.

Relativní nedostatek p2p (peer to peer) klientů pro Linux více než dostatečně vyvažuje tento skvělý multi-klient podporující celkem sedm sítí včetně věcí jako Kazaa a BitTorrent. MLDonkey podporuje výstup na stdout a může běžet na více platformách, dá se kontrolovat přes webové rozhraní nebo pomocí jednoho z mnoha grafických frontendů (můj oblíbený je KMLDonkey založený na QT). Tento softík můžu upřímně doporučit všem uživatelům p2p sítí, nejen uživatelům Linuxu. MLDonkey je jeden z nejlepších i ve světě Windows nebo Mac OS.

Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nepadl do oka poměrně schopný prográmek GIMP, nechcete používat WINE pro běh Photoshopu nebo prostě chcete grafický program integrovaný s KDE, je Krita přesně pro vás. Projekt, který byl původně pod názvem KImageEditor zahájen už v roce 1999, byl později integrován do balíčku KOffice a od té doby prošel intenzivním vývojem. Koncem září se uživatelé konečně dočkali první veřejné alpha verze, která podle screenshotůroz­hodně stojí za vyzkoušení. Autoři přiznávají inspiraci jak GIMPem, tak Photoshopem, i když GUI připomíná spíše druhý jmenovaný software. Základ programu je tvořen knihovnou ImageMagick a je závislý na nejnovější verzi KOffice knihoven. Autoři programu doufají, že stihnou program dovést do stabilní verze ještě před vydáním KOffice 1.4.

CS24_early

Mambo je kompletní systém pro správu obsahu webových stránek všech velikostí i zameření. Je celý napsán v PHP, a funguje tedy na všech platformách. Administrace stránek probíhá přes jednoduché, ale účinné webové rozhraní, které si můžete sami vyzkoušet. Na systém Mambo přešlo i Gymnázium Jižní Město, které navštěvuji, a výsledek tohoto skvělého rozhodnutí si můžete sami prohlédnout na školních stránkách.

Blbinka týdne

Srdce každého stresovaného uživatele jistě potěší blbinka jménem XSnow. Tento prográmek sice nemá absolutně žádné praktické využití, ale komu by se nelíbilo nechat si zasněžit obrazovku, že? ;) Sníh se dokonce usazuje i na jednotlivých oknech a tvoří tak krásné kopečky. Skvělá volba pro blížící se vánoce!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku