Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (22. 3. 2006)

22. 3. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V první jarní sklizni se podíváme na novou verzi Keytouch a Fedory. Také se objevil nadějný vektorový program, skoro-kopie Writely a zajímavý shell. Nakonec jedna blbinka z dílny samotného Ritchieho (a ne, není to ani Unix ani C).

Keytouch

S podporou multimediálních klávesnic to v linuxu není moc slavné. Nedávno jsem zde sice upozorňoval na program Keytouch, ten ale ve své době neumožňoval jednoduché přidání a editaci vlastní klávesnice. Teď vyšla nová verze 1.5, která obsahuje GUI, kde můžete definovat vlastní akce při stisku tlačítka. Na výběr je několik pluginů (Amarok, přepínání ploch v KDE, mixer…) nebo můžete spustit libovolný program.

Keytouch

Keytouch

Fedora

Po 14 měsících vyšla nová verze Fedory (5). Tuhle distribuci Linuxu asi není třeba představovat, takže jenom co vás v ní čeká nového: standardní kompilátor je GCC 4.1, X.org je v sedmičkové verzi, GNOME 2.14, KDE 3.5.1, OpenOffice 2.0.2 a Apache 2.2 – z těch hlavních aplikací.

Xara

Linuxu už dlouho chybí pořádný kreslící vektorový program kvalit Ilustratoru nebo Corelu. Možná se tímto chybějícím dílkem stane Xara Xtreme (0.3). Xara je původně program pro Windows, ale jeho tvůrci nedávno otevřeli zdrojové pod GPL licencí a vyzvali komunitu k portaci na Linux a Mac. Program byl tvořen tak, aby mohl být lehce portován (jeho počátky se datují do 1990 a jsou spjaty s Acorn RICS, nikoliv s Windows), ale i tak bude kompletní portace pár měsíců trvat. Dnes je ho možné zkompilovat a spustit, ale některé nástroje stále nefugují a uložení není možné do jiného než proprietárního formátu. Nicméně program vypadá velmi slibně (mrkněte do galerie – některé věci jsou fantastické). Určite sledujte jeho další vývoj.

Xara

Xara

openWYSIWYG

To že existuje nějaký Writely, který umožnuje editovat dokumenty přes web, už ví díky akvizici Googlu asi všichni. Pokud byste chtěli něco takového vytvořit sami nebo prostě jenom chcete změnit své textové formuláře na WYSIWYG, tak to můžete udělat velmi jednoduše. Stačí použít openWYSIWYG (1.0). Jedná se o čísté JavaScriptové řešení (nic není na straně serveru) a umožní vám změnit libovolné textarea v plnohodnotný WYSIWYG editor. Umí… no – všechno. Když jsem to viděl, tak jsem nechtěl věřit, že je možné něco takového vytvořit tak, aby to fungovalo všude (IE 5.5+, Firefox 1.0+, Mozilla 1.3+ i Netscape 7+). Tady slova nepomohou, to prostě musíte zkusit sami.

Anthias

Program Anthias (3) se snaží zaplnit mezeru mezi klasickými shelly (sh, bash, ksh..) a grafickými manažery (Krusader, mc …). Obsahuje tři části: stromovou adresářovou strukturu pro rychlý pohyb, vstupní řádek a nad tím je velký prostor pro výstup z programu. Celkově z toho mám velmi příjemný pocit. Program je samozřejmě v grafice a je vystavěn nad knihovnami KDE, takže to není žádný drobeček. Ale pokud vám xterm připadá chudý a Krusader přeplácaný, tak by to mohlo být to pravé pro vás.

CS24_early

Anthias

Anthias

Blbinka

Všichni víme co to je GNU. GNU is Not Unix – jasně. Jenže co je Unix a zároveň není Unix. Kulišácká otázka. Dennis Ritchie na ni zkusil odpovědět. No dobře. Tuhle otázku si zrovna nepoložil. On zkusil odpovědět na to, kdo používá značku Unix na něco jiného než ji používáme my. To předtím byla jen fabulace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.