Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (27. 9. 2006)

27. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska zde máme jednoho šikovného FTP klienta, popovídáme si Jabberem a uděláme si pořádek ve sbírce takřka čehokoliv. V druhé části nás čeká „multiplayer notepad”, nasadíme si na web chat a závěr bude patřit jedné zajímavé službě.

KFTPgrabber

Název KFTPgrabber asi dává poměrně přesně tušit o co jde a tak asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o FTP klienta pro KDE pod GPL.

KFTPgrabber si rozumí s FTP, SFTP, FTPS a FXP, umožňuje pracovat s více servery současně prostřednictvím panelů a záložky taky samozřejmě nechybí. K dispozici je rovněž možnost omezení rychlosti stahování, počet současně stahovaných souborů či zadání rozsahu portů pro aktivní spojení. Nechybí ani možnost zaslání vlastního FTP příkazu v případě zvláštních požadavků. Celkově je KFTPgrabber velmi dobře konfigurovatelný a působí příjemným dojmem.

KFTPGrabber

Gossip

Nepochybuji o tom, že jste již o Jabberu minimálně slyšeli a nemalá část z vás ho jistě i používá, ale pokud stále odoláváte, měl bych pro vás tip na dalšího klienta. Tentokráte jde o Gossip a nejvíc mu to bude slušet v GNOME.

Gossip je typický IM klient pro prostředí GNOME a neprojevuje se pouze v závislostech, ale i v ovládání. Vše je (ne)příjemně jednoduché a nastavit se toho moc nedá, ale přitom to tak nějak funguje, a to docela dobře. Pokud bych měl Gossip k něčemu přirovnat, nejlépe by se hodil asi GnomeICU, až na protokol. Za zmínku snad ještě stojí, že pro ukládání záznamů rozhovoru bylo zvoleno XML, ale jinak si je ho potřeba odzkoušet, jestli padne do oka, protože funkční výbavou neoslní. Šířen je pod GPL.

Gossip

Tellico

Za názvem Tellico se ukrývá prográmek, který vám pomůže udělat si pořádek ve své sbírce a je celkem jedno, čeho se sbírka týká. Tellico je určeno pro KDE a licencováno GPL.

Předdefinované jsou profily například pro sbírku hudebních nahrávek, filmů, známek, mincí, vín a mnoha dalších, ale vytvořit si můžete i vlastní. Se zadáváním běžných věcí, jako jsou například CD, vám mohou pomoci data dostupná na internetu. Konkrétně u hudby je to Amazon nebo Yahoo! Audio. Záznamy si můžete hodnotit, poznamenat si, kolik daný exemplář stál, či jestli ho náhodou nemá někdo půjčený. Tellico dokáže vygenerovat i různé seznamy vhodné pro tisk. Data jsou ukládána do zazipovaného XML souboru.

Tellico

Gobby

„IRC is just multiplayer notepad.” Takhle nějak zní jeden otřepaný vtípek z prostředí IRC sítí a i když jeho výstižnost asi nebude stoprocentní, jedna zajímavá myšlenka tam přece jen je a to onen „multiplayer notepad”. Při troše dobré vůle by se takhle dal nazvat editor Gobby, který slouží právě k editování textových souborů více uživateli najednou.

Po spuštění se jeden z editujících musí stát serverem, na kterého se ostatní připojí a skupinové editování dokumentů může začít. Libovolný uživatel může otevřít nebo vytvořit nový soubor a ostatní se k němu mohou přidat. Editor dovede zvýrazňovat syntaxi celé řady formátů a k dispozici je i sekce s chatem, ke komunikaci o aktuálně editovaných souborech. Části textu jsou odlišeny barevně podle editujícího. Editor je napsán v GTK+ a kromě Linuxu si porozumí i s MS Windows či Mac OS. Licencován je GPL.

Gobby

phpFreeChat

Na jedno „kecátko” již dnes přišla řada, ale phpFreeChat slouží přece jen k poněkud jinému účelu. Ono PHP v úvodu názvu jednoznačně signalizuje nasazení na webu a krom PHP se opírá ještě o AJAX, neboli Asynchronous JavaScript and XML.

PhpFreeChat je jednoduchý na instalaci, nastavení a k práci s uživateli a zprávami vystačí se souborovým systém. K dispozici je více chatovacích místností, podporuje privátní zprávy a moderování se provádí formou příkazů. S vytvořením vlastních CSS stylů by také neměl být větší problém. Zmiňovaná jednoduchost instalace je opravdu na místě, protože k základnímu uvedení do provozu stačí pouhé rozbalení a nakopírování například i na webzdarma.cz. Šířen je pod Library GPL a vyzkoušet si jej můžete na webu projektu.

root_podpora

Publicons

Dnes mám pro vás na závěr jednu zajímavou službu publicons.de. Vrchol užitečnosti se sice za ní neskrývá, ale vyloženě blbinkou bych si jí dovolit nenazval. Pokud chcete dát najevo např. v patičce diskusního fóra nebo na svém webu náklonnost k určitému software, značce, řetězci…, není nic snazšího, než si zde tyhle věci naklikat a nechat si vygenerovat obrázky. Použití už je jen na vás.

publicons.png

Blbinka

A na úplný závěr bych zde měl ještě jeden povedený obrázek, který vysvětluje, jak možná Firefox ke svému jménu přišel. Obrázek pochází ze serveru urod.ru.

Firefox

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku