Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (31. 1. 2007)

31. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnešní sklizeň bude zkraje virtualizovaná, ale poté, co si ověříme login a heslo v Apachi a odstraníme nepotřebné rpm balíky, konečně můžeme vyhladit přechody mezi fotkami v panoramatu. A nakonec si velmi jednoduše vytvoříme DVD. A na Balmerovu čest slibuji, že se ani slovem neotřu o uvedení Visty na trh.

Virt Install a Virt Mannager

Virt Install (0.100.0) je nástroj, který vám v příkazové řádce umožní jednoduché vytvoření XENového guesta, stačí zadat kickstart strom, media url a kde chcete mít disk, kolik chcete paměti a… máte nového XENa. Navíc není nutné chodit ani do té příkazové řádky, protože Virtual Machine Manager (0.3) umí obsluhovat Virt Install a nabídne vám k tomu hezké klikací prostředí. Virtual Machine Manager se umí připojit na hypervisora (ať už lokálního nebo vzdáleného) a zobrazovat informace o jednotlivých XENech. U každého guesta si můžete zobrazit jeho sériovou a grafickou konzoli. V hlavním okně přehledně vidíte zatížení všech guestů a samozřejmě je můžete i pozastavit a ukončit. Od poslední verze se zde zobrazují i zastavené (shutdown) guesty, můžete je odtud i nastartovat. Což se doteď muselo dělat otravně z příkazové řádky pomocí příkazu xm create foo.

virt mannager

Virtual Machine Manager

mod_auth_pamacea

Většina modulů do Apache na ověřování identity (authentication) pracuje přes Basic Auth. Což má bohužel tu nevýhodu, že se nelze odhlásit jinak než zavřením prohlížeče. Takže pokud chcete funkční odhlašování, tak vám doporučuji mod_auth_pamacea (3.0). Modul je pro Apache2 – jednička už není podporovaná – a přijímá login a heslo z formuláře. Ověřování identity je děláno přes PAM a po ověření je vytvořena session, která se ukládá do cookies. Velmi příjemné je možnost nastavení různých parametrů, např. přesměrování na stránku, když klient neumí cookies.

rpmorphan

Když si nainstalujete do systému nějaký balíček, tak si obvykle vyžádá instalaci dalších knihoven. V momentě, kdy balíček odinstalujete nebo ho upgradujete na novou verzi s novými knihovnami, zůstanou vám v systému knihovny, resp. balíky, které vůbec nepotřebujete. Tohle již drahnou dobu umí v Debianu řešit program deborphan. Jenže pro rpm distribuce nic takového není. A to se rozhodl změnit Eric Gerbier, který vzal deborphan, silně ho upravil pro rpm a nazval ho rpmorphan.

Enblend

Již dlouhou dobu, používám na vytváření panoramat Panorama Tools a jeho skvělé GUI Hugin. Bohužel Hugin vyžaduje, aby se obrázky mezi sebou moc nelišily, jinak produkuje mezi přechody nepříjemné artefakty (západ slunce na rovníku, kdy se velmi rychle měnilo světlo). Tohle by měl mnohem lépe řešit program Enblend (3.0), který nevyhlazuje jenom hranice švu, ale vyrovnání barev a jasu probíhá v daleko větší části obrázku. Používá na to Gaussovy a jiné pyramidy, což už jde mimo mě. Ale funguje to. Jediné, co mě trošku vadí, je nárůst řetězce na: pano-sift → hugin → enblend.

Enblend

Enblend

Man DVD

Program Man DVD (2.4) je program na vytváření vlastních DVD. Je tak jednoduchý, že ani nebudete potřebovat napsat „man dvd“. Je ještě o řád jednodušší než Q DVD-Author, který se mi nikdy nepodařilo zcela rozjet dle mých představ. Man DVD je jednoduchý průvodce, kde si všechno vyklikáte. Například tlačítko pro spuštění filmu nemusíte složitě vytvářet, ale vložíte daný film a řeknete, že chcete obrázek z filmu. Ten se spustí a vy pouze v příslušné pasáži smáčknete ikonu foťáku. Hotovo. A takhle jednoduše to jde pořád. Nemusíte nic vědět o použitém kodeku, o nějakých normách… prostě klikáte a ono to funguje. Tento program mě hodně nadchnul.

CS24_early

mandvd

Man DVD

Blbinka

Tak už je to tady. Vista je oficialně v prodeji a překvapivě obsahuje i proprietární implementaci vi. A ne – Vista rozhodně nekopíruje nápady z OS X.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.