Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 4. 2006)

5. 4. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme na překlepy, opravování poškozených obrázků, ladění CGI skriptů, alternativu k tail, a pak je tu jedna roztomilá blbinka.

GREYCstoration

Již jsem se mnohokrát setkal s obrázkem, který byl překryt nápisem, nebo na něm bylo logo a to bylo třeba odstranit. Určitě jste také někdy takto trávili dlouhé minuty až hodiny u GIMPu. Příště už sáhnu rovnou po programu GREYCstoration (2.3). Program upraví obrázek tak, že odstraní lokální variace v obrázku a zachová důležité prvky jako jsou hrany a rohy. Program primárně vznikl pro odstraňování šumu z obrázků, ale zvládne i odstranění titulku z filmu nebo vyhlazení mnohonásobné zvětšeniny. Na následujícím obrázku si můžete všimnout, že u fotky, které dobrá polovina chybí, se podařila, s výjimkou oblasti kolem úst, dokonalá oprava.

Grey

GREYCstoration – doplnění chybějících částí obrázku

xtranslate

Myslím, že každý neanglický uživatel počítačů se občas potýká s přepínáním klávesnice a kolikrát napíše „n2co takov0ho“. A pokud se nedíváte delší dobu na monitor a píšete a píšete, pak je opravování takového textu velmi otravné. Program xtranslate (0.1) se vám to bude snažit ulehčit. Program po startu načte konverzní tabulku s jednoduchým formátem „map 2 0×01 0×1B“. Uvedený záznam říká, že se má znak 2 převést na znak ě (hexadecimální hodnota v UTF8). Poté, co je načtena tato tabulka, se přečte obsah clipboardu (X selection) a přeloží se podle uvedené mapy. Autor doporučuje namapovat spouštění programu přes xbindkeys a nějakou klávesu, aby šlo spustit xtranslate přímo. Program je úplně nový, takže je přiložena pouze vzorová mapa pro hebrejštinu. Pokud si uděláte vlastní mapu, tak se s ní pochlubte v diskuzi.

Perl5Webdb

Ladit perlovské CGI je … no – taková nehezká, nepěkná, zkrátka ošklivá věc. Perl5Webdb (0.01) by to měl zlepšit. Dynamicky zapne debugger a v okně prohlížeče vám umožní krokovat (Step In, Step Over, Continue) váš program, sledovat a modifikovat obsah proměnných. Po zavření okna debugeru program normálně doběhne a perlovský debugger se dynamicky vypne. Bohužel jsem neměl možnost si to vyzkoušet na vlastní kůži, protože program vyžaduje perl zkompilovaný i s debuggerem, což na žádném mém stroji nemám.

Perl5WebDB

Perl5Webdb

Logtail

Může se stát, že byste chtěli sledovat obsah nějakého logu, ale nemůžete použít přístup na konzoli a klasický tail. Pak by se vám mohl hodit Logtail, který zobrazí konec souboru v okně webového prohlížeče a pokud dojde ke změně, tak se nepřenáší celý soubor znovu, ale pomocí AJAXu se pouze přilepí nový konec.

Cloud 24 - tip 1

Logtail

Logtail

Blbinka

Zajímalo vás někdy kolikrát se vyskytuje ve zdrojácích jádra slovo „shit“ nebo „fuck“? Ne?! No to by mělo. Vidar Holen vytvořil grafy počítající počet nadávek v každém vydání kernelu. Navázal tak na starý projekt Kernel Fuck Count, který bohužel beznadějně zastaral. Pokud se na grafy podíváte, zjistíte že počet těchto slov v jádře roste, ale v přepočtu na jednu řádku kódu naopak výrazně klesá. Že by vývojáři stárli? Nemožné!
Nestartujete hned grep na nejoblíbenější slovo! Ušetřte si práci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.