Hlavní navigace

Nová verze Apache OpenOffice, Microsoft a právo na opravu

10. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Canonical představil Ubuntu Frame, Chrome 96 a lepší WebRTC i sdílení obrazovky na Waylandu, Wine 6.19, vzpomínka na první prototyp Leica, Paul Shillito o MOSFET, Debian 11.1 a 10.11, Vivaldi 4.3.

Wine 6.19 opravuje 22 chyb

novou vývojovou verzí Wine jsou další knihovny převedeny do formátu PE (Portable Executable), konkrétně jde o IPHlpApi, NsiProxy, WineDbg a pár dalších modulů. Dále tvůrci zas o něco vylepšili podporu HID joysticků, kernelové části GDI byly přesunuty do Win32u a pracuje se na podpoře Dwarf 3/4 debuggingu. Opraveno je 22 chyb, přičemž nejstarší si počkala více než 9 let, nejmladší pak 4 dny.

Apache OpenOffice 4.1.11 bez podstatných novinek

Apache Software Foundation ohlásila novou verzi kancelářského balíku Apache OpenOffice 4.1.11. Jde o v pořadí 14. vydání pod křídly Apache poté, co projekt převzala. Nová verze přináší řadu vylepšení a oprav. Tolik říká teorie. Praxe je samozřejmě taková, jak jsme probírali již mnohokrát v minulosti: oproti LibreOffice je Apache OpenOffice v obrovském skluzu a vlastně dělá spíše ostudu. Přesto balík nadále existuje a je nějak udržován. Zájemci o přehled novinek mohou nahlédnout do zprávy o vydání této verze, nic zásadního však neobsahuje.

Chrome 96 nabídne lepší podporu WebRTC a sdílení obrazovky na Waylandu

Pro linuxové uživatele bude vydání Chrome 96 příjemnou novinkou, díky práci Jana Grulicha z Red Hatu, který se věnuje nové implementaci DMA-BUF v kódu WebRTC. Ten bude nyní výrazně svižnější, a to díky použití OpenGL. Jan dále stojí za vylepšeními podpory screensharingu na Waylandu (ubírá množství operací na snímek obrazu, což by mělo vést ke snížení zátěže CPU; další novinky pak ještě přijdou). Podrobnosti v blogpostu autora.

Canonical představil Ubuntu Frame

Nová specifická odnož Ubuntu vzniká v Canonicalu. Jmenuje se Ubuntu Frame a jde o celoobrazovkové hotové řešení postavené nad Mirem, určené pochopitelně pro embedded systémy, IoT a další podobné scénáře použití. Pohánět může i různé interaktivní kiosky, jde přitom o další dlouhodobě podporované řešení (podpora bude udržována 10 let) vycházející ze světa Ubuntu, které v případě úspěchu může zlepšit finanční bilanci Canonicalu. Funguje, jak již zaznělo, na Miru (což je nyní Wayland kompozitor) a podporuje jak GTK, tak Qt a SDL, případně dále Electron a Flutter. Kód je k dispozici pod licencí GPLv3. Podrobnosti v oznámení (plus stručný přehled).

KDE přechází na GitLab

Dosud projekt KDE využíval continuous integration systém na bázi Jenkins, nově ale přechází na systém využívající GitLab. Stručně řečeno slovy Nata Grahama: nový systém běhá lépe a automaticky při každém merge requestu, což snižuje pravděpodobnost začlenění chybného kódu, vedoucího k problémům při kompilaci či unit testech. Systém je ale v počátcích procesu nasazení, takže od něj můžeme čekat ještě mnohé, už dnes prý šetří spoustu času a vede k vyšší kvalitě KDE.

Z dalších novinek pak počítejme s tím, že KDE Plasma 5.23 dostane přízvisko 25th anniversary edition, jelikož KDE slaví čtvrt století existence.

Dílčí novinky dostává třeba projekt hudebního přehrávače Elisa. Při scrollování nad zobrazením kalendáře v Plasmě (kolečkem myši či touchpadem) je možné posouvat se po měsících. Opraveny jsou některé chyby v prohlížeči dokumentů Okular, pracovalo se opět i na podpoře Waylandu v rámci KWin, stránka formátů v systémovém nastavení byla přepsána do QtQuick, což vyřešilo mnoho UI chyb. Vylepšení se dočkal i Discover. Kompletní přehled je k dispozici v Natově textu.

Microsoft bude zkoumat možnosti práva na opravu u svých výrobků

Podobně jako Apple, i Mirosoft vyrábí povětšinou monolitická hardwarová zařízení, případně zařízení částečně rozebratelná, kde se však nepočítá s možnostmi opravy či výměny většiny komponent. Například stroje řady Surface a herní konzole Xbox. V USA však sílí snahy o zavedení práva na opravu (letos proběhla první slyšení v kongresu v této věci a do věci se s podněty vložila i FTC, federální obchodní komise), a tak se nyní Microsoft podvoluje tlaku veřejnosti, včetně vlastních akcionářů, a bude zkoumat, jestli/jak právo na opravu lze nabídnout u jeho produktů.

CS24_early

Microsoft tak nově nechá zpracovat třetí stranou studii hodnotící environmentální a sociální dopady v souvislosti s rostoucím přístupem zákazníků k opravám a navrhne nové mechanismy, které dostupnost oprav zvýší, a to právě včetně zařízení rodin Surface a Xbox. Dále zvýší dostupnost některých součástek a potřebné opravářské dokumentace mimo vlastní síť autorizovaných servisů Microsoft a v neposlední řadě iniciuje nové mechanismy pro možný vznik lokálních opraven pro své zákazníky.

Krátce

  • Dnes velikost fotografických snímačů porovnáváme vůči nepsanému standardu full frame. Ten stojí na velikosti kinofilmového políčka 35mm filmu, jak jej poprvé použil Oskar Barnack, zakladatel společnosti Leica. KosmoFoto v těchto dnech vzpomíná na první fotografii pořízenou v německém Wetzlaru na tento formát negativu, a to roku 1914.
  • Paul Shillito (Curious Droid) zveřejnil video shrnující historii technologie MOSFET.

  • Byly vydány aktualizované verze Debian 11.1 a Debian 10.11. Řeší především nahlášené či odhalené bezpečnostní chyby.
  • Na světě je též nová verze prohlížeče Vivaldi 4.3. Přináší vylepšený Capture, v základu vypnuté API Idle, grafické zobrazení ve správci stahování, vylepšenou synchronizaci, překlady do 108 jazyků a podporu PWA. Podrobnosti na domovském webu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.