Hlavní navigace

Novější ovladač Intel Arc pro Ubuntu, KVM s až 4096 x86 vCPU

5. 11. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Canonical
Fwupd 1.9.7 s dalšími produkty Logitech, Synaptics a WD, OpenRazer 3.7 s podporou 12 dalších zařízení, FreeBSD 14 ještě s ovladači ISA, XWayland a lepší přepínání OpenGL/ES, alfa verze KDE Plasma 6.0.

Fwupd 1.9.7 s podporou dalších produktů Logitech, Synaptics a Western Digital

Richard Hughes ze společnosti Red Hat vydal novou verzi Fwupd 1.9.7. Jak je již zvykem, do projektu přibývá podpora dalších zařízení, u kterých je možné díky Fwupd a službě LVFS aktualizovat firmware z Linuxu. Přibývá ale také podpora pro požadavky child zařízení zapsané v metadatech, více než jednoho BKC, parsování cabinet archivů bez nutnosti externí knihovny libgcab či vylepšení pro eMMC a oprava řady chyb.

Nově podporovaná zařízení zahrnují rodinu Logitech Rally System, zařízení PixartRF HPAC, více čteček otisků prstů Synaptics Prometheus, některá eMMC řešení od Western Digital a produkty postavené na VIA VL830 a VL832.

OpenRazer 3.7 přidává podporu 12 dalších zařízení

Žádné specifické vylepšení funkcionality nová verze balíku OpenRazer pro (nejen) klávesnice, myši a notebooky značky Razer se nekoná, zato autoři přidali podporu řady dalších produktů této oblíbené hráčské značky. Opraveny jsou některé chyby, mírně vylepšen chod démonu OpenRazer a pročištěn jest kód pro myši. OpenRazer 3.7 si nově poradí s následujícími produkty:

  • Razer Laptop Stand Chroma V2
  • Razer DeathStalker (Essential)
  • Razer Blade 15 (2023)
  • Razer DeathAdder V3
  • Razer Blade 16 (2023)
  • Razer Blade 18 (2023)
  • Razer Ornata V3 (PID 0×02A2)
  • Razer Viper Mini SE
  • Razer Cobra Pro
  • Razer BlackWidow V4
  • Razer Naga V2 HyperSpeed (Receiver)
  • Razer Viper V3 HyperSpeed

XWayland podporuje lepší přepínání mezi OpenGL a OpenGL ES

XWayland dostal nový přepínač příkazové řádky -glamor. S jeho pomocí lze jednodušeji přepínat mezi použitím „plnotučného“ OpenGL a variantou OpenGL ES pro hardwarovou akceleraci obsahu. Tím se mimo jiné řeší dosavadní praxe, kdy XWayland automaticky zkoušel nejdřív OpenGL. Podrobnější informace jsou shrnuty v merge requestu této novinky.

KVM v Linuxu 6.7 přidá LoongArch a až 4096 x86 vCPU

Jelikož vydání Linuxu 6.6 proběhlo, běží naplno práce na příští verzi 6.7 Kernelová virtualizace KVM například dostane podporu čínských procesorů architektury LoongArch (popisována je jako velmi podobná MIPS, ze které LoongArch ISA vychází). Na poli x86 zase dojde ke zvýšení limitu počtu virtuálních CPU jader na 4 096 (konfigurační položka CONFIG_KVM_MAX_NR_VCPUS) s možností nastavit nižší výchozí počet, aby bylo možné se vyhnout velké spotřebě paměti.

Virtualizace navíc bude v šest-sedmičce podporovat řešení chyb AMD Inception/SRSO. Přibudou také opravy pro KVM x86 Secure Encrypted Virtualization (SEV), podpora rozšíření Smstateen a Zicond pro RISC-V a různá další vylepšení včetně věcí pro architektury ARM. Podrobnosti shrnuje Paolo Bonzini z Red Hatu v merge requestu.

Novější ovladač Intel Arc pro Ubuntu

Loni přišel Intel s hotovým balíčkem ovladače pro svá grafická jádra rodiny Arc pro Ubuntu 22.04 LTS a také Ubuntu 23.04 či pozdější. Přinášel v jednom celku kernelový ovladač s backportovanými novinkami a ovladač Mesa, což byl způsob jak uživatelům oblíbené distribuce nabídnout jednoduchou cestu k provozování neustále vyvíjené upstream podpory pro tyto karty.

Nyní přichází po delší době aktualizace tohoto balíčku. Nedoprovází ji žádný přehled novinek, byť Phoronix dodává, že přibyla podpora pro 14. generaci procesorů Core, které byly nedávno uvedeny na trh. Balíček nadále podporuje i stará integrovaná řešení rodiny 11. generace Tiger Lake. Balíček je ale určen pro již zmíněné starší verze Ubuntu, nedávno vydané Ubuntu 23.10 s kombinací Linux 6.5 + Mesa 23.2 už dostává vše potřebné automaticky z povahy novějších verzí jádra a Mesa.

CS24_early

FreeBSD 14 ještě s ovladači pro ISA

Kvůli určitému zdržení se v rámci projektu FreeBSD odkládá odstranění podpory sběrnice ISA. I blížící se FreeBSD 14 tak bude ISA nadále podporovat, a to s ovladači pro ne-PnP a GIANT-locked karty. Sluší se tedy explicitně zmínit, že například podpora řady PnP zvukových karet s ISA rozhraním už odstraněna byla (z hlášení ostatně nezřídka plynulo, že konkrétní karty už nefungují i přes 10 let). Tolik vypovídají novinky vývojové verze FreeBSD 14.0-rc4. Hotové vydání FreeBSD 14.0 je v plánu na 14. listopadu, tedy za lehce přes týden.

Blíží se alfa verze KDE Plasma 6.0

Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, jsou to dva dny od chvíle, kdy Nate Graham napsal, že za dva dny vyjde alfa verze Plasmy 6.0 a vývojáři horečně finišují, aby před touto Soft Freeze událostí dostali do kódu pokud možno vše. Finální zmrazení kódu pak nastane za pár týdnů, nicméně od příštího týdne začal běžet nikoli dosavadní proces přidávání funkcionality, ale proces opravování, ladění, leštění kódu budoucí Plasmy 6.0. Nate mezi novinkami zmiňuje řadu věcí v Discoveru, systémových nastaveních, stylech Plasmy, widgetech, přechodech či dialozích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.