Hlavní navigace

Novinky chystané pro jádro 4.19

3. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tux logo Autor: Larry Ewing / Simon Budig
Jádro verze 4.18 je aktuálně v RC7 stádiu a do jeho vydání už se nic moc zásadního nestane. Pomalu si tak můžeme nastínit první věci, které se objeví v Linuxu 4.19.

Přehled chystaných novinek vychází ze soupisu serveru Phoronix.

Grafické záležitosti

Z hlediska grafického dojde k začlenění ovladače Virtual Kernel Mode-Setting (VKMS), pro AMD se chystají JPEG engine v rámci Video Core Next" (VCN – čipy Raven Ridge), počáteční podpora PowerPlay v AMDGPU pro generaci Sea Islands (GCN 1.1) – tato druhá generace GCN čipů tím bude zase o krůček blíže k přesedlání ze starého ovladače Radeon na AMDGPU jako výchozího.

AMD Raven Ridge
Autor: AMD

AMD Raven Ridge

Raven Ridge APU navíc dostanou tzv. stutter režim sloužící k úspoře energie v oblasti nakládání s FIFO a pamětí u displejů a další šetřící techniky. Kromě toho AMDGPU přinese opravy týkající se video dekodéru UVD 7.2, GPU Scheduleru, čištění kódu správy paměti TMM, opravy PowerPlay pro Carrizo a Stoney Ridge APU ad.

Intel chystá pro DRM také spoustu aktualizací. Jedna se týká podpory GVT vGPU huge-page v hostech, další zase oprav Panel Self Refresh (PSR), vylepšení GMBUS pro HDCP 2.2 (verze obvykle používaná u 4k), správy paměti GEM atd.

Nvidia pochopitelně nechystá nic, ta si hraje na svém uzavřeném písečku a nejvíc ji momentálně trápí velké skladové zásoby stávajících karet i GPU, kvůli kterým je uvedení nové generace grafik částečně odsunuto a částečně ty karty přijdou na trh s vyšší cenovkou (protože výrobci logicky nechtějí „vyprodávat“ stávající generaci za snížené ceny). V rámci ovladače nouveau se nečekají velké změny, něco málo kolem DisplayPort MST či podpory změn frekvencí pro laptopy PRIME se ale objeví.

DisplayPort MST
Autor: AMD

DisplayPort MST

Další věci

Obecně pak Linux 4.19 přinese podporu HDMI CEC při použití adaptérů z DisplayPortu či USB typu C na HDMI. Používání rozhraní Thunderbolt bude méně energeticky náročné díky implementaci řízení spotřeby (pracuje na tom mj. Mika Westerberg z Intelu).

Objeví se také několik nových frameworků, Phoronix uvádí Idle Injection Framework, což je obecný framework na řízení idle cyklů CPU, na kterém pracovali v Linaro (zatím si to třeba Intel a AMD řeší svými vlastními systémy vkládání idle cyklů, aby byl dodržen stanovený limit odběru či teploty CPU). Dále se objeví frameworky FPGA Device Feature List a Google Gasket (Google ASIC Software, Kernel Extensions, and Tools).

CS24_early

I 32bit x86 procesory budou používat KPTI, což sice sníží jejich výkon (to může být u této třídy dnes už poměrně bolestivé), ale řeší chybu Meltdown, chybět nebude ani Lazy TLB. Rychlejší síťování s jádrem 4.19 zase obstará CAKE Qdisc. Pár lidí by mohl potěšit ovladač pro herní klávesnici Cougar 500k, lepší podpora 8 let starého přístroje Samsung Galaxy S, spoustu lidí pak určitá vylepšení podpory Raspberry Pi. Pro Snapdragony od Qualcommu se zase objeví aktualizované ovladače pro DRM / Kernel Mode-Setting, a to včetně podpory modelu Snapdragon 845 (aktuálně nejvyšší ARM SoC v drtivé většině hi-end telefonů s Androidem).

Výčet pochopitelně není kompletní, na to je příliš brzy. V průběhu tohoto měsíce se budeme dozvídat další a další podrobnosti o tom, co bude do jádra 4.19 začleněno, nebo naopak co začlenění nestihne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.