Hlavní navigace

Novinky v CSS3: Multiple Background

12. 9. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pozadí webové stránky není žádná novinka, vlastně je to jedna z nejstarších vlastností. Určitě si pamatujete různé obláčky, pohyblivé panáčky či jiné obludnosti. Dnes jsme naštěstí dál a můžeme na stránce nadefinovat dokonce několik různých pozadí najednou. K čemu to vlastně je a jak to pořádně využít?

Novinky v CSS3 - Multiple Background

Pomocí CSS3 je nyní možné definovat elementu pozadí, z kolika obrázků se nám jen zachce. Tato vlastnost je i poměrně jednoduchá a jasná. Pro multiple background používáme buďto vlastnost background, nebo background-image. Tyto dvě vlastnosti slouží k definování toho, co vlastně na pozadí bude. Jejich hodnoty vypadají následovně: url('url_adresa.png/jpg/gif'), url('url_adresa.png/jpg/gif'); Takto jsme definovali jednomu elementu dva obrázky na pozadí. V tomto případě se řídí vrstvení (co bude navrch a co vespod) podle zapsání jednotlivých obrázků. První obrázek bude navrch, druhý pod ním. Pokud tedy budeme zapisovat css styl nějakému elementu, bude to vypadat následovně.

#id_naseho_elementu {
	background-image: url('trava.png'), url('zidka.png');
}

Takto potom může vypadat výsledek složený z obrázku trávy a zdi. Samozřejmě musí být obrázek s trávou průhledný. Takže PNG nebo GIF.

Další vlastností pro multiple background je vlastnost background-position, která umožňuje pozicování jednotlivých obrázků v pozadí. Buďto je lze pozicovat zapsáním vždy dvojice, například center top, nebo přímo souřadnicemi vždy ve dvojici pro souřadnice X a Y. Tedy background-position: 50px 20px. Pokud chceme zapisovat pozici pro oba obrázky pozadí, bude to vypadat takto: background-position: 20px 30px, 40px 20px; tedy nejprve prvni dvojice souřadnic, čárka, druhá dvojice souřadnic.

Totéž platí i pro background-repeat. Například zapíšeme background-repeat: repeat, no-repeat. V tomto případě by se první obrázek pozadí opakoval a druhý vespod by byl vykreslen pouze jednou.

Věřím, že si mnozí říkáte, na co vlastně může taková vlastnost být, vždyť pokud budu chtít dva obrázky přes sebe, neměl by to být zas takový problém i bez CSS3. To ale není pravda v případě, kdybychom potřebovali vytvořit něco takového s proměnnou šířkou a výškou:

V tomto případě si budeme muset připravit obrázky rohů a opakující se části rámů, obrázky jsou zde:

Pokud už máme grafickou část připravenou, napíšeme si css styl, který nám všechny tyto obrázky postaví na správné místo a povolí nebo zakáže některým z nich opakování. Vlastnosti background-image přiřadíme nejprve url adresy všech čtyř rohů, aby byly vždy navrchu a nemohly je překrývat opakující se středové příčky. Co se týče background-position, první roh (vlevo nahoře) bude pozicovaný k left top. Horní pravý k right top a tak dále. Poslední je opakování. Pokud bude něco potřeba opakovat, budou to příčky a co se týče rohů, těm opakování zakážeme. Horní a dolní příčce nastavíme do vlastnosti background-repeat: repeat-x, což zaručí, že se budou opakovat jen ve směru X. Levé a pravé příčce nastavíme repeat-y. Výsledný stzl bude vypadat takto:

#id_elementu {
	background-image: url('levyhorni.png'), url('pravyhorni.png'), url('pravydolni.png'),  url('levydolni.png'), url('hornipricka.png'), url('dolnipricka,png'), url('levapricka.png'), url('pravapricka.png');
	background-position:left top, right top, right bottom, left bottom, left top, left bottom, left top, right top;
	background-repeat:no-repeat, no-repeat, no-repeat, no-repeat, repeat-x, repeat-x, repeat-y, repeat-y;
	width:450px; /* velikost můžete poté nastavovat, jakou chcete, takto nastavené pozadí se vždycky přizpůsobí. */  
	height:300px;
}

Jako příklad jsem zvolil textarea jako element, na kterém toto ukážu, má totiž ve spodním pravém roku úchop na zvětšování velikosti. Lze to ale použít na mnoho elementů. V kombinaci s jinými obrázky jdou dělat pomocí tohoto vylepšení poměrně velké věci, které bychom jinak museli nahrazovat buďto pomocí js, nebo dělat na každou velikost jiný obrázek v pozadí.

Stejnou funkci jako background-image: má i vlastnost background:. A na výsledný efekt nemá vliv, jestli použijeme jednu nebo druhou.

CS24_early

Co se týče podpory v prohlížečích:

Vlastnost background-image: podporuje

  • Mozilla Firefox od verze 3.6
  • Safari 1.0+
  • Chrome 1.3+
  • Opera 10.5+
  • IE 9.0+

Příště se podíváme na nové možnosti rámečků Border.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Smola je studentem ČVUT, věnuje se programování, web-designu, grafice a psaní článků. Pracuje na vlastním projektu 4dgraph.com, který umožňuje sdílet fotky, grafiku a textury.