Hlavní navigace

Open Transport Tycoon Deluxe

10. 9. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešní recenzi si představíme lehce vylepšený (nejen) linuxový port jedné hodně známé a populární hry - Transport Tycoon Deluxe (TTD). Jedná se o budovatelskou real-time strategii, ve které vlastníte přepravní firmu a stavíte silnice, železnice, letiště... a samozřejmě kupujete příslušné dopravní prostředky na přepravu, ať už lidí, nebo různého zboží.

ottd

Transport Tycoon byl ve své době skvělou hrou a na hratelnosti pranic neztratil ani v dnešní době. Není tedy divu, že se toho pár lidí chytlo a vytvořili port Open Transport Tycoon Deluxe (OpenTTD). Hra využívá data z původní hry, což znamená, že roztomilá grafika a zvuky zůstaly v nezměněné podobě – možná to bude připadat roztomilé i vaší přítelkyni, doporučuji vyzkoušet:) Potřebujete ale originální CD s hrou.

ottd

Po spuštění hry se objeví jednoduché menu a dokonce v češtině. Máte na výběr začít novou hru, nahrát uloženou pozici, vytvořit novou mapu v editoru, nebo si zahrát mapu někým už stvořenou. Graficky si můžete zvolit ze čtyř typů provedené krajiny – klasická letní, zimní, prérie a jakýsi skoro zábavní park. Pak jsou zde ještě různá nastavení ovlivňující obtížnost hry apod. Multiplayer není bohužel zatím v OpenTTD funkční. V „možnostech hry“ si lze nastavit položky jakou používaná měna (koruny, dolary, libry…), jména měst (opět podle různých zemí, např. švédská, slovenská, anglická…), jednotky vzdáleností (kilometry/míle) atp. Zajímavá je možnost změny rozlišení, kde lze vybrat až 1600×1200. V „obtížnosti“ si buď vyberete ze tří profilů (lehká, střední, těžká), nebo si vytvoříte vlastní, kde si každou položku nastavíte dle ctěné libosti. Obtížnost ovlivňuje věci jako množství protivníků, četnost poruch vozidel, cenu výstavby, katastrofy… Pak je zde ještě „nastavení patche“, kde si lze navolit různé nuance v chování hry jako zrychlování vlaku, povolení výstavby na pobřeží apod. Nastavení je tedy opravdu dost a dost a každý si může zvolit to, co mu vyhovuje.

Jestliže jste TTD nikdy nehráli, doporučuji nastavit lehkou obtížnost a vyzkoušet si základní principy hry. Ovládání není nijak složité, ale přece jenom je potřeba pochopit pár principů.

ottd

Vrhněme se tedy na novou hru – zde si necháme vygenerovat novou náhodnou mapu. Tak, nejspíše se před námi objeví krajina se stromy, kopci, městy… krajinu lze buď posouvat kurzorovými šipkami, nebo můžete držet pravé myšítko a pohybovat s myší do kýžené strany.

Prakticky celý prostor obrazovky zabírá krajina, jen nahoře a dole jsou dvě úzké lišty. Dolní zobrazuje jen datum, jméno společnosti a stav konta. Horní je už zajímavější – podle obrázků ale snadno poznáte, k čemu slouží. Od nejrůznějších statistik, grafů a map až po stavění infrastrutury. Hned ze začátku doporučuji kliknout na ikonku s portrétem osoby v cylindru – to jsou informace o vás. Tady si lze nastavit jméno společnosti, firemní barvu, vzhled vaší osoby (některé zjevy jsou obzvlášť vyvedené:), a můžete si vybrat, kam postavit své ředitelství – vyberte si pěkné místo, protože čím více bude firma prosperovat, tím se z dřevěné chajdy bude stávat honosnější budova. Ale to je jen takový pěkný detail.

Ale pojďme se naučit také něco postavit, začneme třeba od přepravy lidí autobusy – nebude to vynášet zatím moc, ale je to na nákup levnější než vlaky a navíc díky tomu bude město růst. Vyberte si tedy nějakou sympatickou vesničku (lze si ji přejmenovat) a klikněte na ikonku cesty. Zobrazí se jednoduché, opět ikonkové menu (když podržíte na kterékoliv ikoně pravé tlačítko, zobrazí se nápověda, co to dělá). Zde máte konkrétně na výběr stavění cest dvěma směry, demolici, úpravy povrchu (snižování/zvy­šování), stavbu konstrukčního depa, zastávky, nákladové rampy, most, tunel atp.

ottd

Vyberte tedy stavbu zastávky a umístěte ji uvnitř města tak, aby byla natočena k silnici. Postavte minimálně dvě a pak ještě někde depo – klikněte na jeho stěnu – koupit automobil – zobrazí se vám výběr automobilů, jež lze zakoupit. Vyberte ten první, protože budeme přepravovat cestující. Po zakoupení se vám zobrazí okénko ukazující náhled na autobus (zatím čeká v depu). Kliněte na čtvrtou ikonku z okénka – šipku – a zde nastavte trasu po zastávkách. A teď už autobus vypusťtě! Rozjede se z depa a obyvatelé oslavují.

A podobným stylem stavíte vše ostatní. Zboží na větší vzdálenosti se vyplatí přepravovat pomocí vlaků. Budete vozit uhlí do elektráren, zlato z bank, letadly lidi mezi velkoměsty, lodě budou křižovat moře… a skvělé je také to, že hra se s časem vyvíjí, začínáte kolem roku 1930 a s přibývajícími lety se objevují nové rychlejší lokomotivy, automobily, první letadla atp.

Cloud 24 - tip 1

K instalaci potřebujete data z originální hry a pak si ze stránek projektu OpenTTD stáhnout linuxovou verzi. Mají ještě stránku www.openttd.com, ale ta v době psaní recenze nebyla funkční. Já jsem si tedy stáhl zdrojový kód. Kompilace je trochu netypická – mně fungovalo make, make upgradeconf a poté spuštění pomocí ./ttd. Make install není doporučeno. V adresáři s OpenTTD pak vytvořte adresář data a do něho překopírujte soubor sample.cat a *.grf soubory z originální hry. Pro midi hudbu zkopírujte ještě adresář gm do adresáře s OpenTTD. (Mně hudba nefungovala, ale není problém si pustit cokoliv jiného.) [Třeba Cranberries;)]

ottd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku