Hlavní navigace

Open-Xchange Server 5 (čtvrtá část)

2. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stávající doba si žádá velké finanční úspory, a proto je hodně často zažitá rovnice GPL = zadarmo. Na několika příkladech vysvětlím, kdy ona rovnice může platit a kdy použití GPL verze bez komerční podpory bývá pro společnost dražší. Tyto příklady jsou určeny pro Open-Xchange Server 5, ale lze je použít na mnoho aplikací určených do podnikové sféry.

GPL je licence, kdy je možné získat program zdarma, ale to platí pouze pro program, ne již pro médium určené k uchování a přenosu dat. Tudíž za získání programu je potřeba vždy zaplatit. GPL verze programu je velmi často šířena pouze jako zdrojový kód a je nutné jej přeložit do spustitelného kódu. Tuto část můžeme ponechat na člověku znalém takové činnosti, ovšem mimo tvůrce programu budou většinou ostatní mít horší výsledky, co se stability a výkonu týče.

Kdy můžeme očekávat nízké nebo skoro nulové náklady na pořízení a provoz GPL verze Open-Xchange? Vše je založeno na předpokladu, že bude společnost zaměstnávat osobu nebo sežene IT firmu placenou někým jiným. Takovým příkladem mohou být studenti, kteří pro získání referencí jimi zajišťovaných řešení budou provádět činnosti s instalací a provozem zdarma. Taktéž se může jednat o tzv. referenční instalaci, kdy je aplikace nasazena a od klienta je požadována zpětná vazba na jednotlivé funkce.

Proč koupit Open-Xchange, to je hlavně otázka pro manažery společností. Koupit především proto, že vám odpadnou starosti, co se stane v případě, že: Člověk, co nám kompiloval GPL verzi, nebude již k dosažení, společnost bude kvůli nedostupnosti systému, ve kterém jsou data potřebná pro provoz, přicházet o nové zákazníky a stávající zákazníci budou přecházet ke konkurenci. Několikadenní výpadek pak stojí společnost desítky nebo i stovky tisíc. Velmi jednoduše si tak lze spočítat, že peníze ušetřené na GPL verzi bez podpory několikanásobně převyšují komerční variantu s podporou. V případě komerční verze se společnost může obrátit na dodavatelskou a partnerskou síť. Z této sítě si lze vybrat partnera, jenž již zajistí podporu produktu a aktualizace, popřípadě uvedení do funkčního stavu v co nejkratším čase.

Pro většinu podnikových aplikací v linuxovém světě jsou nabízeny podobné modely možnosti získání a provozu aplikace.

  1. GPL verze bez podpory
  2. GPL verze implementovaná a podporovaná sítí komerčních partnerů
  3. Komerční verze s podporou v síti komerčních partnerů

Způsob výběru optimální varianty by se dal znázornit v komerčním světě takto:

a) Variantu jedna využít v případě provozu aplikace s daty, která nejsou důležitá pro provoz společnosti a jejich nedostupnost nezpůsobí finanční ztrátu.

b) Variantu dva využít v případě, kdy k provozu nepotřebujeme rozšíření a moduly nabízené pouze v komerční verzi. Tato verze nenabízí definici minimálního období, po které se dodavatel aplikace zaváže k jejímu udržování a vývoji. Výhodné pro nasazení, neuvažuje-li firma o postavení celopodnikové struktury závislé na výměně informací s jinými společnostmi používajícími aplikace jiného výrobce.

c) Variantu tři využít, když je potřeba mít zajištěnou aktualizaci aplikace tak, aby bylo možné využívat doplňkové komerční moduly. Například konektory pro komunikaci s MS Outlook, Palm OS nebo mobilními telefony. Dále lze zíkat nadstavby určené pro podnikovou sféru vyvíjené partnery výrobce. U této varianty se výrobce zaručuje dobou, po kterou bude dodávat aktualizace a poskytovat podporu dle nabízených podmínek.

Zjednodušeně lze definovat vhodnou variantu pro podnikové nasazení podle možné finační ztráty způsobené nefunkčností či znemožněným přístupem k potřebným údajům za jednotku jednoho až dvou dnů. Čím nižší tato částka, tím nižší variantu lze zvolit.

Tímto ukončím sérii článků k Open-Xchange, další informace a návody komerční i nekomerční varianty nalezenete na adresách uvedených mezi použitými zdroji.

Pro zájemce o oblast groupwarových systémů připravuji články o Kerio Mail Server, Groupwise a Merak Mail Server. U všech systémů se jedná o nahrazení Microsoft Exchange a tím podmíněnou spolupráci s Microsoft Outlook.

CS24_early

Použité zdroje:

www.inet-office.cz
www.open-xchange.com
www.open-xchange.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku