Hlavní navigace

OpenMandriva nasazuje Clang i na jádro, Cherry MX vydrží 100 miliónů sepnutí

12. 1. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

OpenMandriva 4.1 Beta Autor: OpenMandriva
AMD nově rozlišuje tři úrovně FreeSync, OpenMandriva 4.1 Beta s jádrem Linux 5.4.7 sestaveném Clangem, ADATA předvedla PCIe 4.0 SSD s rychlostí 7000 MB/s, Wine 5.0-RC5 opravuje další chyby.

OpenMandriva 4.1 Beta s jádrem Linux 5.4.7 sestaveném Clangem

Vývojáři OpenMandrivy vydali další testovací beta verzi příštího vydání 4.1. V něm nalezneme skladbu poměrně nových prvků, počínaje samotným linuxovým kernelem 5.4.7 (5.4 je aktuálně nejvyšší stabilní řada), frameworkem Qt 5.14.0 a KDE desktopem tvořeným komponentami Frameworks 5.65, Plasma Desktop 5.17.4 a Applications 19.12.0. K dispozici je pak vedle KDE také nově širší výběr jiných desktopových prostředí.

Připomeňme, že OpenMandriva je nejznámější tím, že po léta pracuje na přechodu od kompilátoru GCC ke Clang. Systém tak vedle běžných prvků a GCC Linuxu obsahuje i pomocí Clangu kompilované linuxové jádro (balíček kernel-release-clang, uživatel samozřejmě může provozovat i běžný GCC-čkový kernel-release). Podpora jádra kompilovaného v Clangu je v systému novinkou a tudíž prozatím experimentální záležitostí.

Další alternativou v systému je možnost použití správce balíčků Zypper. Beta podporuje aktualizaci z Alpha vydání pomocí příkazů sudo dnf clean allsudo dnf distro-sync.

ADATA předvedla PCIe 4.0 SSD s rychlostí 7000 MB/s

Díky nástupu PCI Express 4.0, zejména na x86 platformách od AMD, může letos přijít na trh nabídka SSD pro M.2/PCIe/NVMe sloty. Taková SSD chystají všichni výrobci a přinesou samozřejmě zrychlení zejména sekvenčních přenosů dat. Na CESu svůj vzorek řady XPD Sage NVMe SSD vystavovala též společnost ADATA, přičemž s rychlostí až 7 GB/s se řadí na špici.

Jde samozřejmě o rychlost sekvenčního čtení, sekvenční zápis dle ADATA probíhá rychlostí maximálně 5300 MBPs, přičemž tyto vysoké hodnoty ve spojení s více než 1 000 000, resp. 800 000 IOPS pro čtení/zápis má na svědomí řadič Innogrit Rainier. Ten pak podporuje kapacitu až 16 TB, ADATA se z pochopitelných důvodů bude držet maximálně 4TB kapacity svých SSD. Vydání SSD lze očekávat v polovině roku.

Doplňme, že podporou PCI Express 4.0 disponuje v x86 světě AMD, Intel je zatím limitován na PCI Express 3.0. Na světě pak již je specifikace PCI Express 5.0, která opět zrychlí na dvojnásobek, přičemž první produkty s její podporou se objeví ještě v tomto roce, nicméně nejspíš jako u 4.0 (specifikace vyšla 2017) můžeme předpokládat, že reálně to potrvá ještě o něco déle.

Spínače Cherry MX vydrží na 100 miliónů cyklů

Vlastníci „mechanických“ klávesnic se spínači Cherry MX znají velmi dobře po léta udávaný údaj o životnosti 50 miliónů sepnutí těchto spínačů, bez ohledu na konkrétní typ (Blue, Red, Brown, Black, …). Cherry nyní oznámila, že životnost spínačů řady MX se nyní prodlužuje na dvojnásobek, tedy 100 miliónů sepnutí. Cherry vylepšila systém chodu spínače, který nyní nazývá Hyperglide, přičemž tisková zpráva hovoří o této změně u spínačů MX Red, Brown, Black a Speed (Silver). Použití nových spínačů v modelech klávesnic všemožných výrobců bude indikovat právě tento údaj o 100 miliónech na obalu.

Cherry dále představila novou třídu spínačů nazvaných Viola. Ty používají kontakt ve tvaru V, přičemž Cherry je propaguje jako technologii, dávající šanci nahradit běžná membránová či hybridní řešení. Pocitově je chod spínače dvoustupňový někde na půli cesty mezi lineárním a cross, potřebná síla je 45 cN s trasou 2 mm před sepnutím, poté síla vzrůstá až na 75 cN po zbytek trasy (4 mm).

AMD nově rozlišuje tři úrovně FreeSync

Jistě v reakci na uvolnění systému G-Sync od Nvidie, aby zahrnoval v základní verzi i podporu FreeSync, přichází nyní AMD se zavedením tří stupňů kvality systému adaptivní synchronizace obrazu známé jako FreeSync.

Základní variantou je nadále FreeSync, která garantuje, že daný monitor byl testován na funkčnost a splnil požadavek na plynulý chod obrazu bez tečení, plus nízkou latenci, tedy dvě zcela základní věci, bez nichž se o funkční adaptivní synchronizaci nedá hovořit.

CS24_early

Vyšší certifikace se jmenuje FreeSync Premium a zde už monitor musí bavíc splnit podporu minimálně 120 Hz u minimálně FullHD (1920×1080) a také podporu low framerate compensation (LFC). Nejvyšší certifikací pak je FreeSync Premium Pro, která přidává požadavek nízké latence u SDR i HDR a podporu HDR, věrné barvy a certifikaci týkající se jasu obrazu. Tato nejvyšší verze nahrazuje dřívější FreeSync 2 HDR.

Wine 5.0-RC5 opravuje další chyby před ostrým vydáním

Budoucí pětková řada Wine je momentálně zmrazena vůči změnám a už jsou jen řešeny nalezené chyby. Těch pátý kandidát na vydání opravuje celkem 19, přičemž tyto opravy se týkají několika známých herních titulů jako Splinter Cell: Blacklist, Skyrim, The Evil Within či X Rebirth. Nejstarší opravená chyba byla nahlášena už v září 2007, nejnovější opravená pak před týdnem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.