Hlavní navigace

Opera 10.5x je mrtvá, ať žije Opera 10.60

7. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když se řekne Opera 10.5×, linuxákovi se vybaví měsíce čekání na verzi, kterou už lidé od Windows mají. Teď se ukázalo, že se nakonec očekávané verze vůbec nedočkáme a přijde rovnou verze 10.60. Zdá se ale, že se čekání vyplácí, protože nás čeká celá řada příjemných novinek a změn. Proč čekáme a na co vlastně?

Přestože Opera nepatří mezi trojici nejpoužívanějších prohlížečů v Česku a její zastoupení se stabilně pohybuje okolo šesti procent, mezi linuxáky má nadprůměrné zastoupení a má řadu fanoušků. K nám na Root.cz chodí asi 15 % čtenářů právě s Operou. Nejnovější řada 10.5× ale stále pro Linux neexistuje.

Opera 10.5×: čekání na Godota

Opera 10.50 vyšla už na začátku března, ale jen pro MS Windows. Ostatní platformy, tedy Mac OS X, Linux a FreeBSD, byly odloženy na později. Opera Software původně slibovala, že Mac verze vyjde v dubnu a linuxová pak v květnu. Jednu dobu se skutečně zdálo, že se to podaří splnit, verze 10.51 měla testovací linuxové sestavení a verze 10.52 už měla vyjít na všech platformách. Nestalo se.

Pro Linux je tak k dispozici jen verze 10.10, která ale vyšla už v listopadu loňského roku. Opera Software navíc v květnu oznámila, že ukončuje podporu pro Solaris. To samozřejmě uživatelé linuxových systému znovu znervóznělo a vyvolalo to další nejisté otázky.

Proč čekáme?

Další změna pak přišla začátkem června, kdy Opera oznámila, že na linuxovou variantu 10.5× vůbec nedojde a vývoj se začíná soustředit na chystanou řadu 10.60. Tato verze by měla už opět vyjít klasickým způsobem – pro všechny podporované platformy zároveň. V tuto chvíli je k dispozici první alfa.

Existují dvě hlavní teorie, které vysvětlují zmíněné čekání na ne-windows Operu. Někteří tvrdí, že za vývojem řady 10.5× byl pověstný Ballot screen a Opera se do něj snažila rychle připravit novou verzi. Logicky přitom vynechala ostatní systémy. Ať už je to pravý důvod či ne, rozhodně se Ballot Opeře vyplatil, protože jí výrazně zvýšil stahovanost.

Je ale také dost dobře možné, že se prostě vývoj zkomplikoval tím, že Opera chtěla opustit rozhraní a knihovnu Qt. V nové verzi je obecně velká řada změn a společně s překopáním celého designu si vývoj prostě vyžádal více času. Podle dalších prognóz se tak zdá, že byla řada 10.5× prostě výjimečná a následně vše padne do starých zajetých kolejí.

Co nás čeká?

Vývoj naštěstí neustal a pokračuje i nadále. Jde jen o značení nových verzí, které ale samozřejmě není tak podstatné jako software samotný. Už teď se můžeme společně podívat na novou alfaverzi a ochutnat něco z nových vlastností Opery.

Standardní položkou u nových verzí je zrychlení. Toho velkého už se uživatelé Windows ve verzi 10.50 dočkali, my se s ním setkáme až v 10.60. Opera už dlouho připravovala přechod na nové JavaScriptové jádro Carakan, které by mělo být až sedmkrát rychlejší než to původní v 10.10. Čeká nás tedy velký skok, navíc změnu pocítí i uživatelé z Windows, protože Opera ještě nový engine ladí a ždímá z něj čím dál více.

Pro porovnání jsem provedl SunSpider test na vývojových verzích Chrome (6.0.422.0) a Opery (10.60 alpha1). Výsledky obou prohlížečů dopadly téměř stejně: 598 a 588 ms. Je tedy vidět, že se Opera skutečně pochlapila a dohnala výkonnostní náskok svých soupeřů.

Velkou změnou prošlo i zmíněné grafické rozhraní. To už opravdu nepotřebuje QT a balíček s knihovnou není součástí závislostí. To jistě potěší všechny uživatele GTK prostředí, kteří se chtějí od QT oprostit. Opera my měla nyní lépe a univerzálně zapadnout do designu různých prostředí. Musím uznat, že v mém Xfce vypadá jako nativní GTK aplikace.

CS24_early

Změna se pak dotkla i designu, který je podle mého názoru příjemnější, čistší a přehlednější. Drobností jsou pak už nové ikony a změna obrazovky rychlého přístupu, která má nové pozadí a zřetelně ohraničené jednotlivé stránky. Uživatelé Windows mají k dispozici nové menu, které je skryto v jediném tlačítku. V linuxové verzi zatím ale zůstává klasické horizontální menu, jak je ostatně vidět i na obrázku.

Opera zajela do depa a vyjede lepší

Vývojáři Opery na chvíli svůj stroj schovali do pomyslné garáže a pracovali na některých jeho velmi zajímavých vlastnostech. Přestože jsme si museli (a ještě musíme) na novou verzi počkat, myslím, že se nám čekání vyplácí. Výrazné zrychlení, nový vzhled, zmenšení závislostí, čistý design, to jsou vlastnosti, které možná Opeře získají další uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.