Hlavní navigace

Operační systém /e/OS pro Pixel 5, vyjde openSUSE Leap 15.6

19. 6. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Murena Retail
Projekt openSUSE oproti původní předpokladům vydá ještě openSUSE Leap 15.6. Vývojáři linuxové distribuce Ubuntu chtějí začlenit rozšíření Tiling Assistant do výchozí instalace GNOME.

openSUSE Leap 15.5 není poslední

Přibližně před rokem kolovaly spekulace, že projekt openSUSE přestane vydávat svou verzi Leap s pevnými vydáními po verzi 15.5. Tento týden projekt openSUSE oznámil, že plánuje vydat ještě jedno vydání, openSUSE 15.6, které bude podporováno až do konce kalendářního roku 2025.

Očekává se, že openSUSE Leap 15.6 bude vydáno začátkem června 2024 a jeho životnost skončí koncem roku 2025. Tato rozhodnutí vyplynulo z nedávných diskusí v laboratořích SUSE a na konferenci openSUSE.

openSUSEopenSUSE

V Ubuntu 23.10 bude vylepšené uspořádání oken

Vývojáři linuxové distribuce Ubuntu chtějí začlenit rozšíření Tiling Assistant do výchozí instalace GNOME. Toto rozšíření přejmenované na Ubuntu Tiling Assistant je už zahrnuto v denních sestavení Ubuntu 23.10, jehož vydání je plánováno na říjen tohoto roku a pokud nenastanou žádné neočekávané problémy, bude standardně součástí nových instalací.

Uživatelům by mělo poskytnout větší flexibilitu při řazení oken na obrazovce. Vývojáři Ubuntu plánují spolupracovat s vývojáři GNOME na implementaci pokročilého záchytu oken přímo do GNOME Shell desktopu.

Tiling AssistantTiling Assistant

Murena Pixel 5 – Refurbished

Tým Murena poskytuje operační systém /e/OS pro chytré telefony s otevřeným zdrojovým kódem založený na Androidu, ale zbavený Googlu a zároveň prodává telefony s tímto systémem. Do jejich portfolia byl přidán nový telefon, Murena Pixel 5 Refurbished.

Zařízení je kompaktní, kompletně bez služeb Google, kompatibilní s 5G sítěmi, ale zatím dostupné jen pro zákazníky ze Spojených států a Kanady. Jedná o výkonný telefon s šestipalcovým displejem a cenovkou 399 dolarů (asi 8800 korun).

Murena Pixel 5 – RefurbishedMurena Pixel 5 – Refurbished

Debian 13 „Trixie“ vyjde pro RISC-V

Po vydání Debianu 12 Bookworm se pozornost obrací k jeho nástupci, Debianu 13 o němž se začínají objevovat první informace. Vydání Debianu jsou pojmenována po postavách z animované filmové série Příběh hraček (Toy Story). Už delší dobu víme, že třináctka bude pojmenovaná podle modrého triceratopse Trixie, který se objevil ve třetím filmu této série a později i ve vánočním speciálu nazvaném „Toy Story That Time Forgot“.

CS24_early

K finálnímu vydání Debianu 13 by mělo dojít někdy v roce 2025 a bude to první vydání, které bude podporovat architekturu RISC-V.

TrixieTrixie

Nově vydáno

Na Fedoře postavená distribuce s extra repozitáři balíčků Ultramarine Linux vydala svou 38. verzi. Na FreeBSD založený operační systém GhostBSD vyšel ve verzi 23.06.01. Na Alpine Linuxu postavený operační systém pro chytré telefony postmarketOS je k dispozici v verzi s číslem 23.06. Barry Kauler oznámil vydání EasyOS 5.4, nové verze experimentální linuxové distribuce, která používá spoustu technologií z Puppy Linuxu.

Ultramarine Linux 38Ultramarine Linux 38
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.