Hlavní navigace

Osm nejlepších her pro Linux

26. 7. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Hry pro Linux v poslední době přibývají velmi rychle, a to hlavně díky službě Steam. Už se nemusíme spoléhat na kousky druhé kategorie, můžeme si zahrát jedny z nejlepších her, co kdy spatřily světlo světa. V tomto článku si představíme nejlepší osmičku. Jediným měřítkem je pro nás hratelnost.

8. Heroes of Newerth

Sérii Warcraft of herního studia Blizzard asi netřeba představovat. Víte ale, že uživatelská mapa pro Warcraft III Defense of the Ancients (DotA) dala v podstatě vzniknout novému žánru? Nejčastěji bývá nazýván MOBA (multiplayer online battle arena) a zahrnuje řadu velmi oblíbených her. Jedním z pokračovatelů „Doty“ je právě free-to-play titul Heroes of Newerth, který podporuje také Linux.

Hra je o souboji dvou týmů o třech nebo pěti lidech na symetrické mapě. Vyhrává ten tým, kterému se jako prvnímu podaří zničit nepřátelské budovy včetně základny. Unikátnost žánru MOBA a tedy i Heroes of Newert spočívá zejména v nutnosti komunikace a koordinace mezi hráči, bez které je výhra jen těžko dosažitelná. Ačkoliv se Heroes of Newerth může na první pohled jevit jako prvoplánová řežba, v pozadí se skrývá velké taktizování.

Více o hře: HeroesOfNewerth.com

7. OpenArena

OpenArena je první open-source hra z našeho výběru. Staví na zdrojových kódech id Tech 3 enginu, který poháněl legendární multiplayerovou střílečku Quake III Arena. K enginu komunita vytvořila grafiku, a hle – Quake III zadarmo. Hra i přes své stáří dokáže chytit. OpenArena sice nabízí i protivníky ovládané počítačem, ale sami si tolik zábavy neužijete. S kamarády to může být záležitost mnoha hodin.

Nečekejte taktický Counter-Strike, kde kulky létají s přesností na milimetry. OpenArena je hlavně o zábavě a adrenalinu: zběsilá rychlost, heroické skoky, roztodivné zbraně a často ještě roztodivnější protihráči. Šťávu hře dodá také množství map volně ke stažení, které replikují například prostředí z oblíbených filmů apod.

Více o hře: OpenArena.ws

6. Crusader Kings II

Paradox Development Studio vydalo již řadu kvalitních a úspěšných strategií, tu možná nejlepší navíc v perfektní kvalitě portovalo na Linux. Tam, kde mnoho strategických her končí – tedy u bojů - Crusader Kings II teprve začíná. Na bojiště se jistě dostanete také, ale zásadní rozhodnutí je často třeba udělat mimo něj. Oženíte se se sličnou a  hlavně bohatou šlechtičnou ze sousedního knížectví? Uplatíte svého soka lukrativní pozicí, nebo ho radši necháte zavraždit?

Všechny zákulisní pletichy směřují k jednomu – získat pod svou vládu co největší území středověké Evropy a hlavně zachovat rod. Království i rody ve hře jsou postavené podle reality, čímž jsou Crusader Kings II ještě zajímavější.

Více o hře: SteamCrusaderKings.com

5. FTL: Faster Than Light

Snad každý z nás někdy zatoužil být kapitánem vesmírné lodi. Hra FTL: Faster Than Light z roku 2012, která získala finance na dokončení na Kickstarteru, vám tento sen splní. Herní mechanika není nikterak složitá, takže si ji rychle osvojíte. To však neznamená, že budete vyhrávat.

Nepřátelské lodě vás budou dostávat na kolena znovu a znovu, FLT totiž patří do žánru „roguelike“, kde jediná smrt znamená automatický konec hry. Nic nenaštve tak, jako když vaši pracně vypiplanou loď zničí pár dobře mířených laserů. S každou smrtí ale získáte nové zkušenosti, které v dalších pokusech zužitkujete a dostanete se díky nim zase o kousek dál. Právě díky tomuto elementu vás FLT, zdánlivě jednoduchá hra, dokáže udržet mnoho desítek hodin.

Více o hře: recenze, Steam, FTLGame.com

4. Portal

První Portal od Valve byl považován za jakýsi bonus, či experiment, prodáván byl v rámci balíčku The Orange Box. A pokus to byl na výsost povedený. Když namixujete 3D logickou plošinovku se zvláštním příběhem a pocitem nejistoty, dostane se hráči originálního zážitku. Podivné mluvící zařízení a vlastní zvědavost vás žene kupředu, i když vlastně vůbec nevíte, vstříc čemu.

Mechanika hry staví na tzv. portal gunu, který dokáže vytvořit dva portály, jimiž následně můžete procházet. Aby to nebylo tak snadné, brání vám v tom různé další prvky, které v daných místech upravují fyziku. Byl by hřích, kdyby Portal nedostal pokračování. To vyšlo v roce 2011, nicméně verze pro Linux je stále ve vývoji. Až bude Portal 2 venku, určitě si ho také zahrajte. Celý zážitek rozvíjí s plnou parádou do ještě větších rozměrů.

Více o hře: Steam (betaverze), Thin­kWithPortals.com

3. OpenTTD

I druhá open-source hra staví na komerčním titulu, konkrétně na budovatelské strategii Transport Tycoon Deluxe. Pomocí reverzního inženýrství byla vytvořena její téměř identická kopie. Zároveň se jedná o suverénně nejstarší hru v článku zmíněnou, původní hře už pomalu ale jistě táhne na dvacítku. OpenTTD je navíc stále vyvíjeno a pravidelně dostává zajímavé aktualizace. Nebojte ale, že by byly překopány staré dobré principy, jedná se spšíše o drobná příjemná vylepšení. Jednou ze zásadních přidaných hodnot OpenTTD je multiplayer.

No ale o co že vlastně jde? Cílem hry je stát se dopravním magnátem a vydělávat těžké peníze. Jak to ale bývá, pravá zábava je v cestě, nikoliv cíli. OpenTTD ale není jen o silnicích a železnici, zboží a zákazníky můžete přepravovat i letecky nebo po vodě. Ve hře je přítomen i technologický pokrok, takže inovace dopravní infrastruktury budou nezbytnou nutností k dosažení úspěchu. Díky otevřeným zdrojovým kódům se hra dostala na mnoho platforem, zmiňme ještě Android nebo webovou verzi plně v HTML5.

Více o hře: OpenTTD.org, verze pro Android, webová verze

2. Minecraft

Fenomén poslední doby od nezávislého studia Mojang je pravděpodobně nejsvobodnější hrou kdy vytvořenou. Kde jinde můžete kompletně přetvořit nekonečný svět stávající se z miliard bloků? Považovat Minecraft za pouhou stavebnici by však byla velká chyba. Neméně důležité jsou survival a RPG elementy, které se s pravidelnými aktualizacemi ještě rozšiřují. Cenné suroviny si musíte poctivě vykopat v temných jeskyních. A kdo má rád tmu? Hordy příšer, samozřejmě. Takže bez pochodní ani ránu. A ještě si radši vylepšete krumpáč, ať se tam dole nemusíte zdržovat zbytečně dlouho.

A až vás přestane bavit „klasický Minecraft“, tak si stáhněte jednu z nespočtu map, které představují ještě větší výzvu. Příšer je více, nezbytných nástrojů a zbraní méně. Kapitolou sama pro sebe jsou potom tisíce modifikací. Některé na hře pozmění jen maličkosti, jiné „napumpují“ Minecraft do neskutečných rozměrů a přidají několikanásobně více možností.

Více o hře: recenze, Minecraft.net

1. Half-life 2

Akční série Half-Life od studia Valve bezesporu patří do pomyslné „herní síně slávy“. Když před téměř devíti lety spatřil světlo světa Half-Life 2, reakce byly snad ještě užaslejší než u prvního dílu. Grafika a herní fyzika v té době neměly obdoby a určitě neurazí ani dnes, tolik let po vydání. Svědčí o tom i fakt, že engine Source je pro vývoj her stále hojně využívaný.

UX DAy - tip 2

Grafika je pozlátko, které ke hře přitáhne, ale hlavní kouzlo hry spočívá ještě v něčem jiném. Half-Life 2 je jednou z mála her, které se podařilo filmově vyprávět příběh, aniž by hráč ztratil pocit, že on je tím, kdo rozhoduje. Fanoušci série už netrpělivě vyhlížejí třetí pokračování. Ačkoliv Valve vlastně ještě nepotvrdilo, že na něm pracuje, už nyní se od něj očekává, že opět změní herní svět.

Více o hře: recenzeSteam

Která z uvedených her je váš favorit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.