Hlavní navigace

Osm souborových manažerů

7. 3. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Souborové manažery patří mezi jedny z nejpoužívanějších aplikací vůbec. Podívejme se podrobně na to, co je pro Linux k dispozici. Představíme si osm statečných souborových manažerů, kteří nastoupili do našeho testu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že pro Linux žádný pořádný dvoupanelový grafický souborový manažer neexistuje, což by ovšem byla špatná zpráva pro všechny uživatele, kteří jsou zvyklí například na Total Commander.

Naštěstí situace tak beznadějná není a přestože neexistuje žádný známý favorit, je z čeho vybírat. Rozhodl jsem se udělat ucelený přehled toho, co máme k dispozici.

Pro přehled jsem volil jen jakž takž živé projekty, které měly alespoň jeden release za poslední dva roky. Mezi ty, u kterých už vývoj neprobíhá, patří KCommander, Portos, Zemljanka Commander, Mr Commander a další.

GNOME Commander

Projekt GNOME Commander se zdál být dlouhou dobu naprosto mrtvý. Nedávno se ovšem objevila nová verze, která jej dostala opět na světlo světa. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží. Ačkoliv má v názvu slovo GNOME, není oficiální součástí tohoto prostředí a vystupuje zcela samostatně.

GNOME Commander

Nová verze přinesla především integrovaný prohlížeč souborů a podporu kopírování přes schránku. Každopádně program zvládá bez problémů všechny standardní operace se soubory i FTP. Bohužel zatím neumí pracovat s komprimovanými archívy. Vzhled je poměrně standardní, ale měnit je možno jen ikony v nabídce. Klávesové zkratky ani rozložení ikon konfigurovat nelze.

Poslední verze: 1.1.7 z 18.2.2006

Worker

Nenáročný manažer používající pro zobrazování jen xlib. Díky tomu nehýří „úžasnými” barvami, odlesky ani animacemi. Jeho relativně strohý vzhled je ovšem kompenzován nízkými nároky na hardware i na systém. Z běžných funkcí nechybí nic, naopak podporuje virtuální souborové systémy, prohlížení obrázků, práci s archívy i přímý přístup na FTP.

Worker

Součástí Workeru je propracovaný konfigurační nástroj, který umožňuje kromě nastavení běžných parametrů také vytvářet vlastní tlačítka, měnit barvy prostředí a celkově si program přizpůsobit vlastním požadavkům. Velkou výhodou Workera je jeho multiplatformnost, díky které jej lze provozovat kromě Linuxu také na Solarisu, FreeBSD, AIX, Mac OS X a díky Cygwin také na MS Windows.

Poslední verze: 2.11.1 z 15.12.2005

Tux Commander

Tento manažer je napsán pod GTK2 a na jeho vzhledu je to znát. Nás potěší, že jeho autorem je Tomáš Bžatek z Brna. Program se nijak netají svou snahou přiblížit se Total Commanderu a dává to hlasitě najevo. Bohužel je TuxCmd psán v Kylixu, a tak je k dispozici pouze pro Linux. Pokud používáte i jiné platformy a chtěli byste mít na všech stejný manažer, musíte se poohlédnout jinde.

Tux Commander

Pokud vám ale stačí linuxová verze, nabídne vám Tux Commander vše důležité, včetně propracovaného způsobu ovládání z klávesnice, virtuálního souborového systému a možnosti nastavit si vlastní ikony a akce pro jednotlivé typy souborů. Výhodou je také dostupnost české lokalizace.

Poslední verze: 0.5.70 z 8.2.2005

BSCommander

BSCommander je dalším programem ze slovanských končin, tentkrát z Polska. Funkcemi se BSCommander nijak nevymyká z průměru, zvládá všechny běžné souborové operace i připojení na FTP. Umí volat externí programy podle přípon souborů a nabídne vám tak prohlížení html souborů v prohlížeči nebo rychlé zobrazení obsahu komprimovaného archivu.

BSCommander

Je napsán v C++ a naplno využívá výhod knihovny Qt. Pokud tedy používáte KDE, jedná se o velmi dobrou volbu. Naproti tomu uživatele ostatních prostředí asi Qt moc nepotěší. BS je určen pouze pro Linux a pod ním byl také testován. Teoreticky by ale mohl běžet i pod jinými systémy.

Poslední verze: 2.13.1 z 25.2.2006

Seksi Commander

Zdá se, že Češi jsou velmi činní. Seksi Commander je dalším kouskem z českých luhů, hájů a disků. Je napsán ve FreePascalu ve spolupráci s GTK. Bohužel verze pro aktuální GTK2 není bezproblémová a často padá. GTK1 vás zase asi neoslní svým grafickým vyobrazením.

SeksiCommander

Celkově je Seksi sice docela použitelný, ale někdy se nechová úplně dobře a jeho design by si zasloužil trochu více pozornosti. Autor sice plánuje přidat řadu dalších funkcí a vylepšit ty stávající, ale podle data vydání poslední verze se nezdá, že by měl být budoucí vývoj nějak překotný.

Poslední verze: 0.6b1 z 10.6.2004

BF-Commander

Aby nebylo českých projektů málo, máme tu ještě jeden. Opět je napsán v Kylixu, takže je k dispozici jen pro Linux. Nabízí přehledné prostředí s barevnými ikonami a intuitivním ovládáním. Celý program je navíc česky.

BF-Commander

BF je plně konfigurovatelný s možností změny většiny kláves a klávesových zkratek. Je možno zároveň definovat vlastní akce a ikony jednotlivých typů souborů. Bohužel do dokonalosti chybí ještě pořádný kus cesty. Manažer neumí práci s FTP ani prohlížení archivu. Autor sice slibuje další vylepšené verze, ale vývoj příliš rychle neběží.

Poslední verze: 0.3.9 z 24.10.2005

Krusader

Známý manažer určený především pro prostředí KDE, se kterým je velmi pevně svázán. Je na něm vidět kus práce a detaily dotažené do konce. Má velmi propracované porovnávání adresářů, filtrování, práci se záložkami, má interní prohlížeč textových souborů a editor. Velmi dobře také zvládá práci s archivy, jejichž seznam je poměrné úctyhodný: ace, arj, bzip2, gzip, iso, lha, rar, rpm, tar a zip.

Krusader

Jeho vývoj je velmi živý a poslední verze přidala například ovládání pomocí myších gest, JavaScriptovou konzoli, vylepšené filtry a další. Potěší i velmi dobrá práce s FTP, Sambou včetně podpory SFTP a SCP. Krusader běží kromě Linuxu ještě na Mac OS X.

Poslední verze: 1.70.0 z 12.2.2006

muCommander

Poslední manažer, o kterém si budeme povídat, je plně multiplatformní, protože je napsán v Javě. Poběží vám všude, kde je k dispozici JRE. Pokud nepatříte mezi odpůrce podobných řešení, získáte kvalitní program, který bravurně zvládá práci s FTP, SFTP, Sambou a HTTP/HTTPS. Velmi dobře také zvládá práci s běžnými archivy ve formátech ZIP a tgz.

muCommander

Velmi dobře je zvládnuta také možnost přizpůsobení celého prostředí a to jak po grafické stránce, tak i po stránce ovládání. Téměř každé akci je možno přiřadit klávesovou zkratku. Program je k dispozici v jedenácti jazycích včetně češtiny.

Poslední verze: 0.8 beta2 z 27.2.2006

Hodnocení

Rozhodl jsem se také pro malé závěrečné hodnocení, které by vám mělo pomoci ve volbě správného programu. Rozhodně se nejedná o vědeckou práci, takže hodnocení berte jen jako doplněk. Osobní preference jsou vždy důležitější než čísla. Hodnotit budeme:

  • práce se soubory – kopírování, mazání, přejmenování
  • práce s archivy – kolik formátů umí a jak s nimi pracuje
  • práce se sítí – kolik protokolů umí a jaké má možnosti
  • konfigurovatelnost – co všechno je možno nastavit
  • vzhled – jak dobře aplikace vypadá
  • dostupnost češtiny – dostupná, nedostupná
  • multiplatformnost – na kolika platformách běží
  • aktivita projektu – jak aktivně se pracuje na vývoji
  • celkový dojem – subjektivní pocit

Známkujeme jako ve škole a výsledkem je aritmetický průměr.

Srovnání manažerů
Název soubory archivy síť konfigurace vzhled čeština platformy aktivita dojem výsledná známka
GNOME Commander 1 5 3 4 2 1 2 2 3 2,5
Worker 1 2 3 1 3 5 2 1 2 2,2
Tux Commander 1 2 2 1 1 1 5 3 1 1,8
BSCommander 1 3 2 3 2 5 4 1 2 2,5
Seksi Commander 1 3 3 2 4 1 5 4 4 3
BF-Commander 1 5 5 1 1 1 5 3 2 2,6
Krusader 1 1 1 1 1 1 4 1 1 1,3
muCommander 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1,1

Závěr

Celkovým vítězem se stává program muCommander, do dokonalosti mu schází snad jen širší podpora komprimovaných archívů. Někomu může samozřejmě vadit také jeho absolutní závislost na Javě, ale z hlediska provozu na více platformách je to jednoznačné plus.

Na záda mu dýchá vynikající Krusader, kterého naopak zradila jeho závislost na KDE. Pokud jste uživateli tohoto prostředí, je to pro vás naprosto ideální volba.

CS24_early

Velmi dobré třetí místo obsadil Tux Commander, jehož jediným výrazným záporem je zaměření pouze na Linux. Pokud vám tato vlastnost nevadí a nelíbí se vám Java ani KDE, Tux Commander určitě nebude chybnou volbou.

Na závěr si neodpustím ještě jednu poznámku: Workeru a BSCommanderu zkazila známku nedostupnost češtiny, která sice vadí běžným uživatelům, ale pokročilému harcovníkovi na ní nezáleži. Pokud patříte do druhé skupiny, posuňte si u nich známku směrem k jedničce.

Používáte grafický souborový manažer?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.