Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 3. 2006)

8. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni se podíváme, jaké jaderné moduly si máte načíst ve vašem počítači. Pak se podíváme na generování zátěže a jednu "náhradu" Outlooku. Zakončíme vylepšením VNC a zařízením pro správu virtuálních serverů. Nakonec můžeme diskutovat, blbinka nám odměří čas.

Detekce jaderných modulů

Když si pořídíte nový počítač, tak je často problém zjistit, jaký vlastně obsahuje HW a jaké ovladače zavést. Někdo se vydá cestou monolitického jádra a zakompiluje do něj všechny volby. Vanilla jádra jdou ovšem cestou úplně opačnou, zakompilovat minimum a ostatní se uloží do modulů. Jak tedy může běžný uživatel zjistit, jaké moduly si má zavést? Zkuste program lspci z balíku pciutils. Spusťe program „lspci -n“ a výsledek zkopírujte do stránky Debian GNU/Linux device driver check page. Po odeslání se dozvíte název vašeho HW, zda v Linuxu funguje a jaký jaderný modul máte zavést. Stránka vznikla v rámci Debianu, ale je samozřejmě použitelná i pro ostatní distribuce.

driver

Device driver check page

VCalendar

Virtual Calendar (1.0.1) je kalendář pro organizaci času, událostí. Pro někoho výhodou, pro jiné nevýhodou je přístup pouze přes webové rozhraní. Kalendář umožňuje přidělovat různé úrovně oprávnění, takže se může hodit i jako sdílený kalendář pro pracovní skupiny.

vcalendar

VCalendar

Lookbusy

Lookbusy (1.0) je jednoduchý program na generování syntetické zátěže. Můžete zatížit CPU na určitou úroveň. Zátěž může být konstatní nebo měnící se v čase (např. simulace různé zátěže během dne). Kromě procesoru můžete generovat zatížení pamětí nebo přenos na disk.

SharedAppVNC

Tradiční VNC sdílí celou obrazovku. To může být někdy nežádoucí, pokud nechcete, aby některé informace, například emaily, viděla i druhá strana. (Už vidím, jak někomu něco ukazuji přes VNC na pozadí je vidět Thunderbird a najednou mi přijde email od ženy s pikantním předmětem). SharedAppVNC (1.2) to řeší exportováním pouze konkrétního okna. Aby to bylo možné, je použit modifikovaný VNC protokol, takže nelze použít klasické VNC klienty, ale musíte použít klienta z tohoto balíku. Samozřejmě můžete exportovat i více než jedno okno. Program kromě linuxu běží i na OSX a připravuje se i portace na Windows.

vncappshare

SharedAppVNC

Levanta

Narazil jsem na zajímavý hardware s názvem Levanta usnadňující virtualizaci služeb na různých počítačích. Řeknete si, jakou službu chcete a na jakém počítači ji chcete spustit. A když si to rozmyslíte a chcete ji přesunout na jiný počítač, stačí jenom kliknout a přesunout službu na jiný počítač. Můžete provést snapshot počítače a kdykoliv se k němu vrátit. To vše během pár minut. Pokud vás to zajímá, tak se podívejte na jejich demo ve flashi. Začátek je trochu nudnější, ale pak to je moooc zajímavé.

Když už jsem zmínil virtualizaci… To, že je Vmware Player dostupný zdarma, je už nějakou dobu známé. Můj kolega Hudec teď ale objevil, že konfigurační soubor *.vmx, v kterém je uložena definice vašeho virtuálního počítače, je prostý textový soubor. A pokud ho zeditujete, tak se změny opravdu projeví i ve virtuálním počítači. Takže pokud máte virtuální počítač a nemáte k dispozici Vmware Workstation a přesto byste rádi provedli nějaké změny (např. přidání disku),postačí jednoduchý textový editor.

CS24_early

Blbinka

Pokud jste se někdy aktivně účastnili nějaké konference, tak asi víte, že někdo z organizátorů vám bude pomáhat sledovat čas (7 minut do konce) a případně vás usměrňovat (zuřivé ťukání na hodinky), kdy máte skončit. To zřejmě přišlo tvůrcům programu Speech and debate timekeeper (1.3) jako zbytečné plýtvání lidským potenciálem. A tak vytvořili program. Je předpřipraveno několik scénářů, například parlamentní diskuse, kde se střídají řečnící s předem definovaným časem. Nebo si můžete vytvořit vlastní scénář. Jediné, co je od uživatele vyžadováno, je odkliknutí začátku přednášky či debaty.

timekeeper

7 minut do konce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.