Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (1. 2. 2006)

1. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si uděláme animovaný „snímek” obrazovky, podíváme se na dva povedené hexa editory a na jeden download manažer. Když už budeme mít staženo, tak si data připravíme k vypáleni a nezapomeneme ani na ty, co mají zrovna zkouškové období.

Byzanz

Říká se, že jeden obrázek vydá za tisíc slov. Pokud však potřebujete obeznámit s určitým postupem uživatele, který počítač považuje spíše za nutné zlo, záhy zjistíte, že i těch „tisíc slov” může být málo. V takovém případě by mohla pomoci malinká utilita Byzanz pro prostředí Gnome, která zachycuje videosekvenci z vybrané části obrazovky. Byzanz má na panelu Gnome umístěno tlačítko, na které stačí kliknout a zvolit oblast, která je pak zachytávána, dokud není znovu stisknuto tlačítko na panelu. Výsledná videosekvence je ukládána jako animovaný GIF a tak je snadno přehratelná většinou webových prohlížečů, ale i leckterým emailovým klientem. Jak taková výsledná videosekvence vypadá, se můžete podívat v následující ukázce.

Bless a HED

Jestli potřebujete hexa editor, měl bych tu pro vás dva kandidáty. Tím prvním je Bless. Bless používá záložky, takže není problém mít otevřeno i větší množství souborů zároveň. Velkých, řádově gigabajtových souborů se také nezalekne. V souborech lze kromě běžné editace i vyhledávat a nahrazovat požadované pasáže. K dispozici je i přehledná konverzní tabulka. Bless je velmi povedenou aplikací, ale někteří ho asi zavrhnou kvůli tomu, v čem byl napsán. Na první pohled běžná GTK2 aplikace, ale je to GTK# a tedy ke svému provozu bude chtít i Mono neboli *nixovou variantu .Net od Microsoftu.

Bless

Pokud vás Mono odradilo a hexa editor potřebujete, můžete to zkusit s HEDem. Svému účelu rovněž dobře poslouží a na rozdíl od Blessu se od grafického GUI oprostil zcela. Jedná se o konzolovou aplikaci.

Urlgfe

Grafických download manažerů je celá řada a Urlgfe je jeden z nich. Těžko říct, jestli je lepší nebo horší. Soubory stáhne stejně jako ostatní a má docela příjemné ovládání. Pokud vyžadujete segmentové stahování nebo omezování rychlosti, tak zde neuspějete. Naopak by mohla potěšit možnost extrahování odkazů z uložené HTML stránky v podobném duchu, jak to má v sobě integrováno Kazehakase. Soubory čekající na stažení lze přehledně třídit do jednotlivých kategorií, které si uživatel vytváří dle potřeby.

Urlgfe

KIso

Pokud jste četli nějaké starší howto o pálení v Linuxu, tak jste se jistě dopracovali i k tomu, že ISO otisk disku se vytváří pomocí mkisofs a nahlédnout lze do něj po mountnutí přes loop. Tohle samozřejmě platí stále, ale pokud preferujete GUI, můžete zkusit KIso. Jak již název napovídá, KIso zapadne zejména do prostředí KDE a pomůže vám s manipulaci s ISO otisky. v KIso je možné vytvořit nový ISO obraz, ale stejně tak otevřít již hotový, provést změny a dát ho znovu uložit. Nezalekne se ani konverze z celé řády dalších formátu pro uložení otisku. Osobně jsem zkoušel otevřít .NRG programu Nero a konverze proběhla bez zaváhání. Když už máte nějaké to ISO otevřené, může se jej dát hned i vypálit.

CS24_early

KIso

KAlgebra

Zkouškové období je v plném proudu a pokud vás ještě čeká nějaká ta algebra, můžete to během přípravy zkusit s programem KAlgebra. KAlgebra je grafická kalkulačka pro prostředí KDE založena na značkovacím jazyku MathML. Krom jednoduchých aritmetických a logických operací si poradí i s 2D a 3D grafy. Grafy se zadávají velmi snadno, a tak mohou pomoci např. při vyšetřování průběhu funkce, ale rozhodně se nedočkáte výsledku hned v úvodu. Jak se můžete přesvědčit na obrázku, není těžké jej „nachytat na švestkách”. Je to opravdu jen pomocník, který naznačí, co asi hledáte.

KAlgebra

Shimafuji SEMC5701A

Shimafuji SEMC5701A není klasickou blbinkou, ale spíše zajímavou ukázkou nasazení GNU/Linuxu. Tentokrát běží na počítači s procesorem NEC VR5701CPU taktovaným na 333 MHz. K dispozici má 16 MB flash paměti a až 128 MB RAM. Pro komunikaci s okolím slouží D-Sub jako video výstup, stereofonní zvukový adaptér i s mikrofonním vstupem, 10/100 MBit ethernet, USB 2.0, RS 232 a Compact flash rozhraní. Zdá se vám to nezajímavé? Tak si to představte v krabičce o rozměrech 52×52×45 mm.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.