Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (25. 1. 2006)

25. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme pastičku pro spamery, vykreslování vašich výletů na mapě, konvertor audia a ovladače audia z příkazové řádky. Nakonec je zde program, který zcela změní vaše myšlení.

SMTarPit

Jeden ze způsobů boje proti spamerům je poskytnout jim falešný SMTP server. Vychází se z myšlenky, že když spamer bude mrhat zdroji na falešném SMTP serveru, bude mít o něco méně času na ty pravé. SMTarPit (0.6.0) je takovýmto sladkým lákadlem, které se chová jako opravdový SMTP server. Pokud ho budete testovat ručně přes telnet, bude mít normální odezvu, ale jakmile bude komunikovat se strojem (data dostává rychle za sebou), neuvěřitelně se zpoooomalí. Odesílání jednoho e-mailu pak může trvat i hodiny. Vás to nestojí skoro nic. Proces je skoro pořád uspaný a v paměti zabírá pouhých 30 kB. A žádný e-mail se samozřejmě ve skutečnosti neodešle, pouze se zaloguje pro případné nahlášení spamerovu ISP.

PAC

PAC (3.0) je program na převod audia z jednoho formátu do druhého. Zatímco mnohé programy sází na kvalitu a nabízejí mnoho přepínačů, PAC je spíše zaměřen na běžného uživatele a nabízí jednoduchost a kvantitu v podporovaných formátech. Umožňuje libovně přecházet mezi 24 různými formáty a z dalších patnácti umí zvuk získat (zejména video formáty). Asi nejšikovnější mi ovšem přijde rozšíření Konqueroru a amaroKu. Když kliknete na soubor pravým tlačítkem, v menu „Činnosti“ se objeví volby pro převod. U těchto programů, které nepoužívám každý den, nerad vzpomínám na parametry příkazové řádky a tak takové integrované menu potěší.

pac

PAC v Konqueroru

Le Petit Poucet

Vlastnit GPS přijímač již dnes není nic neobvyklého. Kromě vlastní orientace v terénu si z něj po skončení cesty můžete stáhnout i koordináty vaší cesty a zobrazit si je na mapě. A právě k zobrazení vaší cesty na mapě slouží Le Petit Poucet (0.0.3). Poucet umí pracovat s většinou koordinátových systémů a s většinou GPS přijímačů. Data umí zobrazit na mapě v 2D (letecké snímky) i v 3D (SRTM). K dispozici je rozhraní (přes příkazovou řádku) na několik serverů poskytujících snímky. Včetně Blue Marble od NASA.

Poucet

Výstup k Yosemitským vodopádům

N:aRC & qxmms

Většina z nás si hudbu přehrává v grafickém prostředí. Občas se ovšem hodí možnost ovládat svůj oblíbený přehrávač i z příkazové řádky (například na vystrašení člena domácnosti, když nejste doma). K ovládání XMMS slouží qxmms (1.03) a k ovládání amaroKu slouží N:aRC (0.5). Oba programy umí zhruba totéž: základní příkazy jako je play, stop, pause, další, ovládání hlasitosti a vypsat, jaká písnička se zrovna hraje.

qxmms

qxmms

Blbinka týdne

Psst! Chcete-li číst dál, nasaďte si své hliníkové čepičky. Máte? Dobře. Všude kolem nás je velké spiknutí. Třeba tohle prodávají teď našim dětem (přečtěte si ty texty v knížce). Ano MZeťácí chtětí ovládnout lidstvo, vládní agentury s nimi spolupracují a snaží se vám ovlivňovat mozek vysíláním signálů přímo do vašeho mozku. Ale tomu je nyní konec. Můžete si totiž nainstalovat program MindGuard (0.0.0.4), který vás ochrání vysíláním antisignálu. Program umí bojovat proti většině známých signálů (FBI, CIA, Rusové) a umí se sladit i s vaším biorytmem. Jediné, co mi tam chybí, je protiještírkovský modul pro nás, vesmírné lidi.

CS24_early

mindguard

MindGuard

P.S. No, s Linuxem to moc nesouvisí, ale asi vás to potěší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.