Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (14. 12. 2005)

14. 12. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnešní sklizeň bude virtualizační, neboť se podíváme, jak k jednomu počítači dáme několik uživatelů a naopak, jak z jednoho počítače udělat několik virtuálních. Pročistíme si disk (opět) a podíváme se, jak lze udělat z videa velký plakát. Na závěr tu máme nástroj na kreslení grafů závislostí vašich programů.

Minulý týden jsem řešil ve škole problém, jak pod jednu lavici uložit dva počítače a dva páry nohou. Vcelku zajímavým řešením se zdá být jeden počítač a k němu připojené dvě klávesnice, myši a dva monitory. Výkon počítače je dostatečný pro dva studenty a ještě zbývá dost velká rezerva. Jediné, co potřebujete, je řešení, které vám dovolí mít více obrazovek a více vstupů. Použít můžete hotovou distribuci či balíček do vaší distribuce (obojí je placené). Nebo si můžete vše nastavit sami dle návodu zdarma. Máte-li doma děti, které si chtějí hrát hry, zatímco vy musíte pracovat na počítači, tak si můžete ušetřit zhruba polovinu nákladu nového počítače.

Vyšla nová verze XENu (3.0.0). Obsahuje podporu virtualizační technologie Vanderpool od Intelu, port na IA-64 a architekturu PowerPC. O den později se objevily Parallels Workstation (2.0). Na rozdíl od XENu umí běžet i na Windows, ale na druhou stranu vás to bude stát 49 dolarů.

Různých nástrojů na zobrazování použitého místa už tu bylo několik. Programy, které vám zobrazí, kolik který adresář zabírá místa, jsou dobré pouze pro prvotní čištění. Pokud si ovšem disk čistíte pravidelně, bude vás spíše zajímat, který adresář nejvíce vyrostl od poslední kontroly. To vám právě řekne gt5 (1.3). Jedná se o nástavbu nad programem du a porovnáním dvou logů vznikne HTML stránka, kterou zobrazí ve vašem textovém HTML prohlížeči (links, lynx a další).

gt5

GT5

GlobMoeSt (0.0.6) se snaží vytvořit jeden velký obrázek z několika snímků z filmu. Určitě to znáte: kamera pomalým pohybem přejede krajinu před sebou a vám už hlava přemýšlí: „To půjde pospojovat nějakým nástrojem na panoramata. Například HUGINem. Ale stovka obrázků? To bude trvat dny…“ Tak to ne. Zkuste GlobMoeSt. Je to tedy ještě děťátko, video musíte sami rozsekat. Taky nemá žádné GUI, ale to přijde časem.

globmoest

GlobMoeSt

Program Graph-includes (0.11) původně vznikl jako nástroj pro vývoj hry Battle For Wesnoth, ale poté byl zobecněn natolik, že by měl být použitelný samostatně. Program projde zdrojové kódy vašeho projektu a nakreslí graf závislostí. Na stránkách projektu (to je eufemismus) je k prohlédnutí i graf závislostí celé hry Wesnoth.

root_podpora

graph

graph-includes

Blbinka týdne

Pokud se už nemůžete dočkat, až Bush skončí s prezidentováním, tak si můžete spustit počítadlo bahcount, které odpočítává počet sekund do konce funkčního období tohoto prezidenta. Otázkou je, co se stane, až počítadlo dojde k nule. Zda slovy Smrtě z Vizionáře nepřijde „…mladší. Sekáč. Ne jako já. Ten se nezakecá.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.