Hlavní navigace

Tux Paint

16. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Malířství v rozličných podobách nás provází od nepaměti. Možnost vyjádřit své pocity, myšlenky či nálady ve formě obrazů či maleb. Umění je formou hry, která nám dopomáhá k rozvoji. Chopte se štětce v myším podobenství a vytvořte kouzelná díla. Plátnem vám může být Tux Paint.

Tux Paint je příjemně zpracovaný kreslící program určený převážně dětem, ale bez větších problémů se v něm vyřádí i dospělejší osazenstvo. Nespornou výhodou jest rozhodně čeština, už kvůli mladším a zatím ne tolik jazykově vzdělaným uživatelům. Není tudíž větším problémem orientování se v nabídce. V levé liště se nacházejí nástroje, jež upotřebíte při tvorbě vašich skvostů. V liště pravé pak najdete její rozšíření. Uprostřed je samozřejmě dostatečně velké a zatím barvou neposkvrněné plátno. Nyní bych se blíže zaměřil, co nám tedy program Tux Paint nabízí:

Kreslit – Základ všech kreslících editorů. Lze si vybrat z veliké škály štětců. Jednoduše klikněte, podržte a tvořte.
Razítko – Tux Paint skýtá šest typů razítek. Jedná se samozřejmě o tučňáky zachycené v různých okamžicích. Dle libosti je lze zrcadlově převrátit a pomocí stupnice, která se nachází vpravo dole, měnit velikosti.
Úsečka – Obsahuje totožné prvky jako výše zmíněný nástroj Kreslit. Jen tvoříte rovné ohraničené útvary.
Tvary – Základní matematické obrazce dvojího typu. Buď pouze obrys nebo tvary vyplněné. Poté, co je umístíte na plochu, s nimi můžete libovolně otáčet.
Text – Možnost vložit do obrázku text. K dispozici máte bohužel jen pár fontů. Smíte měnit velikost písma, popřípadě jej dát tučně či kurzívou.
Magie – Nejzajímavější část, která dává tvořitelům velikou moc. Efekty typu zesvětlení, ztmavení obrázku, stavba zdí, jiskry, převedení do podoby negativu a mnoho dalších.
Zpět – Zvrátí váš poslední krok, takže se nikdy neudál.
Znovu – Avšak vy víte, že se udál a tímto tlačítkem jej přivoláte zpět.
Vymazání – K odstranění nepohodlných čar a podobných neřádů slouží právě guma. Vyberte si z různých velikostí.
Nový – Co ani vymazání nezachrání, to prostě nechte být a vytvořte si nové okno. Nová naděje, nepopsaný list.
Otevřít – Vyvolejte si pěknou malbu dříve stvořenou.
Uložit – Nebo zálohujte stávající.
Tisk – Co dát rodičům pod stromeček? Což by je nepotěšil nakreslený zikkurat a v pozadí panorama města Ur?
Ukončit – Až vás program omrzí, není nic jednoduššího, než jej nemilosrdně vypnout.

TuxPaint 1

Tux Paint je ozvučený, což však nemohu jednostranně pokládat za výhodu. Někdy vám zvuky polezou mírně na nervy. Vhodnější by byla líbivá hudba. Graficky se mi zpracování Tux Paint jeví zdařilé. Jde vidět, že není určen pro profesionály, ale spíše pro pobavení. Vytkl bych, že některé nabídky nejsou přeloženy a zůstává anglický text. Velkou škodou je, že nabídka Text není upravena pro českou diakritiku.

TuxPaint 2

Co bych naopak vyzvedl, jsou povzbuzující výkřiky při razítkování. Veselé a povzbuzující zvolání typu: Skvělé! Jen tak dál! nutí k pousmání. Možná by nebylo od věci poskytnout více barev, je jich 17, což sice není špatné, ale míchání vlastních trochu schází. Poslední záležitostí, jež se mi nezdála, je absence malých velikostí. Vím, že se dnes myslí ve velkém, ale drobný štětec, gumu či tvar bych uvítal s otevřenou náručí. Nezbývá tedy, než abychom si je sami dotvořili. Rovněž tak si můžete vyrobit vlastní razítka. Konfigurační nabídka se nachází odděleně od hlavní aplikace, doporučuji vše si projet a přizpůsobit.

TuxPaint 3

Shrnuto a dvakrát rovnoběžnou čarou podtrženo si myslím, že Tux Paint je velmi pěkně zpracovaný kreslící prográmek, který sice má sem tam svou mouchu, ale nic nepřekonatelného. Cílovou skupinou jsou rozhodně děti, avšak kdo může říci, že již dospěl? Příjemné jsou také hardwarové nároky, které jsou minimální. Ovládání je samozřejmě obstaráno myší a vskutku jej lze považovat za velmi snadné. Nezbývá mi tedy nic jiného než vám doporučit si program stáhnout a náležitě odvyzkoušet. Vždyť je to zdarma.

UX DAy - tip 2

TuxPaint 4

Takže pokud vás oslovila múza a ve vaší tvořivé náladě sháníte vhodný nástroj, zabruste na stránky Tux painta a neváhejte stáhnout. Požadují se po vás jen základní knihovny – libSDL, SDL_mixer, SDL_ttf, SDL_image a libPNG. Po rozbalení balíku vás čeká normální kompilace a instalace

make
make install
TuxPaint 5

Toto povedené tučňáčí malování se spouští příkazem tuxpaint. Není to ale třeba, protože vám instalátor (trochu vlezlý) vytvoří ikonky a menu v základní nabídce, užíváte-li KDE nebo GNOME. Teď už ale oblečte bílý plášť s barevnými skvrnami a najděte vhodný objekt jako předlohu.

TuxPaint 6

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku