Hlavní navigace

Mini Tanques

2. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vzduchem se nese hřmotný zvuk motoru a černý kouř nespálených splodin, země se třese. Tu se konečně zjeví on, obrněný mamut rozsévá zkázu přejížděje přes zákopy a rozstřikuje přitom bláto bitevního pole. Kdo se mu postaví, toho nemilosrdně převálcuje, kdo se nestačí schovat či utéct, toho sestřelí dobře mířená střela. Ale počkat! Co je to za měřítko? Spaste své duše, přijíždějí Mini Tanques.

Tohle je předělávka starého dobrého tankodromu. Z vrchu vidíte 2D hrací pole plné všemožných překážek, zdí a keřů. Ovládáte tančík a spolu s parťáky se pokoušíte zničit tanky nepřátelské. Ti zlí se dnes oblékli do šedé. Zní to velice jednoduše, ale nevěřili byste, jak dlouho se u toho dá… No nic, takže zpět k věci. Není stroj jako stroj. Na výběr máte hned ze čtyř krasavců. Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Elegantní vyváženosti? Dokonalé výzbroji? Rychlosti či snad naopak těžkotonážnímu opancéřování a dvojnásobnému účinku děl? Tento prvek hru velmi ozvláštňuje a je základem veškeré taktiky.

MT1

Na mapě se objeví staré známé zdi, u kterých neodoláte a smetete je z povrchu. Dále betonové zdi, se kterými si dokáže poradit jen brutální síla čtvrtého tanku-hromotluka. Pak také nerozbitný pacíř (nebo aeroplast?). Mistři stínů a maskování mohou zalézt pod křoviny. Potápěči ostrouhají, protože do vody se prostě nemůže, pouze střílet přes rybník. Pak je tu také nepříjemný písek, který skřípe mezi koly a ložisky a tuze nás zpomaluje, bacha na něj! A perlička na závěr. Ano, je to ona, děti. Bedna plná trhavin. Stačí výstřel a celé okolí letí do oblak. Toť k hracímu poli, teď jej už stačí jen s Žižkovým nadhledem využít.

MT2

Tuhle pecku jsem paříval ještě na kazetových televizních videohrách. U této neuvěřitelně chytlavé věci jsem seděl, dokud jsem viděl přes slzející oči. Dnes se mé dětství vrátilo, stačil k tomu pouhý jednoduchý zvuk dunících pásů. Uznávám, že to hluboké pobrukování v reproduktorech není nic moc, ale já to prostě miluju :-). Celkově je engine hry trochu těžkopádný. Je totiž napsaná v Pascalu a použity jsou mediální soubory bmp a wav. Hra naštěstí není složitá a tak to vaše mašiny jistě zvládnou, ale přístup není ideální.

MT3

Hlavní nevýhodou ale je, že je napsaná Španělem, a to v jeho mateřštině. Evropskou integraci pociťujeme na každém kroku, že? Aspoň si rozšíříte obzory a jazykové schopnosti. Ale nebojte, není to složité. Stačí si vybrat tank, což pozná podle obrázku i malé dítě, pak počet hráčů (jeden nebo dva) a už se jede. Barevní jsou na vaší straně, můžete střílet skrz ně, ale nemůžete přes ně přejet. Neprostupnost hmoty je holt neprostupnost hmoty. V pravém dolním rohu vidíte zbývající počet tanků, které musíte odstranit k postoupení do dalšího kola. Nahoře vidíte své statistiky – jméno, štíty, hodnost.

MT4

[W], [S], [A], [D] (šipky v případě druhého hráče) – ovládání směru jízdy
[T] ([SHIFT]) – střelba
[TAB] – válečná nástěnka se statistikami

CS24_early

Tím se dostávám k dalším aktivním prvku ve hře. Někdy po sobě tank odjíždějící do věčných lovišť zanechá bonus.
štít – jasné, prostě do vás mohou napálit ještě jednou
povýšení – velmi užitečné, rychlejší a více střel (normálně musíte čekat, než střela dopadne); smrtí ztratíte jen jednu
bomba – zabije všechny protivníky
čas – protivníkům zamrzne palivo v nádrži

Pozor! I šeďáci můžou sbírat power-upy, dokonce i bombu.

MT5

Měly by jít editovat levely, ale kvůli jazykové bariéře jsem nevyzvěděl jak. Balíček je již předkompilován z Pascalu pomocí FPC, takže stačí rozbalit a spustit ./minitanques. Vše co potřebujete je knihovna SDL a SDL_mixer. Díky formátu souborů hra zabere víc místa, než by musela (a než měl starý Tank City), ale na disku máme místa dost. Nastartujte motory, vytočte věže!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku